Als je dreumes op het potje wil

potje

Lenn doet Nomi regelmatig na. Hij kijkt nogal tegen haar op en hij doet alles wat zij ook doet. Sinds kort wil hij net als Nomi op het potje en op de wc. Vooral het potje vindt hij heel erg interessant, waarschijnlijk omdat hij er zelf op kan gaan zitten. Eerst ging hij gewoon zitten en 2 seconde later stond hij weer op. Maar laatst moest opeens zijn luier af en werd hij er wat serieuzer in.

Op het potje

Ik ben ervan overtuigd dat kinderen zelf aangeven wanneer ze klaar zijn voor zindelijkheidstraining. Nomi was bijna 3 en binnen 2 weken was ze zindelijk. Lenn is nog niet eens 2 jaar, dus dit is wel even anders. Terwijl ik het bij Nomi wel aandurfde om haar gewoon zonder luier in huis te laten lopen, zag ik dat bij Lenn niet zo zitten.

Naar buiten

Gelukkig is het mooi weer en ik besloot lekker met ze naar buiten te gaan. Ik zette het potje buiten neer en ik liet Lenn in zijn blote billen lopen. Nomi dacht, ‘hé dit is handig, nu hoef ik niet naar binnen om te plassen’, en zij maakte ook gebruik van het potje. Meteen toen zij erop zat, wilde Lenn ook. Hij duwde haar bijna van het potje af om er zelf op te kunnen zitten. ‘Nee Lenn, jij bent zo aan de beurt!’. Toen Nomi klaar was ging Lenn erop zitten. ‘Poep!’ riep hij, maar hij deed niks. Vervolgens stond hij op en hij riep ‘klaar!’. Nou ja, prima.

Het eerste plasje

Terwijl Nomi en Lenn aan het spelen waren, hoorde ik opeens ‘Mama! Lenn plast! Lenn dat moet op het potje!’. Volgens mij schrok hij ervan en hij liep snel naar het potje. En daar plaste hij verder. En trots dat hij was! In het uur daarna zat hij wel 10 keer op het potje, maar het potje bleef leeg.

Hoe nu verder?

Eigenlijk heb ik het idee dat Lenn er nog niet echt aan toe is om zindelijk te worden. Maar om nou te zeggen dat hij niet op het potje mag, vind ik ook geen goed idee. Daarom denk ik dat we voorlopig gewoon op deze manier door blijven gaan. Buiten kan hij lekker in zijn blote kont rondlopen en als hij op het potje wil, kan hij erop gaan zitten. Als ik hem ga pushen werkt het waarschijnlijk averechts en daar hou ik ook totaal niet van.

Het is natuurlijk logisch dat hij Nomi na wil doen. En misschien zorgt het er wel voor dat hij vrij jong zindelijk wordt. Misschien ook niet, en dat is ook prima. Als mijn kinderen zindelijk zijn voordat ze naar de basisschool gaan, ben ik al dik tevreden. Het is geen wedstrijdje, toch?

Een gedachte over “Als je dreumes op het potje wil

  1. Leonie van Mil schreef:

    Mijn peuter is net 2 en wil nog helemaal niet op het potje. Ik zet er ook maar geen druk achter. Het komt vanzelf. Af en toe laten we hem met die warme dagen zonder luier lopen. Dan heeft hij regelmatig ongelukjes. Hopelijk is hij er dan net iets sneller aan toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.