Mazelen? Waterpokken? Of de processierups?

processierups

Een tijdje geleden had Lenn opeens allemaal bultjes in zijn gezicht en nek. Ook had hij keelpijn, verhoging en hij was een beetje hangerig. Ik dacht eerst nog dat het door de zon kwam, omdat hij onder zijn kleding geen bultjes had. De volgende ochtend had hij op zijn rug toch een paar bultjes. Op zijn gezicht en in zijn nek waren het er heel veel geworden, en volgens Dokter Google konden dat wel eens mazelen zijn.

Mazelen?

Lenn is ingeënt tegen mazelen, maar natuurlijk nog maar 1 keer (want de tweede vaccinatie krijgen ze pas als ze een jaar of 9 zijn). Dat betekent dat hij voor zo’n 95% beschermd is, dus niet volledig. En dan is er natuurlijk een kans dat hij toch mazelen krijgt. Ook de verhoging en keelpijn klopten er precies bij. Het was zaterdag en ik vond het niet nodig om de huisartsenpost te bellen, maar ik dacht, als het maandag nog zo is bel ik de huisarts even. Vooral omdat Elena natuurlijk nog geen bmr vaccinatie heeft gehad en mazelen kunnen voor zo’n kleintje wel heftig zijn.

processierups of mazelen

Opeens waren ze weg

De volgende dag waren de bultjes weer wat minder en Lenn had nergens meer last van. Toch geen mazelen? Want die gaan over het algemeen niet zo snel weer weg. Ik dacht er niet echt meer aan, totdat hij opeens weer nieuwe bultjes kreeg.

Waterpokken

Deze keer had hij bultjes op verschillende plekken en ik dacht eerst nog dat het muggenbulten waren. Maar het waren er wel erg veel en er was geen mug te bekennen in huis. Of was het toch door de zon? Hij had regelmatig een korte broek aan en hij had de bultjes nu ook op zijn benen.

‘Kindje op school ook veel bultjes’, vertelde Lenn me. Toen bedacht ik me opeens dat het ook wel eens waterpokken konden zijn. Lenn krapte er niet aan en hij zei dat het niet jeukte. Toen Nomi uit school kwam, vroeg ze ook of Lenn waterpokken had. Een kindje in haar klas had dat namelijk ook, vertelde ze me. Hij kon dus via de peuterspeelzaal en via Nomi’s school besmet zijn.

Waterpokken moeten ze toch een keer krijgen, dus stiekem hoopte ik een beetje dat dat het was. Toen Nomi vorig jaar waterpokken had, dacht ik dat Lenn het ook wel zou krijgen. Ze hebben flink geknuffeld en samen in bad gezeten, maar blijkbaar was Lenns weerstand zo sterk dat hij het niet kreeg.

Processierups

Een paar dagen later vertelde een moeder van een klasgenootje van Nomi me dat er bij ons in de straat processierupsen in de bomen zitten. Precies waar ik altijd onderdoor loop en onder andere in de boom waar Lenn zich regelmatig achter verstopt. Wacht eens even… Zou dat het zijn?

Dat zou het wel kunnen verklaren. We lopen er iedere dag vier keer langs, dus de haartjes van de processierups kunnen makkelijk op ons terecht zijn gekomen. Ook Nomi heeft regelmatig wat bultjes en jeuk, maar niet zo heftig als Lenn het had. En ook zelf loop ik regelmatig te krabben.

Het gekke is alleen dat Lenn totaal geen jeuk heeft. Ik zie hem niet krabbel en als ik het aan hem vraag, zegt hij dat het niet jeukt. Nou is hij ook wel een bikkel en hij heeft echt niet snel pijn, dus misschien dat het daardoor komt.

Zou dat het dan zijn?

Ik ga er nu maar vanuit dat dat het is. Ik hoorde op het schoolplein dat veel kinderen er last van hebben. Helaas doet de gemeente er niks aan. Alleen de nesten bij scholen en speeltuinen worden weggehaald, de rest laten ze gewoon zitten. Een aangezien het nog wel even duurt totdat de rupsen vinders worden, zullen we er waarschijnlijk nog wel even last van houden.

Hebben jullie ook last van de processierups?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.