Opscheppen over je kind?

opscheppen

Toen Nomi jonger was, vond ik het soms niet zo leuk om te lezen wat andere kinderen allemaal al konden. Nomi was niet zo snel. Pas toen ze 10 maanden was bleef ze aan de tafel staan als ik haar daar neerzette, ze begon te kruipen toen ze bijna 11 maanden was en toen ze begon te lopen was ze 19 maanden. Maar bij Lenn is het totaal anders, hij is juist erg snel. En daar wil ik absoluut niet over opscheppen, want ik weet hoe irritant het is. Toch merk ik dat mensen zich onzeker gaan voelen over hun eigen kind door foto’s die ik van Lenn deel, en dat die foto’s niet echt gewaardeerd worden.

Opscheppen?

Lenn wil staan vanaf dat hij een maand of 2 is. Toen hij 4 maand was bleef hij aan de tafel staan. Toen hij bijna 5 maand was kon hij los zitten en inmiddels rolt hij alle kanten op. Best leuk, en totaal anders dan hoe het bij Nomi ging. Aan de ene kant vind ik het hartstikke leuk om dat soort dingen te delen, aan de andere kant wil ik niet opscheppen.

Laatst kreeg ik een opmerking over dat ik Lenn zo vaak zittend fotografeer, en dat dat niet bij zijn leeftijd past. Klopt beide, maar meneer wil het liefst de hele dag zitten. Ik vind het leuk om foto’s van hem (en Nomi) te maken en dan is het natuurlijk vrij logisch dat jullie hem dan zittend zien. Ook op het staan kreeg ik een paar keer commentaar, volgens iemand pushte ik Lenn om snel dingen te kunnen. Ten eerste denk ik dat dat helemaal niet werkt, ten tweede wordt hij er gewoon helemaal blij van als hij staat. Hij begint dan regelmatig te schaterlachen en dat vind ik natuurlijk geweldig.

Niet meer delen?

Maar die reacties vind ik natuurlijk niet zo leuk. Aan de ene kant snap ik het wel dat het andere moeders onzeker maakt (dat had ik bij Nomi ook wel), maar is dat een reden om Lenn alleen nog maar liggend op de foto te zetten? Het heeft er wel voor gezorgd dat ik geen foto heb gedeeld van toen hij voor het eerst los zat. Toen Nomi bijna 7 maand was zat ze voor het eerst los en dat deelde ik vol trots op social media, maar toen Lenn iets voordat hij 5 maand was los zat, besloot ik het niet te doen.

Ik wil er namelijk niet over opscheppen en ik merk dat sommige mensen het wel zo zien. Maar ik laat me niet beperken in ‘gewone’ foto’s die ik maak. Als Lenn zittend aan het spelen is, maak ik gewoon een foto van hem en die zal ik vast ook wel delen. Andersom deed ik het ook, toen Nomi anderhalf was en nog steeds kroop zette ik dat ook online.

Niet teveel vergelijken

Ik denk dat we onze kinderen gewoon niet te veel moeten vergelijken. Het ene kind is gewoon sneller dan de andere, en vaak zijn kinderen die zich fysiek snel ontwikkelen juist weer langzamer op andere vlakken. Zo was Nomi fysiek absoluut niet snel, maar qua praten wel. En het zou goed kunnen dat dat bij Lenn precies andersom is. En daarnaast ontwikkelt ieder kindje zich natuurlijk gewoon op zijn of haar eigen tempo.

12 gedachten over “Opscheppen over je kind?

 1. Silke schreef:

  Een beetje spijtig dat mensen de nood hebben om zichzelf (of hun kinderen, in dit geval) steeds te vergelijken met anderen. Hoe saai zou het zijn als we allemaal op elkaar leken, zowel op fysiek vlak als mentaal? Ik vind het juist heerlijk om zulke verhalen te lezen en te zien hoe elk kind verschillend is en op die manier ook uniek. Leuk geschreven stuk, Malou! En goed dat je dit aankaart 🙂 Lenn is trouwens echt een schatje. Liefs!

 2. Marijke schreef:

  Ik moet zeggen dat ik het nooit zo bekeken of ervaren heb. Onze dochter was overal ook heel snel mee maar ik had niet het idee dat mensen er jaloers of onzeker van werden. Vervelend dat het bij je tweede wel af en toe zo voelt. Niks van aantrekken!

 3. Sylvia schreef:

  Leuk toch dat Lenn al zoveel kan en wil! Ze geven het zelf wel aan wanneer ze ergens aan toe zijn. Mijn dochtertje is een dag eerder geboren dan Nomi en ik vond het juist leuk om te zien hoe de dames zich ontwikkelden. Gewoon lekker blijven schrijven over de ontwikkelingen. Hier word het wel gewaardeerd. ?

 4. Marian B schreef:

  Dat mensen zich er aan storen hou je toch niet tegen, dat is hun probleem (onzekerheid). Je hebt helemaal gelijk, elk kind is anders en ontwikkeld zich op zijn of haar eigen manier. Ik merk dat ook heel duidelijk nu we een tweede hebben. Ik zou zeggen niks van aantrekken en gewoon lekker plaatsen wat jij wilt!

 5. Essma schreef:

  Als bij andere moeders de eerste gedachte is dat jij hem zgn pusht, bij het zien van dat vrolijke gezichtje…dan is er iets mis met ze! Bij mij tovert hij altijd een grote glimlach op m’n gezicht! Wat hij op een bepaald moment wel of niet kan is toch bijzaak?? Genieten hoor! Nu des te meer…?

 6. Paola schreef:

  Ik denk dat het wel een beetje moeder eigen is om kind met andere kinderen te vergelijken. Zelf doe ik het ook en het maakte me altijd heel erg onzeker. Persoonlijk heb ik het nooit negatief gevonden als een ander kindje sneller was dan Selena, maar ik twijfelde wel of ik het wel goed deed en of Selena nou echt heel langzaam is met dingen. Gelukkig is het net wat je zegt. Ieder kind ontwikkeld zich op zijn/haar eigen tempo!

 7. Liess schreef:

  Gewoon lekker blijven delen meis. Bram is ook niet de aller snelste, tijgert pas sinds 2 weken ofzo en tollen deed ie ook vrij laat…
  Lekker boeiend hoor.. daarin tegen kletst ie me de oren van de kop.en Is het het meest lieve en relaxte kind wat ik ooit gezien heb.
  Kan zichzelf uren vermaken!

 8. Daisy Dingen schreef:

  Mijn dochtertje was ook niet altijd de snelste met alles, maar ik heb me echt nooit iets aangetrokken van wat andere kinderen wel kunnen. Ieder kind is nu eenmaal anders, dat maakt de een niet beter dan de ander, dus ik zie dat ook niet als opscheppen. Ik zie het als een moeder die trots is op haar kind en dat graag wil delen… Ik ben net zo trots op mijn kind wanneer ze dat kan, ookal is het wat later. Jammer dat sommige mensen zo negatief reageren.

 9. Leonie van Mil schreef:

  Dat laatste stukje is inderdaad het belangrijkste. Ieder kind ontwikkelt zich weer anders. Mijn kleine is ook minder snel fysiek. Maar weer sneller met praten en fijn motorisch. Dat kan. En is helemaal niet erg. Net als dat iedere volwassen persoon weer andere kwaliteiten en passies heeft, werkt dat voor kinderen net zo. Dat mensen jou opmerkingen geven over dat je je kind zou pushen, vind ik echt raar en ronduit gemeen. Je kind stimuleren in zijn/haar ontwikkeling is niet pushen. Dat is helpen in zijn/haar ontwikkeling om te komen waar je kind uiteindelijk wil zijn. Niks mis mee, lijkt mij.

 10. Priscilla schreef:

  Ik moet zeggen dat ik ook een aantal keer verbaasd was toen ik foto’s van Lenn zag op IG. Ik dacht “Huh, hij is toch nog hartstikke jong? Wat knap dat hij dat al zo goed kan!”
  Ik herken het gevoel wel van dat je kindje dingen wat langzamer doet dan andere kindjes al heb ik altijd het vertrouwen gehad dat het wel goed kwam. En ik merk dat ik nu bij de tweede nog minder onzeker over dat soort dingen ben.

 11. Elske schreef:

  Jammer dat sommige mensen huh mening al klaar hebben liggen zonder erbij na te denken dat je iemand er mee kunt kwetsen.
  Het is heel begrijpelijk om als ouder alle mijlpalen te delen met de rest van de wereld, en dit bedoel je dan absoluut niet als opschepperig maar je wilt laten zien hoe trots je ben top zo’n wereldwondertje!

  Niet teveel bij stil staan bij sommige reacties, maar lekker genieten en vooral delen! Ik vind het persoonlijk heel erg leuk om te zien hoe andermans kind zich ontwikkeld.

 12. Nicole schreef:

  Wat jammer dat mensen zo reageren dat een ander misschien wel geen foto’s meer plaatst van zijn/haar kind. Ik snap dat het iemand onzeker kan maken, maar jij mag gewoon doen wat je wil hoor. En je mag harstikke trots zijn op je kindjes! Dat vind ik juist altijd zo leuk om te zien hoe ouders so trots kunnen zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.