NOMI’S TIENDE MAAND

baby 10 maand
Vandaag is Nomi 10 maand, wat betekent dat ze over 2 maand al een jaar is! Dan is ze geen baby meer, maar een dreumes. En hoewel de meeste moeders zeggen dat het allemaal veel te snel gaat, vind ik het heerlijk dat ze nu wat meer kan.

Lichamelijk is Nomi niet zo heel snel. Ze kon wel vrij snel zitten en ze gaat inmiddels ook zelf zitten, maar kruipen en lopen doet ze niet. Sinds gisteren blijft ze wel staan in de box als ik haar neerzet, maar ze trekt zichzelf nog niet op.
Haar fijne motoriek is dan wel weer heel goed. Ze pakt al een paar maand dingen vast tussen haar duim en wijsvinger en het kost haar geen enkele moeite om een broodkruimeltje te pakken. Best bijzonder, aangezien Bart en ik beide best motorisch gestoord zijn.
Ze is nog steeds vrij klein, maar maat 74 is nu wel een feit. Nomi’s eerste twee tandjes zijn er nu echt goed door en ik vind ze zo schattig!
Eten gaat ook heel goed. Brood vindt ze nog steeds erg lekker, maar ook groente en fruit gaat goed. Een nieuwe favoriet is trouwens macaroni, daar maak je haar echt blij mee. Net als met aardappel, sperzieboontjes en banaan. Appel niet, dat slaat ze weg. Dat is dan ook het enige wat ze echt niet lekker vindt.
De leukste ontwikkeling van de afgelopen maand vind ik het praten. Ze zegt nu mama, papa, op (als ze vindt dat ze klaar is met eten) bal (of nou ja baw, waarmee ze alles bedoelt waarmee ze kan spelen) en sinds kort zegt ze nee. Dat zegt ze vrij vaak trouwens, eigenlijk altijd als ze iets niet leuk vindt. Als ik haar een hapje appel wil geven is het meteen ‘nee’, als ik haar naar bed breng begint ze soms op de trap al ‘nee’ te roepen. Ze kan dus goed duidelijk maken wat ze wil.
Dat communiceren vind ik echt heel leuk. Laatst haalde ik haar uit bed en zei ze ‘mama’, gevolgd door een hele grote glimlach. Zo lief!

9 gedachten over “NOMI’S TIENDE MAAND

 1. iooon schreef:

  Zo zie je maar dat die ontwikkeling zo persoonlijk is! Hier gaat de motoriek als een malle maar meer dan mama zegt hij nog niet.

  Leuk om zo'n update te lezen. Op naar de 11 maanden!

 2. nicolish schreef:

  Zo leuk om te lezen hoe ze ontwikkeld. Ik studeer nu logopedie en we hebben het dan ook vaak over de ontwikkeling van baby's (cognitief, fysiek, etc.). Echt super leuk om dat zou terug te zien in Nomi!

 3. tineke schreef:

  Ik blijf het bijzonder vinden hoe elk kind zich anders ontwikkeld! Ik kan me nog totaal niet voorstellen dat sofie zo veel woorden zou kunnen zeggen. als ze heel hard huilt komt er wel eens per ongeluk een 'mamamama' uit, maar meer nog niet :'D Daarentegen is ze wel heel hard op weg naar haar eerste stapjes ­čś«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.