DRIE MAAND BORSTVOEDING; MIJN ERVARING

Nomi is nu ruim drie maand, wat betekent dat ik ook al ruim drie maand borstvoeding geef. Het begin was niet makkelijk, maar ik ben heel blij dat we hebben doorgezet en dat ik Nomi nu met veel plezier borstvoeding kan geven. Vandaag wil ik mijn ervaring met jullie delen.

Eerst wil ik even zeggen dat het niet vanzelfsprekend is dat
je als moeder borstvoeding kunt geven. Soms komt het gewoon niet op gang en kun
je proberen wat je wilt, maar dan lukt het gewoon niet. En er kunnen natuurlijk
andere redenen zijn waarom het niet lukt om je kindje borstvoeding te geven.

 

De eerste week
Borstvoeding moet op gang komen. Als je natuurlijk bevalt, zorgen de
hormonen ervoor dat de borstvoeding op gang komt. Ik ben niet natuurlijk
bevallen, Nomi is geboren door middel van een keizersnee (hier kun je meer over
lezen in mijn bevallingsverhaal). De borstvoeding
komt dan meestal wat trager op gang. Het is normaal dat je kindje de eerste
dagen maar een paar druppels drinkt, maar Nomi kreeg erg weinig en daardoor
viel ze iets teveel af. Toen vond ik het wel echt een nadeel dat je niet weet
hoeveel voeding je kindje binnenkrijgt. In het ziekenhuis ben ik erg goed
begeleid bij het geven van borstvoeding en ze raadden me aan om te gaan kolven.
Dat deed ik, en de eerste keer kolfde ik nog geen 5 ml. Nadat Nomi ‘live’ had
gedronken, kreeg ze de gekolfde melk door middel van fingerfeeding.
Ze zoog op mijn vinger, en met een spuitje kreeg ze de melk in haar mond. Ook
heeft ze een keer een klein beetje kunstvoeding gehad, omdat ze anders te
weinig melk binnen zou krijgen. Volgens mij had dit weinig zin, want ze kwijlde
de hele dag nog melk uit. 

Nomi hapte meteen heel goed aan, dat is nooit een probleem geweest. Volgens de lactatiekundige was ze meteen al een talentje, en daardoor heb ik nooit tepelkloven of andere pijnlijke dingen gehad. Het is belangrijk dat je kindje zijn of haar mondje goed opent, anders gaan ze sabbelen, waardoor je tepelkloven kunt krijgen. En dat schijnt erg pijnlijk te zijn.

Ik ben op maandag bevallen en op donderdag kwam de borstvoeding goed op gang. Toen begon ik ook stuwing te krijgen, waardoor het leek alsof mijn borsten drie cups waren vergroot. Niet fijn, maar ik vond het ook niet echt pijnlijk. Die stuwing ging bij mij over in overproductie, waarschijnlijk door het kolven in het ziekenhuis. Dit zorgde ervoor dat er een half pak zoogcompressen per dag doorheen ging, maar gelukkig was dat tijdelijk.

Daarna..
Het duurt een tijdje voordat vraag en aanbod op elkaar zijn afgestemd, maar dan wordt het allemaal een stuk makkelijker en fijner. Ik heb nauwelijks zoogcompressen nodig en het voeden gaat ook steeds sneller. In de eerste week was ik zo’n 40 minuten per keer bezig, en dat deed ik minimaal 8 keer per dag. Nu drinkt Nomi meestal 6 keer per dag, en ze drinkt tussen de 10 en 30 minuten. Uiteindelijk is borstvoeding geven dus veel makkelijker en sneller dan flesvoeding, je hoeft het niet warm te maken en je hebt het altijd bij de hand.

Borstontsteking
Wat minder fijn was, was dat ik na een paar weken een borstontsteking kreeg. Dat is best pijnlijk en ik voelde me grieperig, maar voeden was gelukkig nog wel te doen. Je kunt ervoor naar de huisarts gaan, maar ik wilde niet meteen medicijnen slikken. Door te blijven voeden (of te kolven) gaat een borstontsteking meestal vanzelf over en dat was bij mij ook zo. Na twee dagen was het helemaal over, dus het viel eigenlijk heel erg mee.

Kolven
Een nadeel van borstvoeding, is dat je kindje heel erg afhankelijk van je is. Nomi heeft altijd mijn melk nodig en daarom vond ik het belangrijk dat ze snel leerde om uit een flesje te drinken. Ze kreeg voor het eerst een flesje toen ze vier weken oud was, en ze dronk er meteen goed uit. Ik heb een handkolf van Medela gekocht en die werkt prima. Ik vind het fijner dan een elektrische kolf, die gebruikte ik in het ziekenhuis, maar dat vond ik minder prettig.

Waarom kies ik voor borstvoeding?
Borstvoeding schijnt het beste te zijn voor je kindje, en ik
wil natuurlijk het beste voor Nomi. Ik ben heel blij dat het op gang is gekomen
en dat ik Nomi volledig kan voeden met mijn eigen voeding. Ze krijgt precies de
goede voedingsstoffen binnen, afgestemd op haar leeftijd en behoeftes.
Moedermelk smaakt telkens anders, het ligt eraan wat ik heb gegeten. Ze leert
ze nu al verschillende smaken kennen. Daarnaast heeft je kindje minder
kans op het krijgen van bepaalde ziektes en allergieën als hij of zij
borstvoeding krijgt. Ook is het voeden echt een ontspanmomentje. Nomi
wordt er heel rustig van en het is echt een momentje van ons samen. Het schijnt
dat er hormonen in borstvoeding zitten die de band versterkt tussen moeder en
baby.Toen ik Nomi ’s nachts nog voedde, was het ook heel fijn dat ik niet naar
beneden hoefde om een flesje warm te maken. Ik haalde Nomi uit bed, ze dronk
bij mij in bed en ik legde haar weer in bed. Door een hormoon in de
borstvoeding worden kindjes een beetje slaperig, waardoor ze makkelijk weer in
slaap vallen. Een nadeel van borstvoeding is, dat het vaak langer duurt voordat
je baby doorslaapt. Dat is bij ons niet zo, Nomi sliep na 5 en een halve week
voor het eerst door en ze is al weken niet meer ’s nachts wakker
geweest. Tijdens mijn zwangerschap heb ik wat dingen gelezen over het
geven van borstvoeding, maar ik heb er geen cursus voor gedaan. Ik wilde het
wel, maar alle cursussen zaten vol of stonden gepland rond mijn uitgerekende
datum. Achteraf had ik het ook niet nodig, ik kreeg genoeg begeleiding van de
verpleegsters in het ziekenhuis en van mijn kraamverzorgster. Zelf ben ik
dus best wel pro-borstvoeding, maar ik veroordeel moeders die flesvoeding geven
absoluut niet. Er zitten natuurlijk wel wat nadelen aan het geven van
borstvoeding. Je kindje is erg afhankelijk van je, je kunt moeilijk weg, je
weet niet hoeveel melk je kindje binnen krijgt en er zijn vast nog meer redenen
om flesvoeding te geven. Voor mij zijn de voordelen van borstvoeding
belangrijker dan de nadelen, en daarom kies ik voor borstvoeding.
Dit artikel is voor sommigen van jullie waarschijnlijk
helemaal niet interessant, maar ik hoop dat de meesten van jullie het leuk
vonden om te lezen. Zijn er lezers die ervaring hebben met borst- of
flesvoeding? Of hebben jullie er wel eens over nagedacht?

11 gedachten over “DRIE MAAND BORSTVOEDING; MIJN ERVARING

 1. Anneleen schreef:

  Het lijkt me heel mooi om borstvoeding te kunnen geven. Want ik weet dat dit niet voor iedere vrouw is weggelegd of mogelijk is… Ik hoop later borstvoeding aan mijn kindje te kunnen geven!

 2. Bertine schreef:

  zoals je weet heb ik geen kinderen, maar mocht dit ooit wel zo zijn dan twijfel ik eraan of ik wel borstvoeding wil geven. ik moet er niet aan denken om overal mijn shirt op te trekken, op het werk te kolven of hangborsten te krijgen na de tijd. maar ik snap ook wel dat het een band geeft en daarom denk je dat pas het beste kunt beslissen als je kindje geboren is (en borstvoeding lukt)

 3. admin schreef:

  Hangborsten krijg je niet van borstvoeding, dat komt door de zwangerschap 😉 En gelukkig krijgt niet iedereen dat. Ik zie het ook niet zitten om overal mijn shirt omhoog te trekken, dus daarom kolf ik regelmatig. Ik ga straks wel kolven op mijn werk, maar gelukkig ben ik daar zo mee klaar 🙂

 4. Wytske Bouwma schreef:

  Ik heb mijn beide zoontjes zo'n 8 tot 10 maanden borstvoeding gegeven, waarvan 6 volledig. Daarna ben ik een beetje af gaan bouwen, zodat ik iets meer vrijheid had. Want kolven was inderdaad niet mijn hobby. Ik vond het voeden echt het mooiste dat er is en ook nog eens makkelijk zoals je zegt; ik was vooral heel blij dat ik 's nachts niet naar beneden hoefde om een flesje klaar te maken, terwijl mijn kindje op dat moment misschien lag te huilen van de honger! Je hebt het altijd bij je. En die hangborsten, ach, die heb ik ervoor over ;-).

 5. Nesrin schreef:

  Ik heb na twee kinderen geen kinderwens maar ik vind dit nog steeds heel interessant om te lezen.

  Ik heb een keizersnede en een natuurlijke bevalling gehad en beide keren ging het goed met borstvoeding. Mijn dochter heb ik 14 maanden gevoed en mijn zoontje nog langer.

 6. Manon Manoontje schreef:

  Goed bezig alweer drie maanden! Fijn dat ze direct aanhapt! Inmiddels zijn wij 7 weken verder en is het nog steeds kolven en flesjes, maar we gaan vrolijk door zo te horen wordt het steeds makkelijker 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.