‘Goed verhaal, mam’ – over liegen over kerstcadeautjes

kerstcadeautjes

Maandag was Lenn naar de peuterspeelzaal geweest en daar had hij blijkbaar iets gehoord over kerstcadeautjes. Toen we Nomi ’s middag hadden opgehaald, vroeg hij opeens waarom hij geen cadeautje had gekregen van de kerstman. Eh, wat zeiden we daar ook alweer altijd over? Oh ja; ‘Omdat jij cadeautjes krijgt van Sinterklaas.’. ‘Ja maar waarom dan niet ook van de kerstman? Die geeft toch ook cadeautjes aan kindjes?’ Daar kwam het wel-of-niet-liegen dilemma weer aan…

Liegen

Ik heb echt een vreselijke hekel aan liegen. Laatst loog Nomi ergens over en ik was zó boos op haar en ik vertelde haar dat ik dat nóóit meer wil hebben. Maar tegen mijn kinderen doe ik het dus wel. Geen keiharde leugens, maar wel de Sinterklaasleugentjes, tot op zekere hoogte dan. Want zoals jullie misschien wel weten, gelooft Nomi niet meer in Sinterklaas.

Klein leugentje

Lenn is drie en hem kun je nog van alles wijsmaken. En hij vindt Sinterklaas zo ontzettend leuk, waardoor ik hoop dat hij nog een hele tijd blijft geloven. Ik vertelde hem dat Sinterklaas en de Kerstman met elkaar afspreken wie aan welke kindjes een cadeautje geeft.

Twijfels?

Blijkbaar maak ik vrij kritische kinderen, want daar wilde Lenn even wat meer over weten. ‘Maar Sinterklaas woont toch in Spanje?’ ‘Ja.’ ‘En waar woont de Kerstman dan?’ Ik moest ook even denken, en ik zei dat hij op de Noordpool woont. ‘Is dat dichtbij Spanje?’ ‘Eh, nee.’ ‘Hoe kunnen die dan met elkaar praten?’ Nou, ik weet het niet, misschien bellen ze elkaar wel. ‘Oh, ja.’

‘Goed verhaal, mam’

Nomi vond het allemaal wel vermakelijk. Ik moest even snel nadenken over wat ik ging zeggen, en zij had door dat ik iets aan het verzinnen was. Het hele gesprek had ze een glimlach op haar gezicht, maar ze zei niks. Ze weet heel goed dat het allemaal niet echt is en dat het een geheimpje is, dus ze hield haar mond erover. Na Lenns ‘Oh, ja’ kwam ze met de opmerking ‘Goed verhaal, mam.’ En wel op zo’n sarcastisch toontje! Ik moest ontzettend lachen en Nomi ook. Ik wist niet eens dat kinderen sarcasme al snappen op deze leeftijd!

Later kwam Nomi bij me om me te vertellen dat ze dacht dat Lenn ook niet meer zo lang in Sinterklaas zou geloven. Nou ben ik daar zelf niet zo bang voor, want hij gaat nog steeds helemaal op in het Sinterklaasverhaal en ook de Kerstman maakte veel indruk op hem. Dus hij blijft vast nog wel even in Sinterklaas geloven!

Een gedachte over “‘Goed verhaal, mam’ – over liegen over kerstcadeautjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.