HET PLANNEN VAN JE BRUILOFT

bruiloft plannen
Op 9 mei 2014 zijn Bart en ik getrouwd, dat is inmiddels dus al ruim vier maanden geleden. De voorbereidingen vond ik ontzettend leuk, maar we hadden er niet zo heel veel tijd voor. In november 2013 vroeg Bart mij ten huwelijk, dus we hebben alles in minder dan een half jaar geregeld. Van tevoren wist ik niet precies wat ik moest doen en regelen en ik kan me voorstellen dat meer meiden daar last van hebben, dus daarom heb ik wat tips voor jullie.

De locatie
Het eerste dat we hebben geregeld, was de locatie. We wilden ‘gewoon’ in het gemeentehuis trouwen, dus we moesten weten op welke data dat nog kon. Via internet konden we zien dat er in mei nog heel veel dagen beschikbaar waren en toen hebben we een datum uitgekozen. Als je het andersom doet, loop je het risico dat de locatie niet meer beschikbaar is, en dat wil je natuurlijk niet.
Voordat we de datum definitief maakten, hebben we gevraagd of op deze datum de zaal waar we het feest wilden geven, nog beschikbaar was. We wilden graag een locatie in onze woonplaats, zodat het voor de meeste mensen dichtbij was. Toen dit was geregeld, hebben we de datum vastgelegd.
trouwdag plannen
De gastenlijst
Dit is best een lastig onderdeel van het plannen van je bruiloft. Je wilt natuurlijk geen mensen vergeten en daarom zijn we ruim op tijd begonnen met de gastenlijst. Overdag hebben we het heel klein gehouden, alleen met familie, en ’s avonds waren er ongeveer 80 mensen. Je hebt van iedereen natuurlijk het adres nodig, dus ik was blij dat we er op tijd mee zijn begonnen. Gelukkig hadden mijn moeder en schoonmoeder heel veel adressen voor ons, dat scheelde echt veel tijd. Deze lijst kan ik trouwens voor een groot deel ook gebruiken voor de geboortekaartjes, dus ik ben blij dat ik hem heb bewaard.
De getuigen
Je mag in totaal maximaal vier getuigen hebben, wij kozen ervoor om allebei onze zus te vragen. Wij hadden dus twee getuigen, maar je kunt er ook voor kiezen om allebei twee mensen te vragen. Het kan zelfs zo zijn dat de een maar een getuige heeft, en de ander drie, maar daar zou ik zelf niet voor kiezen.
 
De jurk
Het beste kun je ruim op tijd op zoek gaan naar een jurk, het liefst zeker een half jaar van tevoren. Zelf was ik er veel later mee, ik ging drie maand voor onze trouwdag op zoek naar een jurk. Een nieuwe jurk bestellen kon toen niet meer, maar gelukkig hingen er genoeg mooie jurken in de winkel. Nadat ik wist in welke jurk ik ging trouwen, ben ik ook meteen op zoek gegaan naar schoenen en accessoires. Denk er ook aan dat je jurk waarschijnlijk vermaakt moet worden. Trouwjurken zijn meestal ontzettend lang, dus ze moeten sowieso korter gemaakt worden. Ik ben 1.75m. en toch werd er echt een groot stuk van de onderkant afgeknipt.
trouwjurk kopen
De fotograaf
Ik ben in november meteen op zoek gegaan naar goede, betaalbare fotografen. En ik kan je vertellen dat dat best moeilijk is. Ik wilde geen € 1000,00 uitgeven aan een fotograaf en sommige fotografen gingen daar zelfs nog ver overheen. Ik heb veel mailtjes gestuurd en uiteindelijk heb ik een beginnende fotograaf gevonden, die het voor een leuk prijsje wilde doen.
De muziek
We vonden het niet zo heel moeilijk om een keuze te maken qua muziek. We wilden graag een dj, zodat er veel verschillende soorten muziek gedraaid konden worden. De dj waarvoor we hebben gekozen, kenden we, dus dat maakte de keuze wat makkelijker.
Bedenk ook van tevoren of je een openingsdans wil doen. Mocht je het niet willen, houd er dan rekening mee dat mensen er misschien wel vanuit gaan dat je dit doet, en dat er daardoor niemand de dansvloer op gaat. Wij hebben besloten om niet echt een openingsdans te doen, maar het toch een beetje te openen door als eerste de dansvloer op te gaan.
openingsdans
De trouwringen
Schrik niet van de prijzen voor trouwringen. Vooral gouden ringen zijn ontzettend duur. Daardoor neigde ik eerst naar zilveren ringen, maar die beschadigen heel snel. Je wilt natuurlijk wel dat je trouwring lang mooi blijft, dus ik zou niet voor zilver kiezen. Wij kozen voor titanium. Het is heel sterk, en persoonlijk vind ik het heel mooi. Daarnaast scheelt het qua prijs ontzettend veel met gouden ringen.
 
Het trouwpak
Bart was niet zo bezig met zijn trouwpak, maar er moest er natuurlijk wel eentje komen. Hij wilde er niet te veel geld aan uitgeven, dus we zijn verschillende winkels ingegaan, op zoek naar een mooi pak. Doe dit niet te laat, want tijdens het passen, kwam ik erachter dat lang niet ieder pak mooi stond bij Bart.
 
Het eten
Wij trouwden om 14.00 uur en om 13.30 uur waren we bij het gemeentehuis om de eerste foto’s te maken. Daardoor hoefden we geen uitgebreide lunch te regelen, maar we vonden het wel leuk om samen met onze familie te lunchen. We bestelden broodjes bij de bakker, zodat we er zelf nauwelijks tijd aan hoefden te besteden.
Nadat we in het gemeentehuis zijn getrouwd, gingen we foto’s maken. Onze familie ging alvast naar de locatie waar we ook het feest zouden geven en we hebben geregeld dat zij daar koffie met gebak kregen. Toen wij terug waren, was het tijd voor de borrel. Op deze locatie hadden we ook het diner, we kozen voor een buffetje, zodat er voor iedereen iets bij was wat ze lekker vonden.
In plaats van koffie met gebak, kozen wij voor prosecco met petit four. Dit kregen de gasten ’s avonds bij binnenkomst en zelf vond ik het erg leuk. De rest van de avond stonden er wat nootjes op tafel, en de obers gingen een paar keer rond met hapjes.
prosecco
 
Je kapsel en make-up
Dit kun je natuurlijk laten doen, maar ik vond het zelf best duur. Daarnaast vind ik het erg leuk om zelf dingen uit te proberen, en daarom koos ik ervoor om het zelf te doen. Ik heb veel verschillende kapsels en looks uitgeprobeerd en daardoor ging het op de ochtend van de bruiloft prima. Mijn nagels heb ik door mijn schoonzus laten doen, ik koos voor subtiele gelnagels.
trouwringen titanium
 
De uitnodigingen
Op internet kun je echt heel veel verschillende soorten trouwkaarten vinden en daardoor vond ik het best lastig om te kiezen. Begin er dus op tijd mee, zodat je ook nog tijd hebt om eerst een proefdruk te bestellen. Het beste kun je de kaarten uiterlijk vier weken voor de trouwdatum versturen.
 
In ondertouw
Uiterlijk twee weken voor de trouwdatum moet je in ondertrouw gaan. Dit kan gewoon op het gemeentehuis en het stelt eigenlijk niks voor. Je geeft de namen van de getuigen door en je zet een paar handtekeningen, maar op dat moment ben je al wel ‘bruid en bruidegom’.
De huwelijksreis
Toen we net verloofd waren, hoefde ik niet perse een huwelijksreis. We gingen vlak daarna ook al op vakantie, dus ik vond het niet zo nodig om meteen na het trouwen weg te gaan. Toen onze trouwdag dichterbij kwam, wilde ik toch wel graag weer even met zijn tweeën weg, dus besloten we een vakantie naar Italië te boeken. Geen standaard huwelijksreis, maar we waren beide nog nooit in Italië geweest en we wilden er graag naartoe, dus dat werd het. Een paar weken voordat we gingen trouwen, boekten we deze vakantie.
huwelijksreis

In dat half jaar moesten we dus best veel regelen en nu vraag je je misschien af waarom we zo snel zijn getrouwd. Op het moment dat Bart mij ten huwelijk vroeg, wisten we dat we niet lang meer wilden wachten met het proberen om zwanger te raken. Als we later gingen trouwen, was ik misschien wel hoogzwanger. We hebben het toen ook wel even over september gehad, maar nu ben ik blij dat we daar niet voor hebben gekozen. Ik voel me prima, maar trouwen met zo’n grote buik en met toch wel een paar kwaaltjes lijkt me niet zo’n succes. We wisten natuurlijk niet hoe snel ik zwanger zou raken, dus daarom besloten we niet te lang te wachten. Uiteindelijk was ik 12 weken zwanger toen we trouwden, en gelukkig paste mijn jurk op dat moment nog.

25 gedachten over “HET PLANNEN VAN JE BRUILOFT

 1. Mayara Esther schreef:

  Leuke artikel en heel handig! Ik ga nog niet trouwen maar ik vind het wel handig om te weten wat er allemaal gedaan moet worden, zodat ik later zo'n beetje weet wat er allemaal geregeld moet worden.

 2. Bertine schreef:

  leuk artikel! ja het was een heel werk! zo te zien heb je flink bespaard op je feestje, op verschillende gebieden. wij hebben ervoor gekozen om juist zoveel mogelijk uit te geven omdat we dat niet meer over kunnen doen. zo doet ieder zijn ding, juist leuk:)

 3. Anoniem schreef:

  Leuk artikel! Alleen zo jammer dat veel mensen juist op de fotografie willen besparen. Het kost nou eenmaal veel geld maar ik loop nu 5 weken stage bij een bruidsfotograaf en het is ontzettend veel werk. Als de foto's op je blog (behalve de vakantie foto) de foto's zijn die je van de fotograaf afgeleverd hebt gekregen is het al helemaal onwijs zonde, je kunt er zo zo zo veel meer uithalen!! dit is foto technisch gewoon lelijk als ik het eventjes grof mag benoemen! 1 tip aan iedereen. besparen is altijd goed maar denk er heel goed over na wat je doet het maar 1 keer in je leven!!!

  • Malou schreef:

   Jammer dat je dit anoniem post. Zelf ben ik erg blij met de foto's. Voor mijn blog zijn ze verkleind, dus de kwaliteit is niet optimaal, maar verder vind ik de foto's heel mooi geworden.

  • Cynthia schreef:

   Ik poste het niet met opzet Anoniem Sorry! zie nu pas dat ik m'n naam ook kan instellen. Ik bekijk dat foto's natuurlijk vanuit een heel ander perspectief en ben blij dat jullie er wel blij mee zijn! Alleen hoe ik er naar kijk kan je er heel veel meer uithalen! vandaar de tip aan de gene die ook willen besparen !

 4. Marlissa thinkpretty schreef:

  Poeh er komt zoveel bij kijken! Uiteraard heb je dat over voor deze dag. Je trouwjurk is wel echt prachtig hoor. Wat een plaatje 🙂

 5. Sandra Walsma schreef:

  Wat handig deze tips! Mijn vriend en ik gaan in augustus 2015 trouwen, echter na het huwelijksaanzoek en het bedenken van de datum bleek ik zwanger. Nu hebben we eigenlijk zo goed als nog niks geregeld, aangezien we vooral met de komst van de kleine bezig zijn. Ik ben in februari uitgerekend dus dat wordt alsnog veel in een half jaar regelen. (ik hoop dat ik me in m'n verlof zo verveel dat ik dan een heel eind kom) Dat het jou is gelukt geeft mij hoop dat ik dat ook kan haha!

 6. Floor Daasvand schreef:

  Super handig artikel! Ik moest ineens terug denken aan de trouwdag van mijn zus! Toen was mijn zus hoogzwanger en trouwde daarom in een broekpak, wat ze achteraf ook niet erg vond, want ze is niet zo van de jurken. Ik mocht toen de ringen geven! Ik was op dat moment 11 jaar haha 🙂 Zelf trouw ik sowieso voorlopig nog niet, dan moet ik eerst maar eens een vaste relatie hebben xD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.