Zo kregen wij Nomi binnen 2 weken overdag zindelijk

zindelijk

Ik wilde met zindelijkheidstraining wachten totdat Nomi er zelf echt aan toe was. Vlak voor haar derde verjaardag wilde ze opeens geen luier meer om. Ze wilde graag alleen een onderbroek aan. Daarvoor plaste ze bijna altijd in de luier, dus ik was erg benieuwd hoe dat zou gaan.

Oeps!

Ik vroeg regelmatig of ze moest plassen en telkens zei ze dat ze dat niet hoefde. Maar toen hoorde ik opeens ‘Mama ik heb geplast!’ en ja hoor, ze was nat. Ze wilde haar luier weer om en de interesse in het plassen op de wc was even weer weg. Totdat ze een week later in de winkel onderbroeken zag waar Elsa opstond. Die wilde ze graag hebben. Ik zei dat dat mocht, maar dat we haar dan geen luier meer om zouden doen (een beetje omkopen mag best toch?). Dat vond ze goed!

Toen ging het snel

Nomi was helemaal blij dat ze haar nieuwe onderbroeken aan mocht en ze vroeg niks over haar luier. De eerste dag ging ze zo’n 4 keer per uur naar de wc en ze bleef hartstikke droog. Omdat Nomi zo gek is op stickers, mocht ze voor ieder dagdeel dat ze goed haar best deed een sticker plakken. Dat motiveerde haar enorm en ze was erg trots op zichzelf.

Zonder luier ergens naartoe gaan

Toen brak er een nieuw dilemma aan, wanneer neem ik haar zonder luier ergens mee naartoe? Ik besloot het maar gewoon eens te proberen. De eerste keer gingen we even boodschappen doen. Van tevoren liet ik haar plassen en we gingen naar een supermarkt waar een klantentoilet is, voor het geval dat… Maar die hadden we niet nodig. Daarna nam ik haar steeds vaker zonder luier ergens mee naartoe en dat ging eigenlijk altijd goed.

Zonder luier naar de peuterspeelzaal

Nomi vond het erg spannend om zonder luier naar de peuterspeelzaal te gaan. Op maandag wilde ze haar luier graag om, en donderdag twijfelde ze een beetje. Maar ze vond het goed dat ik haar geen luier meer om deed. Ze had er zelf alle vertrouwen in, maar toen ik haar ophaalde kwam ze opeens in haar reservebroekje de klas uit… ‘Ik was vergeten dat ik geen luier om had’, vertelde ze me. Helemaal niet erg natuurlijk, en de keren daarna ging het heel goed.

Onze aanpak

Eigenlijk is het dus heel snel gegaan. Ik denk dat dat komt doordat we hebben gewacht totdat Nomi er zelf klaar voor was. Het is geen wedstrijdje welk kind het eerst geen luier meer om heeft. Ik denk dat het belangrijk is om je kind daarin te volgen. Daarnaast hebben we haar meteen geen luier meer omgedaan, waardoor ze iedere keer naar de wc moest gaan en niet in de verleiding kwam om toch in haar luier te plassen. Want dat is natuurlijk wel een stuk makkelijker…

En de nachten?

’s Nachts heeft ze nog een luier om, en die blijft eigenlijk nooit droog. Ik denk dat ze er nog niet zo aan toe is om ’s nachts zonder luier te slapen. Daar wachten we dus nog maar eventjes mee, want ik geloof niet zo in pushen. Voor haar zestiende zal ze ’s nachts ook vast wel zindelijk zijn 😉

4 gedachten over “Zo kregen wij Nomi binnen 2 weken overdag zindelijk

  1. Henriette schreef:

    Wij hebben ook gewacht tot ons zoontje zelf heel veel interesse had in plassen op het toilet en duidelijk controle had over het hele plas/poep gebeuren. Alsin aanvoelen wanneer hij moet en controle over gaan plassen en stoppen. In de week waarin hij 3 werd was hij hierdoor echt serieus van de ene op de andere zindelijk. Ging zo makkelijk en snel. Ik zei: ‘zal mama je luier af doen, dan ga je vanaf nu alle plasjes op het toilet doen’. Meneer zei: ‘oké mama’ en klaar. Amper ongelukjes gehad sindsdien. Hij denkt er zelf om en gaat op tijd plassen. Hij wordt zelfs wakker elke dag met een droge luier sindsdien (ongeveer 3 weken). Zo mooi he hoe simpel het soms kan zijn bij een peuter.

  2. Linda schreef:

    We hadden het al een aantal keer eerder geprobeerd, maar ging vaker mis dan goed. ( neefje is ouder en zindelijk, dus wilde zij ook) Op school was ze 1 van de jongste en dus waren de meest al (redelijk) zindelijk. Afgesproken met haar dat we het vanaf haar 3e verjaardag weer zouden gaan proberen. Ze is met kerst jarig, dus ook 2 weken geen school. Heeft tot 1 Jan. geduurd voor ze zonder luier durfde en eigenlijk ging het gelijk goed. Binnen 2 weken ook snachts droog. 1ste 2 maanden ging het heel soms nog wel eens mis, maar dan was ze te druk met spelen en vergat het gewoon. Of net te laat met broek uit krijgen ofzo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.