Nog een jaartje in groep 1

Nog een jaartje in groep 1

Afgelopen november werd Nomi 4 jaar en begon ze op de basisschool. Op papier zat ze in groep 0, maar alle kinderen uit groep 0 doen mee met groep 1. Ze zit in een combinatieklas met groep 1 en groep 2, en momenteel heeft ze het erg naar haar zin. Toen het einde van het schooljaar dichterbij kwam, vroeg ik de juf of Nomi na de zomervakantie naar groep 1 of naar groep 2 zou gaan. En toen kreeg ik te horen dat Nomi na de zomervakantie (nog een keer) in groep 1 zit.

Herfstkinderen

‘Vroeger’ kleuterden kinderen die in de herfst waren geboren, standaard ongeveer 2 en een half jaar. Nu is dat niet meer zo. Veel scholen houden nu de 1 januari regel aan, waardoor herfstkinderen maar anderhalf jaar in de kleuterklas zitten. Dat betekent dat de meeste herfstkinderen na hun eerste zomervakantie al naar groep 2 gaan.

Bij Nomi op school is dat niet zo. Alle herfstkinderen gaan standaard na de zomervakantie naar groep 1. Want op die manier doen ze eerst groep 0, dan groep 1 en daarna groep 2. Klinkt wel logisch, als je het mij vraagt. Maar mijn volgende vraag was, ‘betekent dat dan dat ze bijna 7 is als ze naar groep 3 gaat?’

Lang of kort kleuteren

‘Nee’, zei Nomi’s juf. Dat hoeft niet zo te zijn. In het begin van groep 1 wordt gekeken hoe het gaat en als ze makkelijk meekomen, mogen ze soms meedoen met groep 2. Als dat goed blijkt te gaan, kunnen kinderen in de winter van groep 1 naar groep 2 gaan. Dan zitten ze dus een half jaar in groep 1 en een half jaar in groep 2. Als het aan het einde van het schooljaar goed gaat, kunnen ze door naar groep 3. Als het kind er nog niet klaar voor is, blijven ze nog in de kleuterklas.

Cognitief versus sociaal emotioneel

Nomi komt goed mee met de lessen. Ze heeft veel interesse in letters en cijfers en ze vindt het erg leuk om nieuwe dingen te leren. Wat dat betreft zou ze prima kort kunnen kleuteren.

Sociaal emotioneel is het een ander verhaal. Nomi is vrij onzeker en erg gevoelig. Een tijdje geleden vertelde ze me dat andere kindjes al heel goed kunnen schrijven en zij nog niet. Logisch natuurlijk, want de kinderen die ze bedoelde, zijn bijna 2 jaar ouder dan zij is. Dat heb ik haar uitgelegd en ze snapte het, maar ik merk wel dat ze vrij snel onzeker is.

Te snel naar groep 3?

Daardoor wil ik haar niet te snel naar groep 3 laten gaan. Als zij zich continu onzeker voelt of er nog niet helemaal klaar voor is, vrees ik dat dat niet goed voor haar is. Gelukkig hebben we nog even om daar over na te denken, een aankomend schooljaar zullen we daar regelmatig gesprekken over hebben met de juf.

Wanneer naar groep 2

Na de zomer zullen we al wel vrij snel moeten nadenken over of we willen dat ze naar groep 2 gaat. Aan het begin van het schooljaar kan ze eventueel al wat lesjes meedoen. En ik vind het heel belangrijk om goed te letten op haar reactie daarop. Als het te moeilijk voor haar is of als het haar onzeker maakt, is het misschien beter om haar nog even in groep 1 te laten. Maar als ze het leuk vindt en als het niet te moeilijk is, mag ze van mij zeker naar groep 2. Want ik wil ook niet dat ze zich gaat vervelen.

Mijn eigen ervaring

Zelf ben ik geboren op 30 december en heb ik lang gekleuterd. Daardoor had ik een behoorlijke voorsprong in groep 3, ik kon namelijk al redelijk lezen en schrijven. Het verschil tussen groep 2 en groep 3 is vrij groot, maar ik heb me nooit onzeker gevoeld omdat ik makkelijk meekwam met de klas.

Vervelen

Maar een kind dat lang kleutert,kan zich natuurlijk ook gaan vervelen. In de maanden voordat Nomi naar de basisschool ging, verveelde ze zich behoorlijk. De oefenboekjes waren niet aan te slepen en ze was heel erg op zoek naar uitdaging.

Dus mocht het zo zijn dat Nomi lang gaat kleuteren, dan moet het niet zo zijn dat ze zich gaat vervelen. Dat is nu natuurlijk nog ver weg, dus daar heb ik het nog niet over gehad met de lerares. Wel heb ik van anderen gehoord dat herfstkinderen die lang kleuterden extra opdrachtjes kregen. Dat zou voor Nomi ook goed kunnen werken.

We zien het wel

Voor nu heb ik nog even zoiets van ‘we zien het wel’. Ik heb me al wel ingelezen over de voor- en nadelen (want ik ben graag goed voorbereid), maar ik kan nu echt nog niet inschatten hoe het over een jaar gaat. Waarschijnlijk zal Nomi zich wat zekerder voelen als de groep 2 kinderen (‘die al veel meer kunnen dan ik’, volgens Nomi) naar groep 3 zijn gegaan.

Verder is de mening van Nomi’s juf natuurlijk belangrijk. Zij ziet hoe Nomi op school is, of ze goed meekomt, en hoe ze sociaal-emotioneel is. En wat mij betreft is dat het belangrijkst. Ze moet zich namelijk wel goed voelen in de klas!

3 gedachten over “Nog een jaartje in groep 1

 1. Nicky schreef:

  Mijn zoon is van 23 dec ‘14. Een maandje jonger dus. Ook hij gaat gewoon na de zomer weer naar groep 1. Hij is wel ook al erg bezig met schrijven en vooral met rekenen dus krijgt hij ook werkjes van de groep 2 kinderen. Zelf ben ik eigenlijk wel voorstander van lang kleuteren, ik heb zelf heel kort gekleuterd en was dus altijd de jongste in de klas, en dus ook op jonge leeftijd al kiezen welke richting je op wilt. Is het niet beter door geworden ? Lekker een jaartje langer in de kleuterklas lijkt me helemaal niet verkeerd! De juf ziet snel genoeg of ze alsnog door kan naar groep 3!

  • Linda schreef:

   Dacht eigenlijk dat het overal dezelfde regel was. Hier is alle kindjes na 1 Jan, blijven in groep 1. Tussen okt- dec wordt er gekeken naar het kind. Elaiza is van 24-12 en gaat wel naar groep 2. Wel met de mogelijkheid een stapje terug te doen indien nodig. Maar de juf verwacht dat ze het wel aankan. Ze wilde zelf ook heel graag door naar groep 2, want die hebben leukere werkjes. We zullen wel zien hoe het gaat, is het toch teveel dan gewoon een stapje terug.

 2. MarjonS schreef:

  Als kleuterjuf vind ik dit vrij gewoon. De meeste kinderen worden 7 in groep 3
  Wij houden de 1 oktober grens aan
  Tenzij we zien dat een oktober, november, december kindje echt goed scoort (rekenen,taal,sociaal emotioneel) laten we ze doorgaan.

  Onze zoon Jan 2014 en kleutert ook 2,5 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.