Kraambezoek tips

kraambezoek tips

De kraamtijd hoort een ontzettend leuke tijd te zijn, en kraambezoek is heel erg gezellig. Maar niet als je bezoek de hele avond blijft zitten, of als er mensen langskomen die snipverkouden zijn. Daarom deel ik vandaag mijn kraambezoek tips met jullie.

Kraambezoek tips

Bel van tevoren

Zeker als je geen naaste familie bent, kun je het echt niet maken om onaangekondigd langs te komen. De kans is vrij aanwezig dat je precies op het verkeerde moment binnenkomt en daar zit niemand op te wachten. En daarnaast is het ook gewoon prettig om te weten wanneer er mensen langskomen, want de kraamtijd is sowieso al behoorlijk druk.

En kom ook op dat tijdstip

De newborn mama leeft nu waarschijnlijk helemaal volgens het ritme van de baby en daar moet ze nog aan wennen. Voor haar is het daarom erg prettig als ze weet wanneer mensen langskomen.

Maak de afspraak een paar dagen van tevoren

‘Kan ik nu langskomen’ is een vraag die 9 van de 10 keer met ‘nee’ beantwoord wordt. Het is namelijk wel fijn om dat van tevoren even te kunnen plannen.

Blijf niet te lang

Geloof me, kraamvisite is vermoeiend. Hoe leuk en gezellig het ook is, na een tijdje ben je als nieuwbakken mama kapot. Een uurtje op kraamvisite gaan is lang genoeg.

Zit niet zomaar aan de baby

Natuurlijk is het verleidelijk is om aan die schattige kleine wangetjes en handjes te zitten, maar doe het niet. Newborn moeders zijn misschien een beetje overbezorgd, maar zo’n kwetsbaar kleintje kan ook gewoon nog niet zoveel hebben. Dus vraag het even als je de baby aan wil raken, en was eerst even je handen. Dat voorkomt een heleboel stress.

Kom niet als je verkouden of ziek bent

Eén keer niezen en de kraamvrouw schiet al in de stress, en dat gun je iemand niet die net op haar roze wolk zit. Bel, app, stuur een kaartje.. Maar wacht even met langskomen. Kom trouwens ook absoluut niet langs als je een koortslip hebt.

Hou je ongevraagde advies voor je

Niks is zo irritant als ongevraagd advies. Een kraamvrouw hoeft geen melk te drinken om de borstvoeding op gang te krijgen (koeien drinken ook geen melk), ze hoeven de baby niet te laten huilen als ze dat niet willen, ze doet het op haar eigen manier. Waarschijnlijk geeft de kraamverzorgster genoeg tips, dus tips van het bezoek heeft ze niet nodig.

Begin niet over vlekjes, bultjes en andere dingen

Wat heeft ze daar? Hé ze heeft een bultje.. Nee, gewoon niet doen. De meeste kraamvrouwen zullen meteen denken dat er iets verschrikkelijks aan de hand is en dat is vast niet je bedoeling.

Doe geen doorgeefrondje met de baby

Als de vader of moeder vraagt of je de baby vast wil houden, dan hou je hem of haar gewoon zelf vast. Ga hem niet zomaar aan iemand anders geven. Zo’n klein kindje kan die prikkels niet goed verwerken en dat resulteert vaak in huilen.

Laat de baby slapen

Een pasgeboren baby slaapt veel, dus de kans is groot dat de baby slaapt als je langskomt. Je kunt best vragen of je hem of haar mag zien, maar doe zachtjes en zorg dat de baby niet wakker word. Ga ook niet vragen of de moeder de baby even wakker wil maken. Je zou het zelf vast ook niet leuk vinden als je net lekker ligt te slapen en je wordt wakker gemaakt omdat mensen graag naar je willen kijken 😉

Zorg dat je niet naar rook ruikt

Want baby’s ruiken zo lekker uit zichzelf, en je wilt dat niet verpesten met jouw rooklucht.

Heb het niet alleen maar over je eigen bevalling

Als de kersverse moeder vertelt over haar bevalling, hoef je niet te vertellen dat die van jou veel erger was. Heeft ze een keizersnee gehad, hou opmerkingen als ‘oh, dus je hebt geen zware bevalling gehad’ en ‘lekker makkelijk, zo’n keizersnee‘ voor je.

Heb jij nog tips voor mensen die op kraamvisite gaan?

19 gedachten over “Kraambezoek tips

 1. Josan GoodGirlsCompany schreef:

  Die laatste tip is een hele goede. Zodra mensen door hadden dat ik zwanger was, begon het delen van verhalen van zwangerschappen van henzelf, zus, moeder, zus van de tante van een oom etc. Echt ik werd er niet goed van en wilde het niet weten 🙂

 2. Cassandra schreef:

  Hele goede tips denk ik. Ik kan er helaas niet over mee praten omdat wij natuurlijk zolang met Leia in het ziekenhuis zijn geweest en geen kraamtijd hebben gehad. Maar dit lijken mij echt hele goede tips!

 3. Lilian schreef:

  Hihi, ik vond het juist heel leuk als anderen Anna vasthielden. En ik was ook niet bang voor bacillen. Maar ze was ook wat te laat en vrij fors. Bij een kleinere baby heb je dat waarschijnlijk meer.

  Wij kregen op dag drie een hele dag mensen op bezoek, dat was echt dodelijk (maar ja, ze kwamen van ver, dus wilde niet even kort komen). Wij sliepen toen nog wel 's middags, maar dat is echt zo vermoeiend! 😉

 4. Minke Maria schreef:

  Sorry hoor, maar dit is toch allemaal super logisch? Zijn er echt mensen die, ziek of verkouden aankomen? Die zomaar aankomen zonder even te bellen? En het ergste; die de hele tijd blijven zitten? Sorry hoor, maar die mensen zou ik na mijn kraamtijd uit mijn leven bannen, hahahaha. Wat asociaal.

 5. wendy schreef:

  Nailed it Malou, zoooo herkenbaar! Bij ons zat sommige kraamvisite gerust tot 23u binnen. En ja, ze wilden graag een biertje. Oh. My. God. En gewoon zeggen dat wij zo naar bed willen en 'haha, we gaan jullie zo de deur uit schoppen hoor' en dan niet gaan! Uiteraard ging ik uit protest gewoon naar bed, maar nee, dat kan echt niet. Te erg! Top artikel! Ik ga 'm delen 😀 xx

 6. Viivi schreef:

  Dankjewel voor deze artikel! Heb ik ook allemaal gehad, meestal met mijn schoonfamilie. De heeeeele tijd de handen an mijn kind, ik was het behoorlijk zat. En al die "goed bedoelde" advies… Vreselijk!

 7. Viivi schreef:

  Dankjewel voor deze artikel! Heb ik ook allemaal gehad, meestal met mijn schoonfamilie. De heeeeele tijd de handen an mijn kind, ik was het behoorlijk zat. En al die "goed bedoelde" advies… Vreselijk!

 8. Ilse schreef:

  Goede tips ertussen, maar sommige gaan wel een beetje ver.. met je vieze bacillenhanden aan de baby zitten.? Als je iedereen bij binnenkomst gewoon even hun handen laat wassen is er echt geen probleem met het aaien over een wangetje.

 9. Bertine schreef:

  goede tips! dat doorgeefrondje heb ik mij altijd over verbaasd dat dit niet gedaan wordt… vind ik juist zo leuk! geen idee hoe ik erover denk als ik ooit moeder ga worden, maar ik vind de baby even vasthouden juist zo leuk aan kraamschudden!

  • Kelly schreef:

   Het is echt niet goed voor de baby. Ik heb mijn zoontje eerst ook zoveel mogelijk bij me gehouden. Noway dat iedereen mijn kind zomaar vasthoudt…..

 10. Kim schreef:

  Haha al die verhalen verschrikkelijk! Het lijkt wel de aard van de mens. Ik betrap mezelf er ook wel eens op en denk later dan; wat was hier de meerwaarde van? haha. NIKS dus.

 11. Melanie schreef:

  Nog een goeie tip I.v.m. cadeautjes: geef geen bloemen of fruitmanden… Bloemen zijn mooi, maar staan zo in de weg, zeker als je de kleinste kamer van de kraamafdeling kreeg… En fruit wordt rot, want je krijgt al fruit bij elke maaltijd in het ziekenhuis! 😉 nog een gouden tip om volk bij je thuis te vermijden: geef een babyborrel 😉

 12. Liess schreef:

  Ik had met mijn eerste opeens het hele huis vol zitten en de baby ging van arm tot arm, kon wel janken.
  Dit keer gaat het heeeeel anders, no way dat t me nog een x gebeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.