Zijn moeders altijd moe? – Tips om beter te slapen

beter slapen

Iedere moeder is wel eens moe. Zelf slaap ik de laatste tijd ook niet bijster goed. Elena krijgt natuurlijk nog nachtvoedingen, verder heeft Nomi ’s nachts regelmatig last van groeipijn en Lenn is vaak wakker door enge dromen. Toch ben ik echt niet continu moe en vandaag geef ik jullie wat tips hoe je toch goed kunt slapen als moeder.

1. Taakverdeling

Als je een partner hebt, is het wel zo eerlijk om de taken te verdelen. Bij borstvoeding kan je partner niet zo veel doen, maar bij flesvoeding kun je om en om een flesje geven. Omdat ik borstvoeding geef, kwam mijn man een tijdje geleden met het voorstel dat ik er ’s nachts uit zou gaan als Elena zou huilen en hij zou ’s nachts voor Nomi en Lenn zorgen. Hij dacht dat hij daar lekker makkelijk mee wegkwam, maar hij moet er nu soms vaker uit dan ik!

2. Laat je baby op je slaapkamer slapen

Als je baby op je slaapkamer slaapt, hoef je hooguit een paar stappen te zetten om hem of haar te pakken. Ook word je sneller wakker als je baby wakker is en niet pas als hij of zij echt aan het huilen is. Zo wordt niemand te wakker om weer in slaap te komen.

3. Maak je baby niet te wakker tijdens nachtvoedingen

Ik vind nachtvoedingen geen enkel probleem, maar het is wel zo fijn als ze daarna weer lekker gaat slapen. Daarom probeer ik Elena niet té wakker te maken. Ik haal haar uit bed als ze wakker begint te worden en niet pas als ze huilt. Als ze niet gepoept heeft, verschoon ik haar ’s nachts niet. En ik doe geen groot licht aan. Op die manier valt ze na het drinken meestal meteen weer in slaap.

4. Maak jezelf ook niet te wakker

Heb je zelf moeite om weer in slaap te vallen? Probeer zelf dan ook niet té wakker te worden. Laat je telefoon liggen, want veel mensen kunnen niet meer slapen nadat ze in een scherm hebben gekeken. Doe tijdens het voeden lekker je ogen dicht en voed eventueel liggend. Heb je nog steeds moeite om (weer) in slaap te komen? Dan zou je je huisarts om advies kunnen vragen of je kunt bijvoorbeeld CBD olie bestellen (let er wel op dat je tijdens de borstvoeding niet alles mag gebruiken).

5. Lekker op tijd naar bed gaan

De eerste tijd na Elena’s geboorte ging ik regelmatig op tijd naar bed. Soms lag ik om 20.30 uur al te slapen. Mijn man maakte me dan zo’n 2 uurtjes later nog even wakker voor de laatste voeding en daarna sliep ik weer verder. Op die manier pakte ik toch even een paar uurtjes extra slaap mee.

6. Of een keertje uitslapen

Toen ik nog maar één kind had, sliep ik regelmatig uit. Nomi viel ’s ochtends na de voeding wel weer eens in slaap, en dan sliep ik ook nog lekker even verder. Nu kan dat niet vaak meer, omdat Nomi op de basisschool zit en op zaterdagochtend al vroeg zwemles heeft. Maar op zondag, als mijn man met de kinderen beneden is, slapen Elena en ik nog wel eens even verder. Heerlijk!

7. Zoek een keertje oppas

En het kan natuurlijk ook heerlijk zijn om een keertje oppas te regelen. Vraag aan familie of vrienden of ze een keer een nachtje op je kind(eren) kunnen passen, of huur een nachtnanny in. Ja, het bestaat echt! Zo kun jij een keer een nachtje doorslapen. En zeker als je echt slechte nachten hebt, kan dit heel erg fijn zijn.

3 gedachten over “Zijn moeders altijd moe? – Tips om beter te slapen

  1. Kirsten schreef:

    Ik vond het in het begin echt pittig! Helemaal toen ik ook nog borstvoeding gaf.. Inmiddels geef ik de fles en merk dat dat me zoveel energie scheelt. Milan heeft vannacht voor het eerst doorgeslapen van 22.00 laatste fles tot 06.30, trotse mama hier! Fijne tips. X

  2. Frederique schreef:

    Mijn kids zijn wat ouder en toch kom ik slaap tekort. Zelfs meer denk ik dan toen ze klein waren omdat ze alle drie supersnel nachten doorhaalden. Maar met drie kinderen en zonder partner kom ik dus nog slaap tekort zoals vorige week, ik had er 1 met griep, 1 met proefwerkweek die hulp nodig had en daarbij door de stress moeilijk in slaap kwam en een met nachtmerries. Wanneer eindelijk iedereen sliep moest ik nog werken en belastingdinges doen en dan ’s ochtends natuurlijk wel alsnog vroeg op om de kleinste naar school te brengen en naar het werk te gaan. Ik was zoooooo blij dat het weekend was haha

  3. Marijke schreef:

    Ik ben blij dat die tijd grotendeels achter me ligt. T komt maar heel af en toe, als hij naar gedroomd heeft. Maar verder redden ze zichzelf nu wel ‘s nachts. Heerlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.