Omgaan met negatieve reacties

negatieve reacties

Hoe meer mensen weten wie je bent, hoe meer mensen er zijn die je niet leuk vinden. Ik vind het ontzettend leuk dat mijn blog door steeds meer mensen gelezen wordt en dat mensen mij interessant genoeg vinden om op social media te volgen. Maar de zogenaamde haters krijg je er helaas gratis bij.


Omgaan met negatieve reacties

Het eerste berichtje wat ik echt niet leuk vond, kreeg ik een tijdje geleden. Iemand vond het nog om op Instagram onder een foto van Nomi te zetten dat ze lelijk was. Daar werd ik echt boos over en ik heb diegene meteen een berichtje gestuurd dat dat echt niet kon. Vervolgens heb ik haar geblokkeerd, dat soort mensen hoeven mijn foto’s niet te zien.

Over het algemeen doet het me nu weinig wat mensen over mij persoonlijk zeggen. Ik krijg wel eens wat te horen hoor. Misschien herinner je het Babybjorn artikel nog wel. Wat een reacties kreeg ik daarop zeg, en ook flink wat verwijten. Niet alleen via mijn blog trouwens, ook via social media. Mensen vonden mij een slechte moeder en ik kan je vertellen dat dat niet zo heel leuk is om te horen.

Online commentaar geven

Helaas gebeurt het de laatste tijd regelmatig. Ik weet niet waarom, maar blijkbaar vinden sommige mensen dat je vraagt om commentaar als je je leven deelt op internet. Ik deel natuurlijk vrij veel over het moederschap en daar mogen mensen best reacties op geven. Ook als je het er niet mee eens bent. Maar soms gaan mensen echt te ver. Je hoeft mij niet te vertellen dat ik mijn dochter verwen omdat ze nog steeds borstvoeding krijgt, of dat ik geen goede moeder ben als ik foto’s van haar online zet.

Vaak zijn het trouwens dezelfde mensen die dit soort reacties plaatsen. En mensen die alleen maar negatief zijn, doen me niks. Ik ga er maar vanuit dat ze niks beters te doen hebben. Wat ik niet snap, is waarom ze me blijven volgen en mijn artikelen blijven lezen.

Van negatief naar positief

Het ‘leuke’ van dit soort reacties, is dat ik daarna juist heel veel positieve dingen te horen krijg. Als mensen dingen naar mij schrijven die niet netjes zijn, krijg ik van anderen juist hele lieve berichtjes.

En eigenlijk word ik er ook best hard van. In het begin schrok ik wel van sommige berichtjes. Nu lees ik ze en ik vergeet ze vrij snel weer. Vaak verwijder ik ze, omdat ik geen zin heb in onzinnige discussies. En soms laat ik ze staan, als het bijvoorbeeld reacties zijn op oudere artikelen.

11 gedachten over “Omgaan met negatieve reacties

 1. Laura schreef:

  Knap dat je daar zo makkelijk mee om kan gaan! Wat eigenlijk ook wel een beetje 'moet' als je zoveel deelt. Want als je alles aantrekt wordt het bloggen vanzelf ook niet meer leuk natuurlijk. Ik heb zelf nog nooit nare reacties gehad dus ik zou niet weten hoe ik er mee om zou gaan..

 2. Manon Boerakker schreef:

  Ik heb nooit echt nare reacties gehad, maar je moet ook weten dat sommige mensen gewoon niks anders te doen hebben dan zeiken op andere mensen. Niemand is perfect en natuurlijk mag je zeggen als iets je niet aanstaat ofzo maar doe het dan op de goede manier. Goed artikel!

 3. mijnleveninbeeld schreef:

  Ik krijg vrijwel nooit nare reacties, maar zie ze helaas wel regelmatig voorbij komen op andere blogt. Je kritiek uiten is niks mis mee, maar het is net hoe je het verwoord en Nomi lelijk noemen is gewoon kwetsend! Ik snap ook niet wat iemand wil bereiken met zo'n comment!

 4. Ester schreef:

  Wablief?! Alsof iemand er ooit om vraagt om negatieve commentaar of verwijten naar zn hoofd geslingerd te krijgen. En je kinderen beginnen uitmaken, dat vind ik helemaal over de schreef. Keek je ooit naar Bambi, waarbij Stampertje zijn vader citeert met de woorden "Als je niets liefs kan zeggen, zeg dan niks niemendal." Voila 🙂

 5. Bettie schreef:

  Ik heb op mijn blog nog geen stomme/negatieve berichtjes gekregen gelukkig. Maar ik zou dan vooral gaan afvragen waarom zoiets zouden doen. Vaak is het gewoon dat ze iemand naar beneden willen halen om zelf beter te voelen.

 6. Jennifer schreef:

  Oh nee, ik word wel eens besproken, maar alleen positief, gelukkig. Zou 't wel rot vinden als er iets negatiefs gezegd zou worden, maar verder schrijf ik wel aardig bewust dingen wel of juist niet.

 7. Nanouk schreef:

  Ik vind het erg knap dat je er zo mee om gaat! Ik heb er wel iets meer moeite mee, maar gelukkig blijft t bij mij maar bij een paar vervelende reacties. Maar als ik soms zie hoe lelijk andere moeders doen onder de blogs van metowe, love2bemama of ouders van nu… pffff echt bizar… Maar ja uiteindelijk zegt het vooral iets over hen… Heb je op deze blogpost nog geen negatieve reacties gehad?

 8. Japke schreef:

  Heel herkenbaar! Niet dat ik een dergelijke reactie op mijn blogs heb gekregen, maar wel op teksten die ik op fora plaats, en in real life. Ik probeer eigenlijk altijd zo te denken: hoe meer mensen je onderuit willen halen, hoe hoger ze je achten…

 9. Nicole schreef:

  Mijn blog is nog niet zo groot, dus heb nog geen negatieve reacties gekregen. Maar lijkt me best moeilijk om mee om te gaan! Maar aan de andere kant,.. Vooral online roepen de meeste mensen maar wat!

 10. buttydaantje schreef:

  Ja, herkenbaar!! Heb ook weleens een hele vervelende discussie gehad omtrent opvoeding en kreeg daarbij te horen dat ik een slechte moeder was. Wat bezielt zo iemand, die mij nota bene niet eens kent. Het is wat jij zegt; alsof mensen denken dat als het over moederschap/ovoediing gaat ze zich ermee moeten bemoeien. Vaak is het jaloezie of verveling. Goed dus dat je er nu afstand van doet, beter dan de discussie aangaan dat op niets uitkomt ��

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.