Kiezen voor een keizersnede

keizersnede

Jullie weten misschien wel dat Nomi en Lenn allebei geboren zijn door middel van een keizersnede. Nomi lag in een stuit met een been omhoog en haar andere voet helemaal onderin. In die houding werd een natuurlijke bevalling me sterkt afgeraden en daarom werd het een keizersnede. Bij Lenn was het de bedoeling dat ik natuurlijk zou bevallen, maar mijn ontsluiting kwam niet verder dan 5 centimeter. Daarom werd het weer een keizersnede.

Nog een keer natuurlijk proberen?

Tijdens de nacontrole na de keizersnede van Lenn werd me groen licht gegeven voor een derde kindje. Op dat moment was ik daar totaal niet mee bezig. Ook werd me verteld dat de meeste baby’s dan meestal geboren wordt door middel van een geplande keizersnede, tenzij de moeder heel graag natuurlijk wil bevallen. Dan mag ze het proberen, maar de kans dat het uiteindelijk een keizersnede wordt is vrij groot.

Een natuurlijke bevalling lijkt me heel mooi. Oké, ook pijnlijk natuurlijk. Ik kan me de weeën van Lenn nog goed herinneren en op dat moment vond ik er weinig moois aan. Maar toch vind ik het bijzonder hoe een vrouwelijk lichaam werkt en zo’n prestatie kan leveren. Maar goed, mijn lichaam werkte niet mee en daar heb ik vrede mee.

Derde keizersnede

Daarom heb ik besloten om deze keer meteen voor een keizersnede te kiezen. Volgens mijn verloskundige een hele verstandige keuze, na twee keizersnedes zijn er namelijk vrij veel risico’s bij een natuurlijke bevalling. Een keizersnede is daarom de meest veilige keuze en daarom voelt het voor mij het beste.

Dat betekent wel dat ik na de keizersnede minimaal 2 nachten in het ziekenhuis moet blijven. Toen ik zwanger was van Lenn, vond ik dat idee helemaal niks. Ik vond het zielig voor Nomi en ik wilde het liefst zo snel mogelijk naar huis. Nu weet Nomi dat ik even in het ziekenhuis moet blijven als de baby er is en haar eerste reactie was ‘Mag ik dan bij oma logeren?’. Toen ik ja zei riep ze ‘Yes!’ en daarom voelt het nu een stuk beter. Ook Lenn vind het hartstikke leuk om bij opa en oma te logeren, dus dat geeft me wel een goed gevoel.

Herstellen

Ook als ik weer thuis ben, zal het nog een tijdje duren voordat ik hersteld ben. We hebben de eerste dagen natuurlijk kraamzorg en Bart is dan waarschijnlijk 2 weken thuis. Erg handig, met een peuter en een kleuter in huis.

Ik heb inmiddels volledig vrede met deze keuze en ik twijfel totaal niet meer. Dit is het meest veilig voor mij en voor de baby en dat is voor mij het belangrijkste. En stiekem is het ook best fijn om te weten dat ik niet meer overtijd ga!

2 gedachten over “Kiezen voor een keizersnede

  1. Karin schreef:

    Fijn dat deze keuze goed voelt! De eerste keer strandde ik met 3 cm (ingeleid) op de OK. Ik probeerde het de 2e keer ook natuurlijk (ingeleid), maar kreeg helse pijn in mijn buik toen ik op 10 cm zat. Alsnog een keizersnede dus. Mocht er hier ooooooit een derde komen (denk ik eerlijk gezegd niet), dan zou ik ook voor een keizersnede gaan vanwege de veiligheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.