iPad in je schoen?

schoen

Als kind mochten we op school altijd vertellen wat we in onze schoen hadden gekregen. Toen viel het me al op dat daar best veel verschil in zat, zo kreeg het ene kind pepernoten en een ander kind kreeg een dure pop. Volgens mij kreeg ik zelf altijd ‘normale’ dingen in mijn schoen. Geen belachelijke dure dingen, maar ik was er wel blij mee. Het grootste deel van mijn klas kreeg soortgelijke dingen en ik snapte nooit zo goed waarom sommige kinderen zulke dure dingen in hun schoen krijgen.

Verschil qua cadeaus

Nou weet je als kind natuurlijk nog niet zo heel veel van prijzen, maar ik wist wel dat een pratende pop duurder was dan een zakje pepernoten. Als ik ernaar vroeg, werd me verteld dat die kinderen dan op 5 december minder kregen. Oké, dat klonk wel logisch. Maar als we dan de maandag na Sinterklaas weer op school kwamen, hoorde ik dat datzelfde meisje weer hele grote cadeaus had gekregen. Nou was het niet zo dat ik jaloers was, maar die verschillen vielen me wel op.

Pas toen ik wist dat Sinterklaas niet bestaat, snapte ik hoe het zat met die cadeautjes. Sommige ouders hebben meer geld, dus die kinderen kregen dan duurdere cadeaus. Ik vond het zielig voor kinderen die weinig kregen en nu, jaren later, snap ik ouders die zulke grote cadeaus gaven eigenlijk niet.

Gaan we niet een beetje te ver?

Natuurlijk wil je je kind iets leuks vinden, maar persoonlijk vind ik dat sommige ouders daar veel te ver in gaan. Het idee van Sinterklaas is toch om je kinderen gewoon iets leuks te geven? Waarom moeten sommige kinderen dan een iPad in hun schoen krijgen?

Al zou ik 10 miljoen winnen, dan nog zou ik dat niet doen. Want als je kinderen in Sinterklaas geloven, is het toch gek dat het ene kind meer krijgt dan het andere? Kinderen gaan denken dat ze niet lief genoeg zijn geweest en ze snappen niet dat dat er niks mee te maken heeft. En dat kan toch niet de bedoeling zijn van het Sinterklaasfeest?

Gewoon iets kleins

Dus waarom geven we onze kinderen niet gewoon iets kleins in hun schoen, en iets groters op 5 december? En als je je kind nou echt iets onbenulligs wilt geven, doe dat dan op een ander moment. Voor zijn of haar verjaardag bijvoorbeeld, dan weet je kind dat ze dat van jou hebben gekregen, en dan hoeven andere kinderen zich niet slecht te voelen omdat ze denken dat Sinterklaas ze niet lief vindt.

Wat geef jij je kind(eren) als schoencadeautje?

16 gedachten over “iPad in je schoen?

 1. Roxanne schreef:

  Ik heb dit ook nooit begrepen. Wij mochten alleen in het weekend onze schoen zetten en sommige klasgenootjes kregen elke dag cadeautjes. Ook zoiets! Zelf kreeg ik meestal pepernoten en een (strip)boekje of de nieuwe cd van kinderen voor kinderen die mijn vader dan op een cassettebandje had gezet voor me.

  Ik hoop dat ik mijn kleine man ook blij kan maken met iets kleins 🙂 dat is wel de bedoeling in ieder geval.

 2. Leonie schreef:

  Goed artikel, ik ben er volledig mee eens. Ik kreeg vroeger ook gewoon cadeautjes die er wel echt in konden.. En op 5dec kreeg ik een groter cadeau! Zo’n levens grote looppop die even groot als ik was, hahaha

 3. Vandaagismooi.nl schreef:

  Nou daar zeg je wat inderdaad… Ik vind het ook super bizar om dergelijke dure dingen in de schoen te doen. Ik hoef me daar nu nog niet druk om te maken, maar als de kleine wat ouder is en ze wel haar schoen gaat zetten houdt ik het inderdaad ook bij simpele en kleine dingen. Het grotere is voor pakjesavond.

 4. marjon schreef:

  Ik werk in het onderwijs en schrik ook wel eens van de schoen cadeautjes. De meeste kinderen krijgen wat kleins of snoepgoed.
  Bij ons thuis ook gewoon kleinigheidjes… lang leven de action, zeeman, wibra voor deze cadeautjes!

 5. Tessa | Daily Inception schreef:

  Toen ik in de sinterklaasleeftijd zat waren vooral de Nintendo Ds populair. En ik weet nog hoe graag ik die wilde en dat ik het toen heel oneerlijk vond dat mijn vriendje die wel van ‘sinterklaas’ had gekregen en ik niet. Nu ben ik ouder en snap ik het. Wij hadden destijds weinig geld en (goedkopere)cadeautjes kopen was al lastig. Ik ben geen voorstander om kinderen dure cadeaus in de schoen of zak te doen.

 6. Nina schreef:

  Ben het helemaal met je eens! Het gaat om het kleine gebaar en om die blije snoetjes als ze zien dat hun schoentje gevuld is. Ik word in februari mama, maar ik heb genoeg goede voorbeelden in mijn omgeving. Zo krijgt mijn neef kleine dingen in de aanloop van Sinterklaas. Hem hoor je niet klagen, hoor 🙂

 7. Maai schreef:

  Sluit ik me helemaal bij aan. Mijn dochter snapt het ook niet. Kreeg een labello in haar schoen waar ze heel blij mee was. Maar toen ze het op school vertelde had het vriendinnetje al 4 veel grotere kadoos gehad. Zo sneu…

 8. Linda schreef:

  Dit jaar sla ik het nog over, behalve pakjes middag bij schoonouders.
  Vroeger mocht ik wel met regelmaat mijn schoen zetten en kreeg met pakjesavond ook heel veel kadootjes, maar ik kan me ook herinneren dat het meeste in mijn speelkamer verdween om er zelden of niet mee te spelen.
  Dat vind ik zonde, dus wil dat bij Elaiza niet zo doen.

 9. Drie - Life of Drie schreef:

  Zo jammer dat sommige mensen een beetje doorslaan in de cadeautjes. Naar mijn idee gaat het meer om de gezelligheid en krijg je een aantal leuke cadeaus. Ook in de kleuterklassen zag ik grote verschillen en snapten de kinderen niet waarom zij bijvoorbeeld een klein lego-doosje kregen en een ander kind hele grote dozen.

 10. Suzan schreef:

  Het viel mij ook altijd op als kind. Sommigen mogen ook iedere dag de schoen zetten. Bij ons alleen in het weekend .

  Wij maken ook veel kadotjes zelf. Een mobiel met een maantje en sterren voor boven het bedje of een muziek doosje.
  Dat is een vrije school traditie.
  Maar al die zelfgemaakte dingen heb ik bewaard dat is dat toch wel heel waardevol.

 11. Linda schreef:

  Ik begrijp dat ook niet goed. Al kreeg ik zelf vroeger ook heel veel met Sint en Kerst.

  Schoen cadeautjes zijn hier iets kleins. Choco pieten, boekje, ringetjes, adventskalender oid. Maar met pakjesavond doe ik ook geen ‘grote, dure’ cadeaus. Geef liever wat meer kleine cadeautjes. Pyjama, klei, boekjes, kralen enz.
  Vaak ook tweedehands speelgoed/boeken.
  Totaal max €50 p.p.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.