Wat niemand je vertelt over een keizersnee

Iedere bevalling is anders en dat geldt ook voor keizersnedes. Toch zijn er een aantal dingen die bij de meeste keizersnedes wel hetzelfde zijn en van tevoren wist ik lang niet alles. Daarom vertel ik jullie vandaag dertien dingen die ik van tevoren niet wist over een (geplande) keizersnee.

Wat niemand je vertelt over een keizersnee

1. Hoe grappig je man (of vriend, vrouw, vriendin, moeder.. Anyway, degene die bij je is) eruit ziet in zo’n operatiepakje.

2. Die naald waarmee de ruggenprik wordt gezet is best groot. En dik. En die moet in je rug.. En weet je? Het doet eigenlijk helemaal geen pijn. Ik vond het infuus prikken pijnlijker.

3. Hoe snel het gaat! Voor mijn gevoel waren we nog nauwelijks begonnen of ik hoorde al ‘kijk, hier is ze!’.

4. Hoe hard er op je buik geduwd wordt om de placenta eruit te krijgen (dit schijnt niet bij iedereen zo te zijn hoor, bij mij wilde hij niet los komen). Gelukkig ben je verdoofd.

5. De ruggenprik werkt redelijk snel uit en eerst denk je dat de pijn wel meevalt. Ik had het erger verwacht.

6. Totdat je moet niezen. Wat een pijn!

7. Ook hoesten en lachen voelt niet zo prettig.

keizersnee

8. Oh en naweeën voelen ook niet erg fijn. Dat schijnt bij de meeste vrouwen die een keizersnee hebben gehad erg pijnlijk te zijn, want er zit natuurlijk een flinke wond in je baarmoeder.

9. De gynaecoloog vertelde me dat ze mijn baarmoeder ‘mooi schoon’ had gemaakt. Ik had dus niet verwacht dat ik nog erg zou gaan vloeien. Nou, mooi wel! Ik verloor stolsels zo groot als mandarijnen.

10. Je kunt je vast wel voorstellen dat het dan erg fijn is dat je mag douchen. Het voelt alsof je in een dag tijd 50 jaar ouder bent geworden (of misschien wel 70), maar het is heerlijk.

11. Dat je stiekem nog steeds erg nieuwsgierig bent naar een natuurlijke bevalling. Ik vraag me nog steeds af hoe weeën voelen.

12. Dat je de conditie hebt van een baksteen. De eerste keer dat ik een stukje ging wandelen, kwam ik helemaal bezweet terug en heb ik eerst een half uur op de bank gelegen. Ik moet zeggen dat ik dit ook wel iets te vroeg weer deed trouwens.

13. Hoe irritant lang het herstel duurt. Je mag zes weken erg weinig. Nou vond ik het niet zo erg dat ik niet mocht stofzuigen, maar het was bijvoorbeeld wel heel irritant dat ik niet mocht autorijden.

Wisten jullie dit? En voor degenen die een keizersnee hebben gehad, is het herkenbaar?

20 gedachten over “Wat niemand je vertelt over een keizersnee

  • admin schreef:

   Nomi lag in een stuit, en een stuitbevalling is erg risicovol, dus dat wilde ik niet. Waarschijnlijk had het ook niet gekund trouwens, omdat ze met haar voetje helemaal onderin lag.

 1. Barbara schreef:

  Niet alles wist ik, veel wel. Ik vind niet dat de ene manier van "bevallen" gemakkelijker is dan de andere. Beide hebben ze hun extremen als ik dit zo lees. Ik ben op de natuurlijke manier bevallen en weet alleen een beetje van een keizersnede van mijn vriendin die ook zo bevallen is. Goed dat je er een artikel over schreef!

 2. Rosa schreef:

  Ik herken bepaalde dingen, maar toch niet alles. Zoals een natuurlijke bevalling bij ieder anders is ben ik van mening dat dat met een keizersnede ook zo is. Ik heb drie keizersnedes gehad en heb ze alle drie anders ervaren..

 3. Mendy schreef:

  Ik heb een spoedkeizersnee gehad. Na een uur persen besloot de arts dat het met mij en de baby niet goed ging. Weeen en dan een weeenstorm is tien keer niets.
  Ik herken heel veel ( vooral het niets mogen doen, autorijden), maar ik heb van het geduw en getrek niets mee gekregen. Ik had van te voren al aan de remifentanil gezeten. Voor ik het wist had ik een zoon.Ik ben wel nieuwsgierig naar dat laatste stukje van de bevalling.

 4. I. Holthof schreef:

  zo herkenbaar! 3x KS gehad waarvan 1ste en 3de gepland en 2de na eerst natuurlijk begonnen te zijn. De 1ste viel me het meest "tegen". Je weet niet wat te verwachten en van een bijna 30er naar een eind 80ger in een dag was toch heftig. Bij de 2de was het een opluchting en je was voorbereid zeg maar. Als is het best heftig met en je herstel weer en een drukke lopende peuter van 14 mnd! Bij de 3de was het " appeltje eitje" bijna. Tuurlijk je herstel weer, maar je raakt eraan "gewend". plus de 3de keer was een natuurlijke KS. En die was gaaf!! Zou het zo weer doen maar een 4de kind liever niet,haha.

 5. Eel schreef:

  Nou ik was onder volledige narcose dus ik had geen ruggenprik maar toen ik wakker werd, deed het hartstikke pijn. Dat viel me echt niet mee! En verslikken tijdens het eten of drinken kun je ook maar beter laten want je kan gewoon niet hoesten.

 6. Chantal Mulder schreef:

  Heel herkenbaar!! Ik had ook bijna alle punten. Maar 6 week niet autorijden is nieuw voor mij!! Wel dat het herstel zo lang zou duren maar dat was bij mij ook niet zo. Ik stond na een week alweer zelf te stofzuigen. Toen ik thuiskwam kwam ik met moeite de trap op maar ging elke dag met sprongen vooruit

 7. Stephanie schreef:

  Het klopt aardig! Alleen heb ik wel 1 x 9 uur weeën gehad en toen een keizersnede en 1 x 17 uur en toen een keizersnede dus dat is iets heftiger!

 8. Sabine schreef:

  Ik had een tekst met allemaal horror verhalen verwacht, maar dit valt reuze mee! 😀 Ik ben echt heel bang voor alles wat met naalden te maken heeft en bloed enzo, dus een kind krijgen zal sowieso wel angstig worden denk ik. MIjn vriend is anesthesioloog en zet dus zelf de ruggenprikken en zegt altijd dat het voor mij perfect zou zijn haha. Nouja eerst maar eens zwanger worden 😉

 9. Pux schreef:

  Dubbele dosis spul gehad omdat mijn baarmoeder niet snel genoeg samen trok… Men dat heb ik geweten!! Kon mn benen nog niet bewegen en had me daar een naweeën! Vang ze dan maar op op de manier hoe ze je neergelegd hebben.

  Bij een 2e kindje en 6 weken niet te zwaar tillen…die vlieger ging niet helemaal op helaas…

  Het is pittig, 2x een ks gehad… ik zou het zo weer doen hoor maar tsja, het is én een bevalling én een buikoperatie.

 10. Sam schreef:

  Herken het volledig maar er ontbreekt nog 1 je wordt ontiegelijk beroerd teminste dat had ik wel en het leuke is ze hadden het me vriend al voorspeld dat het zou gebeuren (3 normale bevallingen gehad en 1 spoedkeizersnede )

 11. Sheila schreef:

  Ik heb ook een keizersnede gehad, maar herken desondanks niet veel uit je lijstje. Ik zou een geplande keizersnede krijgen, maar mijn zoon kondigde zich gelukkig aan. Zo heb ik toch nog weeën gehad.

  Mijn conditie was verrassend goed en herstel ging super snel. Dat had ik niet verwacht. Ik had nauwelijks pijn toen de prik was uitgewerkt. En ook van na weeën had ik geen last. Nummer 2 herken ik wel. Ik was best zenuwachtig voor de ruggenprik. Maar dat voelde ik niet eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.