De eeuwige discussie over vaccinaties

discussie vaccinaties

Je wordt er mee doodgegooid; discussies over het wel of niet vaccineren. Ik hoef Facebook nog maar te openen of ik lees er wel weer iets over. En nee, ik ben niet lid van groepen die over wel of niet vaccineren gaan. Daar ben ik ooit lid van geweest, maar daar ben ik vrij snel weer weggegaan.

Tegenwoordig kom ik het tegen op andere Facebookgroepen voor moeders, en de laatste tijd zie ik het ook steeds vaker voorbij komen op de tijdlijnen van Facebookvrienden. Vaak gaan die berichten over de gevaren van vaccineren en vaak zijn het artikelen die vreselijk slecht onderbouwd zijn. Ook wordt er regelmatig niet vermeldt hoe ze aan deze informatie komen.

Waarom?!

Dat vraag ik me af. Ik snap heel goed dat je je verdiept in het wel of niet vaccineren, dat heb ik ook gedaan. Ik heb flink wat onderzoeken gelezen voordat Nomi haar eerste prikjes kreeg. Zowel van voorstanders als tegenstanders van vaccineren, maar het liefst las ik wetenschappelijke onderzoeken waarin de schrijver niet door liet schemeren of hij of zij voor of tegen vaccineren is.

Uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt om wel te vaccineren. Waarom? Omdat ik denk dat dat het beste is voor mijn kinderen. Ik kan er een heel betoog over op gaan hangen, maar dit artikel is niet bedoeld om iemand te overtuigen.

Maar wáárom proberen zoveel mensen dat wel? Als jij je kind ook laat vaccineren; prima. Laat je je kind niet vaccineren? Ook prima. Het is jouw kind, ik ga er vanuit dat je het beste voor hebt met je kind. Als jij denkt dat vaccineren het beste is, dan doe je dat. Denk je dat niet vaccineren het beste is? Dan laat je die prikken niet zetten.

Zo makkelijk is het

Maar probeer anderen niet te overtuigen. Iedereen maakt deze keuze voor zichzelf. Ga anderen geen slechte moeders noemen, ga je mening niet opdringen en laat elkaar gewoon in hun waarde. En ga me niet vertellen dat ik me moet verdiepen voordat ik mijn kinderen laat inenten, want dat heb ik gedaan. En daarom laat ik ze wél vaccineren.

Vind jij deze discussie ook zo irritant?

4 gedachten over “De eeuwige discussie over vaccinaties

 1. Talitha schreef:

  Onze kleine krijgt geen vaccinaties. Maar ben ook van mening dat iedereen moet doen waar hij/zij zich het beste bij voelt. Zo ben ik zelf nog nooit bang geweest nadat we hadden besloten het niet te doen en heb ik zelf ook heel veel onderzoeken gelezen. We hadden zijn prikjes eerst uitgesteld maar toch besloten het helemaal niet te doen. Het enige lastige vind ik het vertellen aan mensen, het lijkt inderdaad net of je een hele vaccinatie maffia over je heen krijgt en dat je kind een gevaar is voor anderen. Ik laat hun toch ook in hun waarde? We hebben allemaal onze keuzes (hopelijk) weloverwogen gemaakt en het beste met onze kinderen voor.

 2. Leonie van Mil schreef:

  Ik vind het heel naar dat ik tegenwoordig mijzelf moet verantwoorden, omdat ik er voor kies om mijn zoontje wel te vaccineren. Maar als het om kinderen gaat, schijnt iedereen ineens te weten wat het beste voor mijn kind is. Niet alleen vaccineren, maar ook borstvoeding, dragen, slaapjes, hapjes, alles. Ik word daar echt gek van. Iedereen moet elkaars keuze gewoon maar eens gaan respecteren. Alle andere moeders kunnen er vanuit gaan dat ik de keuzes maak, die weloverwogen zijn en waarvan ik vind dat zij het beste zijn voor mijn (!) kindje.

 3. Volgmama schreef:

  En nu wakker je zelf deze discussie weer aan.. grapje hoor! Nee iedereen moet het zelf weten toch. Maar ik moet wel zeggen.. bij mijn zoon op school is er een meisje overleden aan een van de kinderziektes omdat ze niet ingeënt was. Dus dan denk je er zeker even over na.

 4. Inez schreef:

  Volledig met jouw verhaal eens!
  We hebben zelfs gebroken met bepaalde familieleden omdat zij ons maar info bleven opdringen over waarom vaccineren slecht is en we werden ook bestempeld als slechte ouders. Walgelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.