Is het zielig dat Nomi niet meer in Sinterklaas gelooft?

niet meer in sinterklaas gelooft

Het was helemaal niet mijn bedoeling om Nomi dit jaar al de waarheid te vertellen over Sinterklaas. Ik zei altijd wel dat ik er niet heel erg over wilde liegen, en dat ik haar de waarheid wilde vertellen als ze zelf twijfels kreeg. Maar wist ik veel dat dat nu al zo zou zijn… Toen ik vertelde dat Nomi niet meer in Sinterklaas gelooft, kreeg ik de reactie ‘Ah, wat zielig!’. Maar is het wel zielig? En is de Sinterklaastijd nu minder leuk voor haar doordat ze niet meer in Sinterklaas gelooft?

Niet (te veel) liegen

Nou ging ik natuurlijk wel mee in het Sinterklaasleugentje. Of nou ja, ik hoefde eigenlijk nauwelijks te liegen, want als jonge kinderen Sinterklaas zien, gaan ze er automatisch vanuit dat hij echt is. Ik liet me vertellen dat de twijfels vaak ontstaan als een kind een jaar of 8 is. Nomi is 5, maar heeft een goed oog voor detail. Ze ziet echt álles, en daardoor zag ze ook al snel dat dingen niet klopten.

Ik heb eerlijkheid hoog in het vaandel staan, en toen Nomi me zó direct confronteerde met het feit dat er dingen niet klopten, besloot ik haar de waarheid te vertellen. Toen vielen heel veel dingen voor haar op zijn plaats en ik zag aan haar dat ze blij was dat ze wist hoe het precies zat.

Minder spanning

Nomi vond Sinterklaas en de Pieten eerst best spannend, totdat ze zag dat het ‘gewoon verklede mensen’ zijn. Al voordat ik had verteld hoe het zit, was ze niet meer bang. Ze gaf Sinterklaas een hand, Piet een high five en ze durfde zelfs bij ze op schoot. Toen ze het Sinterklaasgeheimpje wist, was de spanning rond het schoen zetten ook wat minder. Vorig jaar vond ze het ontzettend spannend dat er iemand naar binnen zou gaan om een cadeautje in haar schoen zou doen, nu was ze alleen benieuwd wat papa en mama in haar schoen zouden stoppen.

Is het minder leuk?

Nog steeds vindt ze de Sinterklaastijd geweldig. Ze had ontzettend veel zin in het Sinterklaasfeest op de peuterspeelzaal en ze kon niet wachten totdat we Sinterklaas gingen vieren met onze familie. Ze was helemaal enthousiast en ze vond het toch best spannend… Toen we bij mijn schoonouders aan het wachten waren op Sint en Piet was ze bijna net zo zenuwachtig als Lenn, en wat vond ze het leuk toen ze ze aan zag komen!

Verder keek ze iedere dag naar het Sinterklaasjournaal en ondanks dat ze wist dat het niet echt is, genoot ze er heel erg van. Ook Pietendag en het Sinterklaasfeest op haar school vielen erg goed in de smaak, ze heeft het ontzettend leuk gehad.

Het grote mensen geheimpje

Een van de redenen waarom ik het dit jaar eigenlijk nog niet wilde vertellen, was dat ze dan een best groot geheim moest bewaren. Op school kletst ze behoorlijk veel met haar vriendinnetjes en ik wilde niet dat ze het aan hen zou vertellen. Daar heb ik het regelmatig met haar over gehad, en telkens beloofde ze me dat ze het niet zou vertellen. En gelukkig heeft ze dat ook niet gedaan! Ook tegen Lenn zegt ze er niks over en ze speelt het helemaal mee. Laatst zei ze tegen Lenn dat hij na het schoentje zetten wel heel hard een Sinterklaasliedje moest zingen, want anders zou Sinterklaas niet weten dat er een schoentje stond. Ik moest zo lachen, en zij zelf ook, maar gelukkig heeft Lenn nog geen idee wat er zo grappig was.

Dus nee, het is niet zielig

Sommige kinderen krijgen eerder twijfels bij het Sinterklaasverhaal dan andere kinderen. En in Nomi’s geval leek het me het beste om eerlijk te vertellen hoe het zit, en ik vind dat dat heel goed heeft uitgepakt. Ze heeft het geheimpje voor zich gehouden en ze heeft alsnog een hele leuke Sinterklaastijd gehad!

2 gedachten over “Is het zielig dat Nomi niet meer in Sinterklaas gelooft?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.