Wat moet je doen bij een tekenbeet?

wat moet je doen bij tekenbeet

Teken zijn ontzettend vervelende beestjes die regelmatig besluiten om op mijn kinderen te gaan zitten. Afgelopen week heb ik bij Elena al twee teken weg moeten halen, eentje zat op haar arm en de andere zat op haar tussen haar haren. Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken en daarom is het belangrijk om altijd goed te controleren op teken en ze zo snel mogelijk weg te halen. En ook als de teek weg is, moet je de plek goed in de gaten blijven houden.

Wat is een teek?

Teken zijn hele kleine beestjes; ze zijn tussen de 1 en 3 millimeter groot. Ze zijn zwartbruin, ze hebben een rond lijfje en dunne pootjes. Ze lijken een beetje op spinnetjes. Ze leven vooral in hoog gras, struiken en dode bladeren.

Hoe herken je een tekenbeet?

Teken kruipen op mensen en dieren en vervolgens bijten ze zich vast in de huid, omdat ze bloed nodig hebben. Als een teek zich nog niet heeft volgezogen met bloed, is hij klein en bruinzwart. Als hij zich volzuigt met bloed kan hij uiteindelijk ongeveer een centimeter groot worden en heeft een lichtere kleur.

Wat moet je doen als je een teek hebt?

Als je een teek vindt, is het belangrijk dat je hem zo snel mogelijk weghaalt met een pincet of een tekentang. Vroeger werd er gezegd dat je eerst alcohol op de teek met doen, maar nu blijkt dat dat de kans op een besmetting met Lyme juist vergroot. Niet doen dus! Nadat je de teek hebt verwijderd is het wel verstandig om de plek te ontsmetten.

De plek in de gaten houden

Op de plek van de tekenbeet ontstaat vaak een klein rood vlekje. Meestal verdwijnt dit binnen een week. Maar blijf daarna de plek ook goed in de gaten houden en let vooral op of er een rode kring rond de tekenbeet ontstaat. Dit kan namelijk duiden op de ziekte van Lyme.

Wanneer neem je contact op met de huisarts?

Als de teek minder dan 24 uur op je huid heeft gezeten, is de kans op Lyme heel klein en hoef je normaal gesproken geen contact op te nemen met de huisarts. Als je jezelf en je kinderen dagelijks controleert op teken, is de kans dat een teek langer in de huid zit al heel klein. Als de teek er toch langer dan 24 uur heeft gezeten, is het verstandig om wel even contact op te nemen met de huisarts.

Ook als je in de weken of maanden na de tekenbeet griepachtige verschijnselen, dikke of pijnlijke gewrichten, uitstralende pijn, tintelingen of vermindering van kracht krijgt of dubbel gaat zien, kan het zijn dat je besmet bent met de Lyme-bacterie. Neem dan altijd contact op met de huisarts, want als je de ziekte van Lyme hebt, kun je dat het beste zo snel mogelijk behandelen.

Heb jij wel eens een teek gehad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.