‘Nomi, binnenkort ga je naar de peuterspeelzaal’

peuterspeelzaal

‘Nomi, weet je dat je volgende maand naar de peuterspeelzaal gaat? Daar ga je spelen met andere kindjes.’ ‘Kindjes?’ ‘Ja daar zijn allemaal andere kindjes’. ‘Kindjes Duplo?’ Nomi is nog steeds onder de indruk van Lego World en omdat ze Lego niet kende en Duplo wel, noemt ze het Duplo. ‘Nee niet zoveel kindjes als bij de Duplo.’

Ik vind het best lastig om een peuter uit te leggen wat de peuterspeelzaal is. We zijn een keer naar de open dag geweest, maar dat is al een paar maand geleden en ik denk niet dat ze zich dat nog kan herinneren.

Toch wil ik haar een beetje voorbereiden op de peuterspeelzaal. Laatst keken we op YouTube filmpjes van kindjes die liedjes aan het zingen waren op de peuterspeelzaal en dat vond Nomi heel interessant. Ze vindt andere kindjes sowieso interessant dus wat dat betreft denk ik dat ze het wel heel leuk gaat vinden.

Aan de andere kant heb ik haar nog nooit achtergelaten (oké dat klinkt iets dramatischer dan ik het bedoel) bij mensen die ik nauwelijks ken. Mijn ouders en schoonouders passen wel eens op, maar doordat ze niet naar het kinderdagverblijf gaat is ze niet gewend om bij mensen te zijn die ze niet goed kent. Ik heb het haar wel uitgelegd, maar ik denk dat het moeilijk voor te stellen is voor een peuter.

Nomi is de laatste tijd nogal bezig met ‘weg gaan’. Thuis zegt ze meerdere keren per dag ‘Doeg, Nomi weg. Boodschappen doen’ en een halve minuut later komt ze de kamer weer binnen en zegt ze ‘Al weer!’. Ook als andere mensen weggaan is ze daar nogal van onder de indruk. Iedereen die niet bij haar is, is volgens Nomi ‘werken’. Behalve haar nicht, die zit volgens Nomi dag en nacht op school.

Ik legde Nomi uit dat zij ook naar school gaat, maar ook dat kent ze niet echt. Ook heb ik haar verteld dat mama dan weggaat en dat zij daar blijft. ‘Oké’, was haar reactie daarop en ik weet niet wat ze daar nou precies van snapt. Ik wil haar niet bang maken en het risico lopen dat ze straks niet naar de peuterspeelzaal wil, dus ik ben er maar niet over doorgegaan.

Voor Sinterklaas heeft Nomi een rugzakje gekregen, die ze mee kan nemen als ze naar de peuterspeelzaal gaat. Ze doet hem nu regelmatig op haar rug en dan zegt ze ‘Doeg, weg!’. Ze heeft dus wel door dat de tas is bedoeld voor als ze ergens naartoe gaat.

Toch denk ik dat het vrij moeilijk is om een peuter echt uit te leggen dat ze naar de peuterspeelzaal gaat en wat dat precies inhoudt. Ik denk dat ze het pas echt snapt als ze er voor het eerst naartoe gaat.

Hebben jullie je kinderen voorbereid op de peuterspeelzaal? En hoe?

8 gedachten over “‘Nomi, binnenkort ga je naar de peuterspeelzaal’

 1. Tineke schreef:

  Oei lastig. Maar mag ze niet een keer proefdraaien en dat jij er dan bij blijft. Dat is de beste voorbereiding volgens mij. Ik heb wel meerdere keren stage gelopen bij een peuterspeelzaal en hier moct dat altijd wel.
  Liefs

 2. Lori (Mama's Jungle) schreef:

  Spannend! Inderdaad erover praten en zelf het ‘goede voorbeeld’ geven, dat het leuk is enzo en niet te dramatisch doen. Grote kans dat je dan ook geen drama krijgt bij het achterlaten (dat zal heus niet altijd zo zijn maar dat zie ik bij sommige moeders op het kdv hier.. ).

 3. Heleen schreef:

  Misschien nog een idee om een boekje uit de bibliotheek te halen over de peuterspeelzaal? Die hebben ze wel. Dan ziet Nomi ook hoe een dag daar eruit ziet en wat er allemaal gebeurt? Maar het komt sowieso vast goed!

 4. Jeanine laporte leussink schreef:

  Mijn ervaring niet met de peuterspeelzaal maar met kinderdagverblijf. Is super maar misschien komt dat omdat ze maar 1 dagje gaat (per week). Ze vind het zo leuk om dan tespelen met al haar leeftijdsgenootjes. Het is een soort dagje uit voor haar?. Als ik haar weg breng ziet ze me binnen paar seconden al niet meer staan en soms moet ik mee de klas in. Maar ze is vooral heel erg blij als ik haar weer ophaal (ook heel fijn ?) ik merk nu ze steeds beter praat dat ze het ook echt leuk vind. Ze noemt dan kinderen uit klasje op in combinatie met het woord spelen. En als ik zeg morgen ga je naar school zegt ze; mama werken papa werken puck werken ? en ze loopt met plezier het plein op! Komt bij jou vast ook goed.

 5. Mirella schreef:

  Spannend! Geen idee hoe je dat moet aanpakken maar volgens mij is Nomi een erg sociaal kind en komt het vast goed! Wij willen Ravi zo rond zijn tweede verjaardag ook naar de peuterspeelzaal doen, leuk voor ze, spelen met andere kindjes

 6. Anneleen schreef:

  Ik vind dat je Nomi al goed voorbereid hebt hoor! Ook al begrijpt ze het soms niet altijd even goed, ik denk dat het idd toch belangrijk is om haar er over te vertellen. Ik werk als opvoedster in een leefgroep en wij maken dan ook voor de kindjes een aftelkalender. Zo kunnen ze hun fotootje elke dag een vakje vervangen en komt men steeds dichter bij het ‘schooltje’. Ze gaat dat vast goed doen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.