Leesgeld in plaats van zakgeld

leesgeld

‘Maar ik vind lezen gewoon stom!’, is iets wat ik hier in huis veel te vaak hoorde. Zowel Nomi als Lenn had vaak absoluut geen zin om te lezen. Ik wil dat ze iedere dag minimaal een kwartiertje lezen, maar dat ging vaak met heel veel strijd. Dus toen dacht ik, dit moet anders. Daarom hebben we besloten om de kinderen geen zakgeld meer te geven, maar leesgeld. Voor ieder boek dat ze lezen krijgen ze een bepaald bedrag, en aan het einde van de maand krijgen ze dat geld. We doen dit nu een paar weken en in dit artikel vertel ik er meer over.

‘Lezen is stom’

Waarom ze lezen stom vinden, is voor mij een raadsel. Misschien hebben ze het van hun vader, want ze hebben het echt niet van mij. Ik las als kind namelijk ontzettend veel. Tot ’s avonds (veel te) laat, en soms stond ik ’s ochtends zelfs lezend mijn tanden te poetsen. Maar helaas zijn Nomi en Lenn dus niet zo.

Leesgeld in plaats van zakgeld

Ik wil natuurlijk wel dat ze lezen, en daarom besloot ik ze ervoor te belonen. Niet ideaal, want ik heb liever dat ze uit zichzelf lezen, maar dat zag ik echt niet gebeuren. Daarom besloten we om ze geld te geven voor het lezen. Het bedrag verschilt natuurlijk per boek; voor een dik boek krijgen ze meer dan voor een dun boekje. Zo heeft Nomi laatst 10 cent gegeven voor een boekje die ze Elena aan het voorlezen was, want ze had het boek binnen een kwartiertje al uit.

Werkt het?

Vooral in het begin werkte het ontzettend goed. De eerste dagen waren ze heel veel aan het lezen, wat ervoor zorgde dat ze ’s avonds veel te laat gingen slapen. Ook ’s ochtends pakten ze meteen een boek en er werd bijna nooit gevraagd of de televisie aan mocht. Dat bleef jammer genoeg niet zo, na de eerste week verslonden ze niet zoveel boeken als in de eerste dagen. Maar ze bleven nog steeds regelmatig lezen, en ik kreeg telkens weer een boek in mijn handen gedrukt met de vraag ‘hoeveel geld krijg ik hiervoor?’.

Omdat ik wel zeker wil weten dat ze de boeken ook echt gelezen hebben, moeten ze altijd even kort vertellen waar het boek over ging en soms stel ik ze een paar vragen over het boek. Tot nu toe lijkt het erop dat ze de boeken altijd wel echt lezen.

Gaan we ermee door?

Vorige maand hebben ze allebei 7 boeken gelezen, en dat is absoluut een stuk meer dan wat ze anders lezen. En daarom hebben we besloten om door te gaan met leesgeld in plaats van zakgeld. Nomi en Lenn vinden het zelf ook erg leuk en ze zeggen dat ze lezen hierdoor ‘veel leuker’ (Lenns woorden) en ‘iets minder stom’ (Nomi’s woorden) zijn gaan vinden.

Zou jij overwegen om leesgeld te geven in plaats van zakgeld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.