De voorlees tag

voorlees

Vandaag beginnen de Nationale Voorleesdagen en daarom bedacht Jeanet de Voorlees tag. En ze tagde mij om hem ook in te vullen. Nomi en Lenn vinden het erg fijn om voorgelezen te worden en zelf vind ik het heel gezellig om samen met hen boekjes te lezen. Daarom vul ik deze tag graag in!

1. Wat is op dit moment het favoriete boek van je kind?

Nomi wil erg vaak het ‘Naar de basisschool’ boekje lezen. Maar ze pakt ook regelmatig iets anders. We hebben de laatste tijd ook vaak een Sesamstraat boekje gelezen. Lenn pakt vaak zijn Teletubbies boekje.

2. Heb je een vast voorleesmoment?

Nee. We lezen bijna nooit een boekje voor het slapengaan. Nomi wil voordat ze gaat slapen namelijk liever even kletsen over hoe haar dag was. Daarom pakken we overdag regelmatig een boekje, maar we hebben er geen vast moment voor.

3. Lees je precies wat er staat of maak je er wel eens je eigen verhaal van?

Ik lees eigenlijk altijd precies wat er staat. Sommige boeken kent Nomi bijna uit haar hoofd, dus waarschijnlijk zou ze me gaan verbeteren als ik er opeens een ander verhaal van maak.

4. Mag je kind een boek uitkiezen of kies jij wat er voorgelezen wordt?

Ik laat Nomi en Lenn bijna altijd kiezen. In principe mogen ze om en om een boekje kiezen, maar Lenn gaat na een tijdje vaak iets anders doen. Daardoor kiest Nomi wat vaker de boekjes uit.

5. Als het boek uit is en je kind wil het nog een keer lezen, lees je het dan nog een keer of kies je een ander boek?

Meestal wil ik het nog wel een keer lezen. Maar soms hebben we een boek al zo vaak gelezen dat ik er wel een beetje klaar mee ben. Dan laat ik Nomi of Lenn een ander boek kiezen. Dat wordt trouwens niet altijd gewaardeerd, vooral Nomi wil sommige boekjes oneindig vaak lezen…

6. Maak je gebruik van luisterboeken?

Nee, ik had er eigenlijk ook nog nooit aan gedacht. Maar ik denk dat ik het toch leuker vind om het zelf te lezen.

7. Maak je gebruik van digitale voorleesboeken?

Nee, en ik moest even opzoeken wat het is haha! Ik had er nog nooit van gehoord.

8. Koop je vaak nieuwe voorleesboeken?

Nieuwe boeken bijna nooit. Veel boeken hebben we gekregen, en als we de laatste tijd iets nieuws kopen is dat vaak bij de kringloop. Daar betaalde ik laatst maar een euro voor drie boekjes!

9. Leen je boeken bij de bibliotheek?

Nee, dat hebben we nog nooit gedaan. Nomi en Lenn vermaken zich namelijk nog prima met de boeken die we thuis hebben. Misschien gaan we wel een keer een boek lenen bij de bibliotheek als ze iets ouder zijn.

10. Welke tip over voorlezen wil je andere ouders meegeven?

Doe het regelmatig! Het is zo goed voor de ontwikkeling van je kind, en daarnaast is het natuurlijk ook heel leuk. En als je op zoek bent naar leuke voorleesboeken raad ik je aan om eens naar de kringloop te gaan. Daar vind ik regelmatig erg leuke boeken.

Ik tag Nicole van Meisje Eigenwijsje, Maike van JufmaikeEmmy van WebkonijnMarieke van Puntsgewijs en Roelfien van Ladybos om deze tag ook in te vullen. Maar ook als je niet getagd bent, mag je hem natuurlijk overnemen!

3 gedachten over “De voorlees tag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.