OVER SCHEMA’S, LIJSTJES EN JE EIGEN GEVOEL VOLGEN

Als moeder word je doodgegooid met schema’s, lijstjes en andere richtlijnen. Hoeveel voedingen baby’s moeten hebben, hoe vaak ze moeten slapen, et cetera. De eerste maanden na Nomi’s geboorte keek ik daar regelmatig naar, maar ik heb een tijdje geleden besloten om dat eens helemaal los te laten.

Ik kijk vooral naar Nomi en daarnaast volg ik mijn eigen gevoel. Op dit moment krijgt ze nog vijf keer per dag borstvoeding en op het consultatiebureau vinden ze dat vrij veel. Maar als Nomi op deze manier tevreden is, waarom zou ik het dan veranderen? Ook krijgt ze nog steeds een late voeding, als Bart en ik naar bed gaan. Ik zou kunnen proberen om die eraf te halen. Maar als ik Nomi ’s ochtends uit bed haal, wil ze meteen drinken. Het voelt voor mij dus niet goed om haar een voeding minder te geven.

De schema’s van het consultatiebureau heb ik trouwens al vrij snel losgelaten. Na de zes maanden controle was ik er helemaal klaar mee. Ze vonden dat Nomi hooguit vier keer per dag borstvoeding zou moeten krijgen, en verder moest ze vooral heel veel vaste voeding eten. We waren net begonnen met groente en fruit, dus dat leek me niet zo’n goed plan.

Ik had liever gehad dat je op het consultatiebureau wat informatie zou krijgen waar je echt iets aan hebt. Waarom vertelt bijvoorbeeld niemand je dat muggenbulten er bij baby’s heel anders uitzien dan bij volwassenen? In de zomer had Nomi allemaal kleine stipjes op haar gezicht, en ik dacht dat het warmteuitslag was. Totdat ik een mug zag op haar kamer, toen viel het kwartje pas. Soms laat mijn gevoel me dus ook wel eens in de steek.

Tot nu toe bevalt het me prima om mijn eigen gevoel te volgen. Schema’s maken je alleen maar onzeker en ieder kind is anders, dus waarom zouden alle kinderen dezelfde schema’s moeten volgen?

Kijk jij veel naar schema’s en lijstjes, of volg je ook vooral je eigen gevoel?

12 gedachten over “OVER SCHEMA’S, LIJSTJES EN JE EIGEN GEVOEL VOLGEN

 1. Paola schreef:

  Ik ben van mezelf echt een lijstjes en schema mens, dus ik denk dat ik er straks heel veel mee ga doen, maar ik kan me zeker voorstellen dat je er soms moedeloos van wordt!

 2. Japke schreef:

  Iedere moeder is anders en ieder kind is ook weer anders. Toen mijn kinderen klein waren heb ik altijd mijn gevoel gevolgd en me niets aangetrokken van schema’s of lijstjes. En dat doe ik eigenlijk nog steeds. Ze zien me aankomen, pubers! 😉 Niemand past in het gareel van opgelegde regelmatigheden. Die zijn er alleen als richtlijn. Wat mooi dat je gewoon kijkt naar wat voor jou en je kleintje het prettigst is…

 3. Manon schreef:

  Dat van de muggen herken ik! Op de crèche wisten ze te vertellen dat Maud muggenbulten had en ik vroeg me al af wat die plekjes waren haha. Wij volgen ook ons gevoel. Zijn net met vast voedsel begonnen (bijna 6 maanden) en ze krijgt onbeperkt de borst. We zullen het binnenkort horen op het CB…

 4. Vanja schreef:

  Hoi Malou
  Bij mijn eerste dochter heb ik uiteindelijk vooral mijn gevoel gevolgd. Het lukte me niet om een vast ritme en schema in te bouwen. Nu is mijn tweede nog maar 5 weken, maar het lukt me (weer) niet om er een vast ritme in te krijgen. Misschien komt dat nog.. Misschien ook niet. Dus nu volg ik maar mijn gevoel Ach, zo onregelmatig leef ik nu ook weer niet. Hier voelen we ons het prettigst bij. Bedankt voor je verhaal.

 5. Laura schreef:

  Ik volg hier ook mijn eigen gevoel. In het begin hadden we wel een beetje een schema, maar dat was meer omdat dat uit de kraamweek mee kwam. Het om de drie uur voeden enzovoort. Alleen dat heb ik gelukkig snel log gelaten. Wist veel dat dat helemaal niet hoefde om de drie uur wakker maken. Nu drinkt Flynn eigenlijk wanneer hij wil. En dat is de laatste paar weken om de twee uur. Best zwaar maar als hij het nodig heeft dan moet het maar hihi. Verder slaapt hij meestal ook rond half 8 / half 9 en komt dan pas weer midden in de nacht voor een voeding. Ik vind het prima zo en ga hem ook niet wakker maken voordat we naar bed gaan. Heb ik wel een paar keer gedaan eerder. Maar op een geven moment sliep meneer gewoon door wanneer ik hem wilde aanleggen. Dus dat werkte ook niet echt veel.

  • Malou schreef:

   Haha, dan werkt het inderdaad niet nee. Nomi slaapt heel licht, dus als wij naar bed gaan, wordt ze bijna altijd wakker. Daarom geef ik haar wel een late voeding, want ze zit al rechtop in bed als ik binnenkom.

 6. Kirsty schreef:

  Ik ben zelf geen moeder, maar het lijkt mij heel lastig om te kiezen tussen je eigen gevoel en wat het consultatiebureau zegt, zeker als je het niet helemaal met hen eens bent. Ik denk dat je moederinstinct het vaak dan toch wel goed heeft!

 7. Sylvie schreef:

  Ik volg ook echt mijn eigen gevoel, en dat weten ze op het consultatiebureau inmiddels 😉 Inderdaad, Ivar leidt en wij volgen, en dat was even wennen maar uiteindelijk voelen we ons daar allemaal het prettigst bij. Ik heb trouwens tot zes maanden volledig borstvoeding gegeven.

  • Madelon schreef:

   Te vroeg op enter gedrukt hehe.
   …niet naar wat het consultatiebureau aanraad op basis van gemiddelden.
   Ik heb gelukkig weinig gepush gehad bij het CB en accepteer het ook absoluut niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.