Bloggen terwijl je geen verstand hebt van computers en internet

bloggen

Zoals jullie misschien wel weten is mijn blog begonnen als hobby. Dat is het trouwens grotendeels nog steeds, maar tegenwoordig verdien ik er ook wat mee. En toen ik mijn blogs inschreef bij de Kamer van Koophandel werd het een bedrijf, en bloggen is nu mijn beroep. Maar er is iets waar ik regelmatig tegenaan loop. Ik heb namelijk totaal geen verstand van computers en internet. En in de tijd van SSL certificaten, SEO, PA’s, DA’s, Trustflows et cetera is dat soms niet zo heel handig. Gisteren zat ik ook weer even met mijn handen in mijn haar, toen ik las dat een SSL-certificaat toch wel echt nodig is…

SSL certificaat

Je denkt misschien, ‘een wát?’. Nou, dat dacht ik dus ook. Even in het kort; het zorgt ervoor dat je website beveiligd is. Als bezoeker kun je dat zien aan het ‘https’ in plaats van ‘http’ in de adresbalk. Ook zie je een groen slotje en het woord ‘veilig’ voor de adresbalk staan. Ik had het niet en ik had ook geen idee hoe je eraan moest komen. Toen ik het opzocht, zag ik dat je het voor een paar honderd euro kon laten doen en dat klonk nou niet zo heel aantrekkelijk…

Even later las ik dat een SSL-certificaat goed is voor je vindbaarheid via Google. Google geeft sites die met https beginnen voorrang in de zoekresultaten. ‘Help!’, dacht ik, ‘daar gaat mijn vindbaarheid’… Google wordt er namelijk steeds strenger in. En vanaf juli 2018 is het zelfs zo dat je bezoekers ‘not secure’ te zien krijgen als ze je website bezoeken en je geen SSL certificaat hebt…

Laten we dat dan toch maar doen

Na een zoektocht van een halve ochtend kwam ik erachter dat ik gewoon via mijn host een SSL certificaat kan aanvragen en dat was zelfs gratis. Ik moest het dan wel zelf doen, maar gelukkig stond er stap voor stap uitgelegd hoe het werkt. Anders zou ik er echt niks van snappen. Maar uiteindelijk is het gelukt, en deze internetnoob heeft ook een SSL certificaat! Verder verandert er voor jullie trouwens niks hoor, de verbinding is nu alleen wat beter beveiligd.

Tijd om wat bij te leren

Telkens leer ik wel wat nieuwe dingen. Zo wist ik een paar jaar geleden nog totaal niet wat SEO (search engine optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie) was. Mijn blog werd toen ook nauwelijks via Google gevonden en dat is natuurlijk zonde. Ik heb me er toen in verdiept en nu krijg ik steeds meer bezoekers via Google. Mijn oude artikelen zijn nog steeds lang niet allemaal SEO-proof, want dat zijn er een paar honderd. Maar zo nu en dan werk ik er weer een paar bij, en misschien komen we er dan ooit wel!

De kopjes tussen de alinea’s hebben trouwens ook weer te maken met SEO. Waar ik een tijdje geleden nog kopjes maakte door de woorden vet gedrukt te typen, gebruik ik nu kopteksten. Stel dat iemand nu Googelt naar ‘PA, DA en Trustflow’, dan zou diegene zomaar op mijn blog terecht kunnen komen.

PA, DA en Trustflow

Hier had ik een paar jaar geleden ook nog nooit van gehoord. PA staat voor Page Autority, DA voor Domain Autority en Trustflow is ook zoiets. Oké, ik weet er nog steeds niet zoveel over. Het heeft in ieder geval allemaal te maken met de waarde van je website. Linkjes naar je website helpen hierbij en ook het aantal jaar dat je website bestaat zorgt ervoor dat de waardes hoger worden. En dat is dan eigenlijk ook alles wat ik ervan weet.

Een dagje bijleren over bloggen

Als je van bloggen je beroep maakt, moet je natuurlijk wel een beetje op de hoogte zijn. Nu haal ik mijn informatie vooral van Google en via Facebookgroepen. Maar ik heb besloten om het anders aan te pakken en daarom ga ik in juni een dagje naar het kennisevent Blogger by Nature. Daar ga ik samen met collegabloggers een dagje bijleren over van alles wat met bloggen te maken heeft. En hopelijk weet ik dan wat beter wat ik eigenlijk aan het doen ben!

Heb jij verstand van computers en internet?

7 gedachten over “Bloggen terwijl je geen verstand hebt van computers en internet

  1. Valérie schreef:

    Ik zit ook geregeld nog met mijn handen in het haar hoor.. Het is echt vele meer als gewoon een leuke tekst schrijven! Voor mij is het nog wel echt een hobby maar misschien moet ik me toch ook maar eens gaan bijscholen.

  2. Anniek schreef:

    Ik loop ook altijd een beetje achter de feiten aan… En heb mezelf een boel aangeleerd. Vanuit mijn vroegere functie als marketeer was ik al bekend met SEO en veel webmaster dingen. Maar die dingen als SSL-certificaten, HTTP naar HTTPS enzovoort…

  3. Schoonheden van het leven schreef:

    Ik ben zoals dat moeilijke woord heet ook een Digibeet.Maar elke dag leer ik een stukje erbij, maar op mijn Tempo. Want dat is beter voor mij. En dat houdt in veel lezen en opschrijven omdat het onthouden ervan mij niet meer zo goed af gaat. Ben niet zo een cursus mens . En het gaat me ook best goed af mag ik wel schrijven. Alles mijzelf aangeleerd en elke dag leer ik weer wat bij. Ik ben mijn eigen lerares en leerboeken. Groetjes van mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.