Een kraamfeest geven of niet?

kraamfeest

Ik zit met een dilemma. Ik weet namelijk niet of ik na de geboorte van ons derde kindje een kraamfeest wil geven of niet. Aan de ene kant lijkt het me hartstikke leuk en gezellig en om iedereen tegelijk te laten komen. Aan de andere kant denk ik, ‘is het wel zo handig?’.

Een kraamfeest?

Toen Nomi en Lenn net waren geboren hebben we geen kraamfeest gegeven. Het kraambezoek kwam gewoon allemaal apart langs. Op zich heel gezellig, maar ik vond het soms best lastig te plannen. Het duurde bij Nomi en Lenn even totdat ze een ritme hadden qua slapen en drinken. Soms lagen ze net te slapen als het kraambezoek langskwam en ik wilde ze niet wakker maken. Of ze moesten net gevoed worden en ik vond het niet altijd prettig om borstvoeding te geven met kraambezoek erbij.

Toen dacht ik opeens, waarom geven we deze keer geen kraamfeest? Iedereen komt dan tegelijk en tijdens het feest zal de baby sowieso wel even wakker zijn. Ik zal moeten voeden, maar dat doe ik dan wel boven. En daarna komen we gewoon weer naar beneden.

Fijn voor Nomi en Lenn?

Ik denk dat het voor Nomi en Lenn allemaal best veel wordt als er telkens kraambezoek komt. Ze moeten sowieso al wennen aan de baby en dat doe ik liever met ons gezin (en met naaste familie, ze vinden het hartstikke gezellig als er mensen langskomen die ze goed kennen). Eén keer een feest lijkt me voor hen dan fijner dan wanneer er telkens mensen langskomen.

Een gezellig feestje

En het is natuurlijk gezellig. Voor ons, maar ook voor het bezoek. Waarschijnlijk vinden veel mensen het veel leuker om naar een kraamfeest te komen dan om gewoon bij ons op de bank te zitten tijdens een kraamvisite.

Leuke aankleding

We weten dus nog helemaal niet zeker of we een kraamfeest willen geven, maar ik heb al een beetje zitten kijken naar leuke versiering. AliExpress heeft bijvoorbeeld heel veel leuke spullen voor een baby shower, maar die kun je ook perfect gebruiken voor een kraamfeest. Ook winkels als Hema en Xenos hebben hele leuke slingers, ballonnen en andere versiering. En laatst kwam ik erachter dat je bij DVC geboortevlaggen kunt laten maken. Er zijn ‘It’s a boy/girl’ vlaggen, maar je kunt ze ook personaliseren met naam en foto.

Twijfels

Het klinkt allemaal heel leuk, maar toch twijfelen we nog. Want wat als veel mensen niet naar het kraamfeest kunnen komen? Dan komen ze waarschijnlijk alsnog een andere keer langs. En een kraamfeest vraagt natuurlijk wel om wat voorbereiding. Dan nog iets; hoe zorgen we ervoor dat ik niet de hele tijd druk ben met drinken en andere dingen pakken voor de gasten? Dat zouden we op kunnen lossen door alles al klaar te zetten op tafel (thermoskannen met koffie en thee, beschuitjes, et cetera). Dan kan iedereen het pakken en kan ik me bezig houden met de baby.

Gelukkig hebben we nog even om erover na te denken. Maar ik ben wel heel benieuwd of jullie ervaring hebben met een kraamfeest en of jullie het zouden aanraden?

4 gedachten over “Een kraamfeest geven of niet?

  1. Sabine schreef:

    Lijkt mij een leuk idee! Ook wat minder stijf dan iedere keer koffie drinken met bezoek op de bank. Ik zou gewoon een datumprikker aanmaken en dan de dag kiezen waarop de meeste mensen kunnen. En ik vind ook dat op het feest jij iig niks zou moeten hoeven doen. (Schoon)familie vragen om mee te helpen en taakjes te verdelen. Nog een vraagje: zou je naar boven gaan om te voeden omdat je dat liever in rust doet of omdat je t ongemakkelijk of ongepast vindt?

  2. Carmen schreef:

    Ik heb het bij beide kinderen niet gedaan, vooral omdat het mij zelf niet zo leuk leek. Zoveel mensen in 1 keer, dan kan je met iemand écht een gesprek voeren. In plaats daarvan smeerde ik het kraambezoek uit over (veel) langere tijd. Dus niet iedereen in de eerste weken, maar dan alleen de beste vrienden en naaste familie. Zeg maar die mensen tegen wie je ook gewoon kunt zeggen ‘was gezellig maar nu ga ik slapen doei’. Die mensen die voor je komen koken 😉 En de mensen die wat verder weg stonden kwamen dan pas na een paar maanden. Helemaal prima vond ik, mocht er ooit een derde komen dan zou ik het weer zo aanpakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.