DE ZES MAANDEN CONTROLE BIJ HET CB

zes maanden controle

Nu snap ik waarom zoveel mensen het consultatiebureau ‘consternatiebureau’ noemen. Vandaag ging ik er met Nomi naartoe, voor de zes maanden controle. Ik had er wel zin in, want Nomi hoefde deze keer geen prikjes en ik was benieuwd wat de arts zou zeggen. Nou, ik had beter niet kunnen gaan.

Wegen en meten

Eerst werd Nomi gewogen en gemeten. 6600 gram en 65,5 cm. Niet zo heel zwaar, maar dat is ze ook nooit geweest. Na bijna een half uur wachten mochten we naar de arts. Een andere dan anders. Jammer, want de arts die er normaal is, is heel aardig. Nomi begon meteen te huilen toen we het kamertje binnenkwamen en de arts hield een blokje voor haar gezicht. Die pakte ze natuurlijk niet. ‘Gebruikt ze thuis haar handjes wel?’ ‘Ja, al een hele tijd’. Ik troostte Nomi en toen ze weer rustig was, keek ze toch naar het blokje. Ik gaf hem aan haar en ze speelde er even mee.

consultatiebureau

Toen legde de arts Nomi op haar buik. Dat vindt ze niet leuk, en doordat de arts haar tegenhield, ging ze weer huilen. Nomi rolde zich om en lag op het toetsenbord van de arts. Die reageerde nogal verbaasd, ze had volgens mij nog niet eerder een baby van 6 maand zich om zien draaien.

Voeding

Daarna begon ze over de voeding. Ik had al vaker gehoord dat de artsen en verpleegkundigen op het consultatiebureau nogal pro-flesvoeding zijn. Bij ons vorige bezoekje ging de verpleegkundige er ook vanuit dat ze flesvoeding kreeg, maar verder waren ze altijd wel positief over borstvoeding. De arts vroeg of Nomi flesvoeding of borstvoeding kreeg. ‘Borstvoeding’. ‘3 of 4 keer?’ ‘Nee, 7 of 8 keer’. ‘Oh, dat is wel heel vaak. Het is wel de bedoeling dat ze maximaal 4 keer per dag gaat drinken. Je moet de vaste voeding gaan uitbreiden, zodat ze minder melk gaat drinken.’ Toen was ik het wel een beetje zat en ik besloot er niet tegenin te gaan. Ze begon over vlees, yoghurt, diksap en nog wat dingen wat ik nu nog niet zo nodig vind en ze maakte een lijstje met wat Nomi nu allemaal moet eten. Ze schreef dat Nomi moet gaan oefenen met het drinken uit een beker (en daar tekende ze een beker naast, voor het geval ik niet zou weten wat een beker is?).

Over zes weken weer terug

Over zes weken moeten we weer komen (normaal gesproken hoeven kindjes pas na drie maand terug te komen) om haar gewicht te checken. Volgens de curve die het consultatiebureau gebruikt, is ze inderdaad een beetje licht. Maar ze volgt de curve van de World Health Organization (die gebaseerd is op baby’s die borstvoeding krijgen) perfect, dus ik maak me er geen zorgen over.

Ik vind het ontzettend jammer dat artsen op het consultatiebureau zo weinig verstand hebben van borstvoeding. Gelukkig had ik me er behoorlijk in verdiept en weet ik dat het helemaal niet gek is om 7 a 8 voedingen per dag te geven (het schijnt zelfs best weinig te zijn), maar ik kan me voorstellen dat veel moeders er best onzeker van worden.

De volgende keer mogen we gelukkig weer naar de verpleegkundige. Zij ging er de vorige keer ook vanuit dat Nomi flesvoeding kreeg, maar toen ik vertelde dat ze borstvoeding krijgt, was ze er wel positief over.

Wat zijn jullie ervaringen met het consultatiebureau?

16 gedachten over “DE ZES MAANDEN CONTROLE BIJ HET CB

 1. Demelza Brevoord schreef:

  Oh Jezus ja. De verpleegkundige is zo leuk, altijd lief tegen onze uk. Maar die arts! Ohhh, mijn bloed kookt al als ik aan haar denk. Luca begon hard te huilen de laatste keer en ze trok letterlijk haar handen van hem af en wist niet wat ze moest doen. Ze heeft verder ook niets gedaan bij hem. Helaas volgende maand weer, ook bij de 6 maandjes. (jemig, tijd gaat snel!)
  Wat verwachten ze nou in 3 weken tijd? Het is een baby, geen volwassene. Hier zeuren ze dat hij te veel krijgt, ga mijn kind toch geen eten ontzeggen. Kom nou. Maar ze schrok dat ze omrolde? Je zou dan bijna geneigd zijn te zeggen: dat doet ze normaal niet hoor… Hihi, flauw. Nou, dat zou ze niet weten wat ze met die van mij aan moet, hij moet niks hebben van wie hij niet leuk vind (en dat laat hij goed zien!), wilt niet aangeraakt worden, lacht niet om iedereen met dezelfde grapjes, kijkt bijna alleen maar naar mij, brabbelt je oren van je kop, rolt om, kan op zijn buik op zijn strekte armpjes leunen en vind het leuk om zijn teen in zijn mond te doen, liefst met een vuistje. En hij is nu 5 maanden. Haha!
  Ene oor in, andere uit. Ook zij hebben mij ontzettend onzeker gemaakt. Gebeurd niet meer.

 2. Manon Manoontje schreef:

  Je er zeker niet te veel van aantrekken, wel jammer dat het zo loopt en je met een negatief gevoel naar huis toe gaat. Het consultatiebureau ziet maar een momentopname en dat ze aan de lichte kant is vind ik zelf altijd een lastige, zolang je baby het goed doet en alert is dan zijn er nog geen grote problemen alleen kijken of ze goed eet.

 3. Meisje Eigenwijsje schreef:

  Hmm ja ik heb nooit zo'n problemen ermee. Wel gek van die beker ook, dat zeiden ze bij mij pas bij de 11 maanden. Al deed ik dat al wel af en toe al.
  Ze zeggen soms wel dingetjes, maar zij volgen ook alleen maar een boekje dus ja, gaat bij mij ene oor in en andere weer uit..

 4. Mama Marijke Mulder-de Leur schreef:

  Jep consternatiebureau dus. Je zou in dit geval toch wel een klacht kunnen indienen, dat je niet normaal behandeld bent. Pardon zeg een beker tekenen en ze is pas 6 maanden. Vreselijk zeg! En diksap? Prima maar als ze borstvoeding krijgt hoeft ze dat echt niet te hebben toch…
  Adviezen negeren en klacht indienen

 5. Patricia schreef:

  Blijf op je gevoel af gaan. Mijn dochter zit aan de ondergrens met d'r gewicht en lengte. Dun popje, maar ze doet het fantastisch!! Vanaf dag 1, net geboren, al duidelijk een eigen willetje mbt eten. Het is lastig om telkens jezelf te verdedigen over het wel en wee van je kindjes. Ik ben vanaf het begin in discussie over het eten, willen ze d'r onderzoeken? Prima. Je weet het maar nooit. Tot nu toe zit het goed. Blijf in jezelf vertrouwen en voor artsen is het een momentopname. Geen kind is gelijk!!

 6. Anoniem schreef:

  mijn dochter heeft een koemelkeiwit allergie en ik gaf ook borstvoeding maar omdat ik bortstvoeding gaf kon zij geen allergie hebben. ze is opgeven moment gevallen en toen moest ik van hun over op fles een groot drama. na een speciale flesvoeding die ik had gekregen spuugde ze in een keer niet meer. nu is ze nog steeds klein ze is bijna 9 maanden en draagt nog maat 68. als het consultatie bureau gewoon mij had gelooft was er waarschijnlijk niks aan de hand geweest ik hoef gelukkig alleen met de prikken te komen en verder niet. maar als ik er ben met haar beginnen ze ineens over me zoon. ze maken je zo onzeker daar ga van je eigen gevoel uit en laat je niet gek maken door hun. ik ga het liefst niet maar ja
  groetjes petra van den bogert

 7. Raisa schreef:

  hahaha sorry hoor, maar hij tekende een beker. Wat goed dat je kalm bent gebleven, dat was mij na zo'n desastreuze afspraak waarschijnlijk iets minder goed gelukt. Maar erg bijzonder dat ze zo pro flesvoeding zijn, hier wordt juist overal gehamerd op hoe goed borstvoeding is voor de kleine! en wat maakt het uit dat ze wat aan de lichte kant is, zoals ik het om me heen hoor is dat wel vaker zo bij meisjes.

 8. Ester schreef:

  Hier is het erg afhankelijk welke arts of verpleegkundige we hebben. Al is mijn algemene indruk wel dat mijn consultatiebureau erg pro-bv is! Toch 1 positief ding. Ik heb vorig jaar ook 2 nare ervaringen gehad (kan je hier lezen: http://esterdepret.be/?s=kind+%26+gezin). En heb toen toch even klacht ingediend. Nu eerlijk is eerlijk… Ze namen de klacht hier ERG serieus en heb ondertussen mn mening moeten herzien. In het bureau waar ik ga is het enorm verbetert!

 9. Anoniem schreef:

  Hou op zeg, ik kan er een boek over schrijven. Over het gewicht zeurden ze altijd. Mijn huisarts maakte zich er geen zorgen over, omdat hij ook kijkt naar de ouders. Borstvoeding hebben ze helaas inderdaad weinig verstand van. Ga zo door! Mijn jongste is ruim drie en geniet er nog steeds van.

 10. Miss Mags schreef:

  Veel mensen noemen het ook niet voor niets babymafia 😉 Wat een arts zeg… bah … Snap niet dat men daar meer pro flesvoeding is , het lijkt hier wel pro borstvoeding.. ( althans dat was in het ziekenhuis ). Ben pas 1 keer geweest bij CB en mag 26 mei voor de tweede keer met onze tweeling. Ben toch wel erg benieuwd….

  Maar als het zo vervelend word als bij jou …..

 11. Anoniem schreef:

  Wat vervelend zeg! Ik kan me goed voorstellen dat je daar onzeker van kunt voelen en gefrustreerd van raakt. Ik kreeg laatst zo'n zelfde opmerking en verbaasde blik toen ik zei dat ik 7x pd voed. Of ik het niet een keer tijd vond om over te stappen (hij is 5 maanden). Ik heb er ook een paar dagen mee rond gelopen. Maar probeer je er niks van aan te trekken en kijk naar je mooie dochter hoe tevreden ze is. Groetjes tamarah

 12. Karlien Vermeersch schreef:

  oei dit lijkt mij echt wel niet fijn om elke keer weer heen te moeten
  ik weet niet of ze in belgie ook zoiets hebben, maar ik zou er toch ook niet naar uitkijken lijkt mij
  spijtig dat ze zich zo moeien met alles terwijl ze precies ook niet helemaal weten waarover ze t hebben?

  liefs
  Karlien

 13. Anneleen schreef:

  Lijkt me heel vervelend! Maar zoals je zelf zegt, jij weet beter! 🙂 jij bent Nomi haar mama en jij kent haar het allerbeste. Zo'n bezoekje aan het consultatiebureau is ook altijd maar een momentopname… Ben je verplicht om er binnen 6 weken opnieuw naartoe te gaan?

 14. Anoniem schreef:

  Ik heb dat ook dat ze er bij het consultatiebureau vanuit gaan dat onze dochter flesvoeding krijgt, terwijl ze borstvoeding krijgt. Toen ze 4 maanden oud was zaten ze er ook al op te hameren dat ze straks met 6 maanden op 4 voedingen moet zitten. Ze hebben inderdaad nauwelijks verstand van borstvoeding. Jammer is dat. Ik heb direct al aangegeven dat dat waarschijnlijk lastig gaat worden om de laatste fles eraf te halen. Ik pas me gewoon aan onze dochter aan en ga niks forceren.
  Ze deden onze dochter de vorige keer ook pijn bij het cb. Ze wouden kijken of ze iets met haar heupjes heeft (is allemaal goed) en dat deed de verpleegkundige nogal hardhandig waarop onze dochter moet huilen. Echt zielig.
  Ook vind ik de verpleegkundige erg arrogant en dom.
  Conclusie: ik ben ook niet bepaald fan van het consultatiebureau.

 15. lindygeanne schreef:

  Ik hoor best wel vaak dat de verpleegkundigen en artsen op het consultatiebureau weinig verstand hebben van borstvoeding en bij een minimale afwijking op het groeischema al grote heisa maken..
  Dat vind ik echt heel jammer, je kunt ouders er zo onzeker mee maken.

  Ik doe nu de hbo-v opleiding, en na het lezen van zulke verhalen heb ik altijd de neiging om verpleegkundige op het consultatiebureau te worden.. Maar dan wel één die gespecialiseerd is in borstvoeding en dragen bijvoorbeeld.

  Ik zou zeggen, volg gewoon je eigen gevoel; als Nomi het goed doet is dat prima 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.