Borstvoeding; tandemvoeden

Als je me twee jaar geleden had gezegd dat ik binnenkort borstvoeding zou geven aan twee kindjes, dan had ik je waarschijnlijk recht in je gezicht uitgelachen. Ik dacht dat langvoeden niks voor mij zou zijn en ik had er een beeld bij van hippy-achtige moeders die de hele dag druk waren met het voeden van hun kinderen. Toen ik me wat meer ging verdiepen in borstvoeding en later ook in tandemvoeden, veranderde dat beeld nogal.

Je kent het misschien wel; de WHO norm. Dat is de norm van de World Health Organisation, die adviseert om je kind minstens twee jaar lang borstvoeding te geven. Nou ben ik pro-borstvoeding, maar ik kan me goed voorstellen dat niet iedereen dat ziet zitten. Zelf laat ik het vooral van Nomi afhangen. Ze zat een tijdje op één voeding per dag, maar de laatste tijd wil ze opeens weer wat vaker drinken (‘mama dinkele’ is één van de eerste dingen die ik ’s ochtends hoor). Misschien heb ik weer meer melk, is de smaak anders, of ze voelt dat er iets gaat veranderen.. Ik vind het wel prima en ik ga nu niet bewust afbouwen.

Aangezien ons tweede kindje binnen nu en een aantal weken geboren gaat worden, lijkt het erop dat ik dan twee kindjes ga voeden. Een tijdje geleden zei ik nog dat ik niet wist of ik dat wilde, maar ik wil dit nu niet van Nomi afnemen. En daarnaast vind ik die knuffelmomentjes met haar ook wel heel fijn. Ik denk dat het voor haar ook heel raar zou zijn als haar broertje straks wel bij mij mag drinken en zij niet, dus ik ben niet van plan om binnenkort te gaan stoppen.

Hoe dat straks precies zal gaan weet ik trouwens niet. Ik heb me erin verdiept, maar daardoor kwam ik erachter dat het bij iedereen anders is. Het ene kindje wil vaker drinken als de tweede baby er is, het andere kindje wil opeens helemaal niet meer drinken.. Het kan dus alle kanten op. Wat wel belangrijk is, is dat de baby genoeg melk binnenkrijgt. Er wordt dus geadviseerd om eerst de baby te laten drinken, en daarna Nomi. Dat ben ik dus sowieso van plan en verder zie ik wel hoe het gaat.

Heb jij ervaring met tandemvoeden?

20 gedachten over “Borstvoeding; tandemvoeden

 1. Willemijn schreef:

  Wat mooi om te lezen dat je wilt gaan tandem voeden! Erg leuk om te lezen dat je dochtertje zelf zegt dat ze bij je wil drinken, zo herkenbaar! Ik heb een dochtertje van bijna 2 jaar die ook nog steeds bv krijgt en die zegt het bijna precies zo! Zo schattig!
  Ik had van te voren ook nooit gedacht een “lang voedster” te worden en ik kan me inderdaad ook erg goed voorstellen dat niet alle moeders het zien zitten en dat het ook niet bij alle moeders lukt. Fijn dat het bij jou zo goed gaat en alvast succes voor de bevalling alvast!

 2. Roxanne schreef:

  Wow wat heb je het al lang volgehouden! Bij ons is het borstvoeden nooit goed van de grond gekomen dus ik heb het na 3 weken opgegeven. Er was wel melk, maar die kleine die wilde er niet veel van weten. Kolven en dan met de fles geven zag ik niet zo zitten… Maar het is wel heel mooi als het wel lukt!

 3. Birgit schreef:

  Mijn kinderen hebben nooit lang genoeg borstvoeding gehad om te kunnen tandemvoeden. Ik weet zelf ook niet of ik het heel prettig zou vinden, maar dat komt dus ook doordat ik het nooit zo ervaren heb.
  Het zal bij jou vast goedkomen!

 4. Jessica schreef:

  Lijkt me wel heftig om 2 kids de borst te geven. Heb je dan genoeg over om eventueel nog te kolven voor als je straks eens weg moet ? Het gaat best goed komen, misschien vraag Nomi er straks zelf wel weer minder om. Jullie vinden je weg wel!

 5. Margriet schreef:

  Gelukkig is Nomi nu al iets ouder waardoor ze misschien beter begrijpt dat de borstvoeding voor haar broertje de enige voeding is, terwijl ze zelf ook al andere dingetjes kan eten en dat ze het daarom misschien beter zal accepteren. Zelf denk ik niet zo lang borstvoeding te geven. Hooguit een jaartje, maar ja, dat zeg ik nu 🙂

 6. Nathalie schreef:

  De kinderen hebben hier beide twee jaar borstvoeding gehad… maar geen twee kinderen tegelijk gevoed. De meiden schelen ruim drie jaar, dus het is allemaal na elkaar gegaan!

  Het komt vast goed, het wijst zich vanzelf wel denk ik!

 7. Sandra schreef:

  De borstvoeding past zich aan aan de behoefte van de baby. Qua vetheid, hoeveelheid etc. ben je niet bang dat het voeden van Nomi dat in de war gaat brengen?

 8. Susan schreef:

  Een tweede zit hier in niet de planning nog maar het lijkt me wel fijn tandemvoeden. Dat Nomi even de druk (lijkt me dat je alsnog stuwing krijgt door de vele voedingen van je baby?) eraf kan drinken als je borsten te vol zitten bijvoorbeeld.

  Ik voed mijn dochter nu anderhalf jaar. Zij drinkt nog heeeel vaak. Ze eet bijna niks dus vraagt ze nog veel bv.

 9. Gwen schreef:

  Gewoon je gevoel volgen, heb ik ook gedaan. Olivia hier snapte prima dat Quinn vaker mocht en savonds viel het drink moment nooit samen, dus Quinn had automatisch de meeste melk ofzo? Wat geen aanrader is, is ze als je weer ks krijgt beiden aanleggen tijdens je herstel. Die naweeën dan zijn echt enorm en ik verloor ik een minuut nog ongeveer 400 me bloed, geen grap, toen ik ze trots beiden voedde paar u na de ks.

 10. Elise schreef:

  Door de zwangerschap maak je melk aan die is afgestemd op jouw kindje.. dus nu eigenlijk op de baby in de buik! En niet meer op nomi..

 11. Roxanne schreef:

  Maar verschillen de voedingsstoffen in de melk niet naar leeftijd van je kindje? Ik dacht zoiets gelezen te hebben. Hier nu in de 10e maand borstvoeding. Alleen meneer krijgt nu zijn eerste tandjes aiii..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.