Koorts na een tekenbeet, is het Lyme?

koorts tekenbeet

Wist je dat teken één van de gevaarlijkste dieren in Nederland zijn? Het zijn zulke kleine beestjes, maar ze kunnen een heleboel ellende veroorzaken. Door een tekenbeet kun je de ziekte van Lyme krijgen, en daarom moet je er altijd alert op zijn. Mijn kinderen spelen veel buiten en ze zijn vaak onder de bomen te vinden, zeker nu ze daar een boomhut hebben. Dat zorgde er de afgelopen maanden voor dat ze regelmatig een teek hadden. We controleren ze iedere avond, dus waarschijnlijk hebben we ze altijd wel snel genoeg gevonden. Maar toen Lenn opeens hoge koorts kreeg nadat hij een paar keer door een teek was gebeten, besloot ik toch de huisarts maar even te bellen.

Rode kring?

De eerste vraag die ik kreeg, was of er een rode kring te zien was op de plek waar Lenn een teek had gehad. Dat was niet zo, maar dat betekent nog niet dat hij geen Lyme had. Je kunt namelijk ook de ziekte van Lyme hebben zonder dat je een rode kring hebt gehad. De huisarts dacht dat de kans op Lyme klein was, maar ze kon het niet met zekerheid zeggen. Bloedtesten hadden op dat moment nog geen zin, dus ze adviseerde ons om toch te beginnen met een antibiotica kuurtje. De kans op Lyme was niet zo groot, maar als het toch Lyme zou zijn, dan is het het beste om het zo snel mogelijk te behandelen.

Antibiotica

‘De meeste kinderen vinden deze antibiotica best lekker’, zei de apotheker. Nou, Lenn niet. Het kostte me iedere keer weer moeite om hem het drankje op te laten drinken, dus ik besloot hem maar om  te kopen met een snoepje. ‘Als je het drankje op hebt, mag je een snoepje’, werkte best goed. Lenn begon zich al snel wat beter te voelen en een paar dagen later was hij weer helemaal beter. Gelukkig maar, want daardoor was hij net voor onze vakantie weer beter.

Was het Lyme?

Uiteindelijk viel het allemaal mee, maar we weten niet of hij nou wel of geen Lyme heeft gehad, en waarschijnlijk gaan we daar ook nooit achter komen. Als je snel na de tekenbeet begint met antibiotica, is Lyme goed te genezen. Maar als je er te lang mee wacht, is het een heel ander verhaal.

De kans is groot dat Lenn voor niks antibiotica heeft gekregen, maar ik nam liever het zekere voor het onzekere.

Worden jullie kinderen vaak gebeten door teken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.