Here we go; het Sinterklaasleugentje

sinterklaas

Vorig jaar was Nomi net 2 toen Sinterklaas in Nederland kwam, en ze begreep er nog niet zo heel veel van. De wist wel wie het was, ze was groot fan van Piet, en de cadeautjes waren natuurlijk ook hartstikke leuk. Maar we hoefden nog nergens geheimzinnig over te doen, want ze was nog heerlijk goedgelovig. We trokken lootjes en ik had Bart, en ik kon gewoon cadeautjes voor hem kopen waar Nomi bij was. Dit jaar zal dat toch een beetje anders gaan.

Geloven in Sinterklaas

Als je 3 bent, vraag je je natuurlijk nog niet zomaar af of Sinterklaas wel bestaat. Ze ziet Sinterklaas, en ze gelooft dat hij degene is die cadeautjes aan alle kinderen geeft. Laatst mocht ze een film uitzoeken op Netflix, en koos ze voor een Sinterklaasfilm. Sinterklaas kende ze niet echt meer, maar Piet herkende ze nog wel!

‘Wat doet Piet nou?’

Ze wilde precies weten wat er nou gebeurde. Piet stond op het dak en had cadeautjes bij zich. Dat was natuurlijk heel erg interessant. Dus ik legde haar het leugentje uit. Sint en Piet hebben cadeautjes voor alle kinderen, en over een paar weken komen ze naar Nederland om de cadeautjes te brengen. ‘Waar is die nu dan?’ Ik vertelde dat Sinterklaas in Spanje is, maar dat zegt haar niet zoveel. Wel wilde ze er het fijne even van weten.

‘Gaat ie dan in de auto?’ Ik liet haar een foto zien van de stoomboot, en ik vertelde dat Sinterklaas met de stoomboot naar Nederland komt. En dat we kunnen gaan kijken als hij hier in het dorp aankomt. Dat leek haar wel wat.

Liegen tegen je kind

Nou stel ik me waarschijnlijk aan, maar eigenlijk sta ik er niet volledig achter om erover te liegen. Toch doe ik het, puur omdat het daardoor voor haar een heel leuk feest zal zijn. Natuurlijk is het spannend, maar zelf vond ik de Sinterklaastijd altijd heel erg leuk toen ik nog in Sinterklaas geloofde.

En naast liegen, moeten we natuurlijk ook zorgen dat ze niet doorheeft dat we de cadeautjes zelf kopen. Ik zal dit jaar zonder haar op pad moeten gaan om cadeautjes te kopen, want anders herkent ze de cadeautjes die ik koop voor degene die op mijn lootje staat. Dat soort dingen heeft ze namelijk heel goed door!

Stiekem vind ik het ook wel heel leuk, dat ze het nu allemaal wat beter gaat snappen. Ik ben heel benieuwd hoe ze reageert als ze Sint en Piet straks voor het eerst ziet!

2 gedachten over “Here we go; het Sinterklaasleugentje

  1. bertine schreef:

    ja het liegen zie ik ook wel tegenop maar ik vind het ook zielig als ze niet de lol ervan kunnen beleven inderdaad! dus dat ga ik over een paar jaar ook wel doen. veel plezier met sinterklaas vieren!

  2. Saskia schreef:

    Sinterklaas en kleine kinderen, geweldige tijd! Het is een traditie waar wij mee opgegroeid zijn. Het heeft heel wat kinderenharten sneller doen kloppen. en doet dat nog steeds. Dat de waarheid daarvoor een beetje verdraait moet worden, hoort erbij šŸ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.