‘GEEF JE NOU NOG STEEDS BORSTVOEDING?’ DEEL 2

Het eerste artikel met de titel ‘Geef je nou nog steeds borstvoeding?‘ schreef ik in mei. Nomi was toen zes maanden en om de een of andere reden (die ik nog steeds niet begrijp) gaan veel mensen er vanuit dat je na zes maanden stopt met het geven van borstvoeding. Terwijl het daarna juist alleen maar makkelijker en leuker wordt.

Ik moet toegeven dat ik ook wel eens heb geroepen dat ik niet langer dan zes maand borstvoeding zou geven, maar volgens mij was dat nog voor mijn zwangerschap. Toen wist ik bijvoorbeeld nog niet dat de World Health Organisation adviseert om minimaal twee jaar borstvoeding te geven.

Als iemand vraagt waarom ik nog steeds borstvoeding geef, is mijn reactie meestal ‘waarom niet?’. Het gaat goed, we vinden het beide nog fijn, ik heb het altijd bij me.. Ik vind het dus gewoon ideaal. Geen gesleep met flesjes enzo, als Nomi honger of dorst heeft kan ik haar altijd even snel voeden. Gemiddeld drinkt ze nog geen 10 minuten per keer, dus het is zo klaar.

Ze drinkt nu gemiddeld vijf keer. Als ze net wakker is, rond lunchtijd, aan het einde van de middag, voordat ze naar bed gaan en voordat wij naar bed gaan krijgt ze nog een late voeding. Daar zou ik misschien mee kunnen stoppen, maar aangezien ze nog maar 8 kilo weegt, denk ik dat ze het nog wel kan gebruiken.

Gek genoeg krijg ik er nu minder vragen over dan een paar maand geleden. Nou is het niet zo dat ik het erg vind als mensen er vragen over stellen hoor, maar het verbaast me soms gewoon. Ik snap best dat je niet zo lang borstvoeding wilt geven als het niet lekker loopt. Als ik regelmatig tepelkloven had gehad of als mijn productie erg zou teruglopen, zou ik er misschien ook wel mee gestopt zijn. Maar als het zo makkelijk gaat, waarom zou ik dan stoppen?

Gerelateerde artikelen:
– ‘Geef je nou nog steeds borstvoeding?’
– 10 dingen die ik niet wist over borstvoeding
– Over borstvoeding geven in het openbaar
– Drie maand borstvoeding; mijn ervaring

10 gedachten over “‘GEEF JE NOU NOG STEEDS BORSTVOEDING?’ DEEL 2

 1. Marije schreef:

  Heel herkenbaar Malou. Hier nu 8,5 maand borstvoeding en krijg ook steeds vaker de reactie: "doe je dat nog steeds? Hoe lang ga je door? Toch niet tot ze 2 of 3 zijn?" Overigens krijg ik ook wel positieve reacties hoor, zoals: "knap dat je het nog zo lang volhoudt".
  Hier gaat het ook erg makkelijk. Ik geef nu nog 3 voedingen: 's ochtends, tussen de middag na de boterham en 's avonds. Jammer om dit op te geven. Waarom zou je ineens aan kunstvoeding beginnen als dit niet noodzakelijk is?
  Conclusie: lekker doorgaan als je je daar goed bij voelt:)

 2. Mama van Dijk schreef:

  Hoe bijzonder als je zelf kunt voeden! Hier lukte het niet, op dat moment vond ik de fles natuurlijk hemels, ik had weer een vrolijk meisje, maar nog zijn er momenten dat ik die intense momentjes best wel had willen ervaren.

 3. Mama van Dijk schreef:

  Hoe bijzonder als je zelf kunt voeden! Hier lukte het niet, op dat moment vond ik de fles natuurlijk hemels, ik had weer een vrolijk meisje, maar nog zijn er momenten dat ik die intense momentjes best wel had willen ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.