10 redenen waarom het leuk is om een jonge moeder te zijn

jonge moeder

Als jonge moeder loop je vaak tegen vooroordelen aan. Ik dacht dat het bij mij wel mee zou vallen, ik was ten slotte ‘al’ 24 toen Nomi geboren werd. Maar toch vinden mensen mij een jonge moeder en ik heb ook wel eens te maken met vooroordelen. De opmerking die ik het vaakst hoorde was ‘het was vast niet gepland’. Om een positieve draai te geven aan het jong moeder zijn, besloot ik op te schrijven waarom ik het juist leuk vind om een jonge moeder te zijn.

Waarom ik het leuk vind om een jonge moeder te zijn

1. Je bent nog gewend om ’s nachts wakker te zijn, een tijdje geleden stond je op dit tijdstip uit te gaan.

2. Als je jong bent, kun je beter tegen weinig slaap en je hebt meer energie. En dat komt erg goed uit als je een baby hebt!

3. Met een beetje geluk, ben je ook jong oma. Nou kijk ik wel heel ver vooruit, maar de kans is vrij groot dat ik als oma nog veel leuke dingen kan doen met mijn kleinkinderen.

4. Waarschijnlijk zijn je eigen ouders ook nog niet zo oud en kunnen ze nog volop genieten van hun kleinkind(eren).

5. Je hebt nog tijd genoeg voor een tweede, derde, vierde .. kindje. Zelfs een tweede leg is mogelijk, je bent nog jong genoeg.

6. De kans op een goede zwangerschap is groter. Ook raak je meestal makkelijker zwanger voor je dertigste.

7. Ook het herstel na de bevalling (zowel natuurlijk als een keizersnee) gaat vaak sneller.

8. Je bent nog jong genoeg om zo nu en dan een avondje te gaan stappen. Dat je moeder bent, betekent niet dat je dat nooit meer kunt doen.

9. Biologisch gezien ben je als twintiger een stuk flexibeler dan als dertiger en je kunt je dus makkelijker aanpassen aan je kind.

10. En wat voor mij het belangrijkste is; ik wilde het gewoon heel graag en toen we besloten om te stoppen met de pil, hoefde ik mijn kinderwens niet langer meer uit te stellen.

Hoe oud was jij toen je moeder werd?

38 gedachten over “10 redenen waarom het leuk is om een jonge moeder te zijn

 1. Kirsty schreef:

  Interessant om te lezen! Ik vind 24 eigenlijk ook helemaal niet zo extreem jong, dus wel gek dat mensen dat dan al als heel jong beschouwen. Ik denk ook dat het zeker voordelen heeft als ik dit zo lees!

 2. Hanna schreef:

  Ik vind 24 ook niet zo jong meer, maar het lijkt er tegenwoordig wel op dat het ‘normaler’ is om na je 35ste een kindje te krijgen dan voor je 25ste. Terwijl het zoals je zelf ook al zegt, de kans op een goede zwangerschap en een gezond kindje voor de 30ste een stuk groter is.
  Hiermee wil ik overigens niet zeggen dat je niet na je 35ste aan kinderen zou moeten beginnen want er zijn genoeg mensen met allerlei redenen waardoor het zo loopt, maar laten we dan vooral ook de ‘jonge’ moeders niet kwetsen doordat zij er (bewust) zo ‘vroeg’ voor zijn gegaan.

 3. Vandaagismooi.nl schreef:

  24 is voor mijn gevoel ook gemiddeld, maar merk inderdaad in mijn vriendenkringen ook dat er veelal gewacht wordt tot minstens 28+.

  Ergens snap ik dat ook wel hoor. Ik moet bekennen dat als ik niet (ongepland maar zeker gewenst) zwanger was geworden op mijn 23e (moeder op mijn 24e) ik ook liever had gewacht tot 28+.

  De voordelen die je noemt herken ik zeker hoor, maar ik heb ook heel veel nadelen ondervonden. Maar ergens… denk ik dat je bij iedere leeftijd wel voor en nadelen kunt zetten… 😉

 4. Suus schreef:

  Tja lastig zo’n lijstje. Het is zo persoonsgebonden en heeft eigenlijk echt helemaal niets met leeftijd te maken. Ik kon vroeger al niet goed mijn nest uit en dat heeft mijn leeftijd bijvoorbeeld niet ook nog eens verergerd. Nu gaat dat overigens prima, daar heeft een kind krijgen heel mooi voor gezorgd. Over dat biologischer sneller aan kunnen passen heb ik ook mijn twijfels. Ik ben het er zelfs gewoon echt niet mee eens. Eigenlijk zijn bijna al deze punten te weerleggen maar dat zal ik niet doen 😉

  Het enige waar ik het enigszins mee eens ben, is dat grootouders dan misschien wat jonger zijn maar dat is ook weer in elke situatie anders.

  Also: “Vooral na je dertigste neemt de kans op complicaties toe”. Heerlijk hoe je mensen van 30+ hier een hart onder de riem steekt. <3

 5. Betty schreef:

  Ach, voor iedereen persoonlijk natuurlijk. Ik was 28 toen Nim geboren werd, en hoewel ik dus niet echt per definitie een jonge moeder ben, denk ik wel dat ik aan al de voordelen die jij noemt voldoe.
  Een écht jonge moeder vind ik trouwens ook 18-19-20. Niet dat ik jou oud vind hoor, eerder gewoon gemiddeld 😉

  • Malou schreef:

   Ik kwam een artikel tegen waarin werd geschreven dat je officieel tot je 29ste ‘jonge moeder’ bent, omdat dat de gemiddelde leeftijd is om je eerste kind te krijgen. Dus dan is het niet gek dat je aan deze voordelen voldoet 🙂

  • Kimberley schreef:

   Ik was 19, maar vind mezelf helemaal geen extreem jonge moeder. Ligt vooral aan het ‘meisje’ dat moeder wordt, denk ik. Zo woonde ik al drie jaar op mezelf, werkte ik al 4 jaar non-stop en was ik meteen klaar voor het moederschap toen ik hoorde dat ik zwanger was. Maar zo ken ik ook moeders die ouder waren en veel kinderlijker…

 6. Tineke schreef:

  Ik denk dat het ook ligt aan je situatie; ik was 23, en vriend en ik studeerden allebei nog. Dan is het al heel anders dan iemand die 23 is, getrouwd en afgestudeerd.

 7. Tessa schreef:

  Ik was 29. Voor mij een prima leeftijd, eerder had ik echt nog niet gewild, maar ik zie zeker de voordelen van jong moeder worden! Vooral lichamelijk schijnt het echt een groot (positief) verschil te zijn.

 8. Thea van Galen schreef:

  Ik had heel graag voor mijn 30ste zwanger willen zijn. Dat is niet gelukt. Zo waren de omstandigheden niet.
  Inmiddels 32 maar ik zie mezelf nog steeds als een jonge moeder.
  Misschien had je beter eind dertiger kunnen zeggen. Sommige opmerkingen vind ik namelijk totaal nog niet van toepassing op mezelf. En ik denk meerdere dertigers met mij.
  Zo denk ik dat je in begin dertig echt nog wel vlot zwanger kan zijn. Daarentegen ken ik ook genoeg twintigers die er moeite mee hadden.
  Ik snap wel je bedoeling van je artikel. Het heeft zeker voordelen, maar bij oud denk ik toch echt meer rond de 40….

  • Malou schreef:

   Tuurlijk, op je 32ste ben je zeker niet oud. En leeftijd zegt niet alles, maar meestal neemt je vruchtbaarheid wel iets af. Maar je hoort ook verhalen over veertigers die snel zwanger zijn.

 9. Lifesabout schreef:

  Ik wilde graag jong mama worden maar die keuze had ik niet door 3 miskramen. Iets ouder mama zijn kan prima…ik heb tenslotte te maken met al je genoemde punten.
  Nog even over puntje 7….het herstel na de bevalling of keizersnee gaat sneller….een keizersnee is toch ook een bevalling? 😉

  • Malou schreef:

   Dat kan zeker, en je hebt het inderdaad (helaas) niet altijd zelf voor het zeggen. Ja dat staat er een beetje gek, maar het herstel van een keizersnee is natuurlijk wel anders dan bij een natuurlijke bevalling.

 10. Maai schreef:

  Ja maf he? Ik was 25 tijdens mijn eerste zwangerschap en op mijn 28 ste had ik er twee. Dat vonden mensen bizar. Wat heb ik daar veel opmerkingen over gehad. Kom op mensen, ik was geen tiener meer. Bij de derde was ik 31, toen zei niemand meer wat 😉 zoals je zegt. Ik heb nog tijd om na te denken of er wel of niet een elftal komt 😉

 11. Alexa schreef:

  Herkenbaar hoor. Ik was mama op 21 jaar. En iedereen wist dat ik als eerste van mijn vriendenkring ging zijn gewoon omdat ik er al zolang naar uitkeek en er constant mee bezig was. Onze directe vrienden hebben nooit problemen gemaakt dat we ‘zo vroeg’ aan kindjes begonnen maar ik ben zeker dat achter onze rug er heel wat vooroordelen waren. Achja, ieder zijn zegje hé!
  Ik vind het super dat ik zo jong mama mag zijn, al helemaal zeker nu ik misschien geen kindjes meer kan krijgen.

 12. Silke slabbinck schreef:

  Hallo!

  Ik was er 21 toen ik beviel van mijn eerste dochtertje en vond er alleen maar voordelen aan.
  Heerlijk zo jong moeder worden, ook de grootouders zeggen vaak dat ze toch wel blij zijn dat ze zo jong oma en opa werden en nog de energie hebben om vanalles met hen te doen.
  Een klein nadeeltje is enkel dat ze dan zelf ook nog werken en opvang vinden overdag soms wat moeilijker is.
  Mijn eerste dochter noemt trouwens ook Malou! Ik kende verder niemand die zo heet. Tot nu 🙂

  Silke

 13. Kimberly van der sijpe schreef:

  Ik was bijna 16 toen ik stopt met de pil ik was zwanger een maand nadien dan miskraam gehad op 6weken en dan een maand na dien zwanger van mijn zoontje dus op mzn 16zwanger en bevallen maar zelf voor gekozen en ik krijg ook veel de vraag van het was niet geplant zeker en ik zeg altijd van ja toch heel mooie dat jij dit kan zeggen ☺

 14. Shelsey schreef:

  Ik ben 17 en heb een prachtige zoon en ik ben zeer tevreden met mijn beslissing. Ik herken dezelfde positieve delen aan jonge moeder.

 15. Elisabeth schreef:

  Ik was zwanger op mijn 19 eerste kindje op mijn 20e ben nu 25 en gezegend met 3 pracht kinderen had het niet anders gewild en ik zie ook heel erg de voor delen er van in. Veel mensen denken ook dat ik ouder ben omdat ik al 3 kinderen heb en schrikken dan waar ik me heerlijk om vermaken kan. Aan het moederschap zit geen leeftijds kaartje, ik ken iemand die werd zwanger op haar 16 en is een zeer goede moeder en zo heb je oudere vrouwen en weten niet wat ze er mee aan moeten, elke vrouw loopt tegen dingen aan tijdens het oplaten groeien en opvoeden van de kinderen, mijn zus en ik verschillen 9 jaar zei heeft 5 kinderen de laaste 3 zwangerschappen (van haar) hebben we samen gedaan en dan zie je dat het idd makkelijker is om jong moeder te zijn om dat je nog wat jonger van geest bent en beter de kinderen begrijpt en ik zeg je dat heeft echt zo zijn voordelen 😀 en zo zijn er nog veel meer voordelen.

 16. Astrid schreef:

  Dan ben ik waarschijnlijk een hele jonge mama. Op mijn (nog net ) 18e zwanger en, met 19 bevallen. Nu 24, twee kids en zwanger van de derde. Op mijn 25e heb ik dus drie kids. Eentje van 6,4 en 0. Als t aan ons had gelegen hadden we overigens toen ik 23 was al twee kids en waren we zwanger. Maar helaas duurde de derde keer anderhalf jaar om een goede zwangerschap te krijgen. Als je eenmaal jonge moeder bent dan maakt het toch niet meer uit. De stempels heb je al, maar ik zie vooral voordelen. Vooral oudere mensen (50+) vinden het machtig mooi

 17. delphine schreef:

  Ik was net geen 21 mijn dochter werd geboren op 3juli en ik werd 21 op 25juli. Voor mijn tweede was ik net geen 23. Nu doet mijn dochter haar communie al. Allebei de kindjes werden gepland. En wij hebben daar nog geen minuut spijt van gejad ik verlangde al zo naar kinderen. We hadden ons eigen huis en beide vast werk dus niks hield ons nog tegen.

 18. Madelaine schreef:

  Ik ben nu 23 en bijna uitgerekend, vind mezelf trouwens nog wel jong. Maar dat komt ook omdat ik nog studeer en dan ineens zo’n volwassen leven heb in vergelijking met mijn medestudenten. Ik heb zelf een oude moeder, ja die was 39 toen ze mij kreeg en eerlijk.. het maakt geen zak uit op welke leeftijd je kinderen krijgt (met uitzondering van heeeeeeel jong). Ik heb er niks van gemerkt dat mijn moeder ”oud” is.

  • Malou schreef:

   Mijn moeder was 33 toen ze mij kreeg, ook niet jong dus. En dat merk ik inderdaad ook niet. Maar als ik ook lang had gewacht met het krijgen van kinderen, was ze pas op haar 66ste oma geworden. En dan vind ik het wel leuk dat mijn ouders nu nog vrij ‘jong’ zijn 🙂

 19. Esther schreef:

  Heerlijk toch en 24 is naar mijn mening helemaal niet zo jong 🙂 Gewoon mooi en wat anderen mensen vinden.. ach moeten ze zelf weten!
  Ik had zelf ook wel graag jonger mama geworden maar ja het leven heb je niet voor het zeggen dus ben nu 35 en mijn dochter is bijna 9 maanden.
  Mijn ouders zijn al ouder en ik vind het soms moeilijk dat ze mijn dochter misschien niet op zien groeien en wat fitter zijn maar dat kan met jongere oma en opa ook dat is geen zekerheid van het leven maar we zijn dankbaar dat ze het mee mogen maken.

 20. Laura schreef:

  Ik ben 25 en fiere moeder van een zoontje die in 3 maanden 2 jaar word en in mei bevallen van zijn kleine broer <3 de beste keuzes van men leven !

 21. Huisjevanlize schreef:

  Ik was 17 toen ik zwanger was. Inmiddels ben ik 25 en 3 prachtige dochters rijker! Ik geniet volop van ze en ook heel fijn… Ze hebben jonge opa’s en oma’s!
  Ik zie er absoluut veel voordelen in. Ze gaan alle drie al naar school en ik heb zeeën van tijd. Ik ga weer fijn op zoek naar een baan en kan gaan en staan waar ik wil.
  Heerlijk om jong mama te zijn

 22. Kelly v/d burgh schreef:

  Klopt helemaal! Het is zo leuk om jong moeder te zijn (22) en ik vind mezelf ook helemaal niet te jong om moeder te zijn. Mijn ouders waren ook 22 en ik zie daar nu zoveel voordelen van! Wij hadden alles netjes op orde dus waarom zouden we wachten dachten wij bijna een 15 maanden geleden! ?

 23. Kimberly schreef:

  Ik ben op mijn 26ste moeder geworden. Ik wilde al heel lang kinderen maar heb dat onderdrukt omdat ik in mijn vorige relatie met iemand was die absoluut geen kinderen wil. Toen ik mijn huidige man leerde kennen, was ik helemaal hoteldebotel en kwamen die baby-borreltjes in mijn buik weer boven drijven! Nog niet eens een half jaar later was ik zwanger van Jake 🙂

 24. Melissa schreef:

  Ik ken het gevoel was zelf 18 toen ik zwanger geraakte en 19 toen ik bevallen ben maar ondanks de negatieve reacties ben ik wel blij dat ik m’n dochtertje heb gehouden en ze is nu al een jaar en heb er geen moment spijt van!

 25. Fem schreef:

  Ik was 29e toen ik mijn dochter kreeg en weet je, ik denk dat alle mensen die zich negatief uitlaten over jouw jonge moederschap zich laten leiden door aannames en vooroordelen. En eigenlijk zie ik jou dat ook een beetje doen in je tien positieve vergelijkingspunten. Het is voor mij (en voor jou) niet goed te vergelijken hoe de zwangerschap, het herstel van de bevalling en het leven met baby makkelijker of minder makkelijk zou zijn op een bepaalde leeftijd.

  Ik denk dat het belangrijkste invloed op hoe gemakkelijk of fijn je het ervaart is of je er aan toe bent om vader of moeder te worden (en dat kan ook groeien tijdens een ongeplande zwangerschap). En dat kan voor iedereen een ander moment in het leven zijn. Toen ik 24 was, was ik net afgestudeerd, terug van n paar maanden reizen, had nog geen vaste baan, alleen nog een studentenkamer en een relatie die niet lekker liep. Tja, ik denk dat ik persoonlijk destijds veel meer moeite en zorgen had gehad met weinig slaap, herstellen, snachts opstaan, flexibel zijn etc. Voor mij maakt de stabiliteit van nu ik 29 ben echt het verschil waarom voor mij een zwangerschap en baby nu “goed” is.

  Wat ik eigenlijk wil zeggen, er zitten positieve kanten aan allebei de keuzes/beloop van het leven: jong of iets minder jong. Ik vind het overigens goed dat je de positieve kant van jong moeder ook belicht!
  Mijn oprecht geinteresseerde vraag aan jou: ervaar je ook nadelen aan het jong moeder zijn geworden?

 26. Daniëlle schreef:

  Ik ben ook heel blij dat ik jong moeder bent geworden. Ik was net als jij 24, maar droomde er altijd van om op mijn 19e moeder te worden. Gelukkig is dat niet gebeurd, maar ook ik vind het zeker een voordeel!!!

 27. cindy palmans schreef:

  Ik was zwanger op me 16de en net 17 toen k was bevallen. Bn nu 21 en hb een prachtige dochter van 4 jaar waar k super trots op ben :)♡

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.