Waarom geen hond uit het asiel?

hond uit het asiel

Een hond adopteren uit een asiel is natuurlijk een hele goede keuze. Toch hebben wij dat niet gedaan, Simba komt namelijk uit een nestje van een hobbyfokker. Daar vinden veel mensen wat van, maar dit was voor ons de beste keuze. Waarom? Dat vertel ik je in dit artikel.

‘Adopt, don’t shop’

Er zitten ontzettend veel honden in de asielen en die gun ik natuurlijk allemaal een gouden mandje. En als je de mogelijkheid hebt om een hond te adopteren, is dat absoluut de beste keuze. Ik heb de asielen vorig jaar goed in de gaten gehouden, ik keek bijna iedere dag of er een geschikte hond voor ons op stond. Maar helaas, dat was niet zo.

Een geschikte hond voor ons

Eén van de dingen die het lastig  maakte, was dat we heel graag een hond wilden die niet verhaart. Nomi is allergisch voor katten en Elena is allergisch voor konijnen, en ondanks dat ze beide (volgens de bloedtesten) niet allergisch zijn voor honden, wilden we toch zo min mogelijk risico nemen. Daarnaast zijn een aantal familieleden allergisch voor honden, dus als zij langskomen is het wel fijn dat ze geen last krijgen van de hond.

Daarnaast is het voor gezinnen met jonge kinderen sowieso heel lastig om een hond te adopteren uit een asiel. Als je het filtert op honden die geplaatst kunnen worden bij kinderen onder de 6, blijft er al heel weinig over. Op dit moment staan er 210 honden op Ikzoekbaas.nl en slechts 6 daarvan kunnen geplaatst worden bij kinderen onder de 6 jaar.

Een pup of een volwassen hond

Het was voor ons ook een optie om een volwassen hond in huis te nemen, bijvoorbeeld wanneer het huidige baasje niet meer voor de hond kan zorgen. Ik heb op verschillende sites gekeken en contact gehad met een aantal hondeneigenaren, maar ik had er geen goed gevoel bij. Vaak waren de redenen waarom de hond weg moest een beetje vaag en dat zat me niet lekker. Ik wilde niet het risico nemen dat ik een hond in huis zou krijgen die totaal niet was opgevoed of de hele buurt bij elkaar zou blaffen.

Toch maar een puppy

puppy

En daarom kozen we ervoor om een puppy in huis te nemen. We vonden een nestje met pups die toen een week oud waren. De moeder van de pups is een driejarig hondje die voor het eerst een nestje had. De vader is een 5 jarig poedeltje. Toen ik een bericht stuurde naar de fokker kreeg ik meteen heel veel informatie en ook foto’s van de ouders. Toen we een week later gingen kijken was de moeder aanwezig en de pups groeiden daar in huis op. Ik wilde absoluut geen pup van een broodfokker, dus ik heb goed op dit soort dingen gelet. We hadden er een heel goed gevoel bij en we kozen meteen een pup uit. Of nou ja, Simba koos ons uit, want hij ging tegen Lenn aanliggen. En dan kun je toch geen andere pup meer uitkiezen?

Simba is nu ruim een half jaar en het is echt een ontzettend goede keuze geweest om ons gezin uit te breiden met een puppy. Het is in het begin best veel werk (maar eigenlijk had ik verwacht dat het nog meer werk zou zijn, Simba is best een makkelijke pup) maar het is het helemaal waard!

6 gedachten over “Waarom geen hond uit het asiel?

 1. Claire schreef:

  Ik begrijp jullie helemaal! Vooral als je kinderen hebt, is een pup of een jongere hond een betere match. En kijk nou naar Simba 😍, ik begrijp direct dat het liefde op het eerste gezicht was/is.

  • Amina schreef:

   Omg omg omg wat een lieverdje is Simba zeg! Je hoeft je helemaal niet te verantwoorden, jouw redenen zijn jouw redenen en je hebt het in ieder geval overwogen. Ik heb nu 2 x geadopteerd, een hond en een kat. Ik denk niet dat ik dat zo snel weer zou doen. We hebben ze beiden allebei van angsten en trauma’s af moeten helpen. Dat is ons gelukt, maar ik zou ook graag een keer willen ervaren hoe het is om een kitten of pup te hebben.

 2. Tessa schreef:

  Interessant om te lezen hoe jullie een pup hebben gekozen. Vaak staan mensen er neit bij stil dat dieren in een asiel vaak toch een rugzakje hebben

 3. Melanie Hoogvliet schreef:

  Ik vind er helemaal niks van, jullie hebben namelijk heel goed nagedacht over de keuze van de hond en dat is het allerbelangrijkste want een dier heb je jouw hele leven. Ik heb nu voor het eerst in me leven een kat uit het asiel normaal haalde ik ze bij een boer. Het is de liefste kat ooit maar het is omdat hij maar naar mij toe bleef komen dat we hem uiteindelijk hebben gekozen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.