Hielden we zelf de nachtvoeding in stand?

nachtvoeding

Lenn werd bijna altijd tussen 22.00 en 23.00 uur wakker, en dan wilde hij nog een voeding. Als hij niet wakker werd, maakten wij hem wakker voordat we naar bed gingen. Anders was de kans heel groot dat hij wakker werd als we net in bed lagen, dus dan voedde ik hem liever voor die tijd. De laatste tijd werd hij steeds minder vaak ’s avonds wakker, maar omdat hij niet zo hard groeit besloot ik hem toch maar wakker te maken. Na die voeding viel hij weer in slaap, maar ’s nachts begon hij nogal te spoken.

Op dit moment combineer ik borstvoeding met kunstvoeding en we besloten om hem ’s avonds een fles kunstvoeding te geven. Het is niet zo dat ik het erg vindt om hem te voeden, maar misschien had hij gewoon niet genoeg aan de borstvoeding en werd hij daarom wakker.

Nachtvoeding

Nou, dat werkte niet zo goed. Eerst werd hij rond 5.00 uur wakker, maar dat werd steeds vroeger. Ik voedde hem, en daarna wilde hij niet meer slapen. En zelf vind ik het toch wel prettig om ’s nachts een paar uurtjes te kunnen slapen. Nadat ik meerdere keren bij hem was geweest viel hij toch wel weer in slaap. Maar laatst werd hij rond middernacht alweer wakker, en ook toen wilde hij niet meer slapen.

De dag erna werd Lenn om 21.00 uur wakker van lawaai buiten. Ik legde hem aan en het was de bedoeling dat hij rond 23.00 uur nog een fles zou krijgen. Maar ik wilde eens kijken wat hij zou doen als hij die fles niet zou krijgen. En guess what? Hij sliep door!

Dat was voor mijn gevoel absoluut niet logisch, maar ik besloot het nog een keer te proberen. Hij kreeg ’s avonds weer geen fles, maar rond 21.00 uur borstvoeding. Gevolg; hetzelfde verhaal, hij sliep door. Ik was met stomheid geslagen.

Niet meer wakker maken

Ook voor die voeding van 21.00 uur moesten we hem wakker maken, en eigenlijk ben ik meer van het voeden op verzoek. Ik besloot die voeding ook eens te laten vallen. Lenn dronk om 18.45 uur een fles leeg, vervolgens bracht ik hem naar bed en hij viel als een blok in slaap. Ik had verwacht dat hij ’s nachts wel een keer wakker zou worden. Nou, de enige die ’s nachts wakker was, was yours truly. Blijkbaar ben ik zelf nog niet zo gewend aan het doorslapen, maar Lenn werd keurig om 7.15 uur wakker.

Nou denk ik dus dat we zelf die nachtvoedingen in stand hielden. Misschien stopten we hem gewoon veel te vol en had hij daar ’s nachts last van. Achteraf misschien een beetje dom, maar ik had er totaal niet aan gedacht dat het misschien helemaal niet goed voor hem zou zijn.

Wat ook meespeelt bij de late voeding, is dat Nomi hem tot 18 maanden kreeg. Dat kwam omdat ze altijd wakker werd als wij naar bed gingen. Als ik haar dan voedde ging ze daarna meteen weer slapen, dus dat deed ik. Mede daardoor voelt het een beetje gek om ‘nu al’ te stoppen met de late voeding. Maar als dat werkt voor Lenn, vind ik het prima!

Doorslapen!

De avonden daarna werd hij de ene keer wel wakker, en de andere keer niet. Als hij wakker wordt krijgt hij borstvoeding en als hij blijft slapen laten we hem gewoon liggen. En sinds we hem niet meer wakker maken voor een fles, is hij ’s nachts nog niet één keer wakker geworden!

Achteraf was het misschien een beetje dom om hem wakker te maken voor een voeding, maar ik had er totaal niet bij nagedacht dat hij daardoor ’s nachts juist slechter zou gaan slapen. Misschien viel die voeding te zwaar? Of had hij ’s nachts te veel energie? Ik weet niet waar het nu precies aan lag, maar die late fles deed in ieder geval weinig goeds.

9 gedachten over “Hielden we zelf de nachtvoeding in stand?

 1. Leonie schreef:

  Hmm… interessant artikel. Ik leg Kyra ook altijd nog even aan als we zelf naar bed gaan. Ze wordt dan niet wakker, drinkt al slapende…
  Ik denk dan; beter nu nog wat melk, voordat ze om 02:00 ofzo al weer komt. De ene x drinkt ze lang en behoorlijk, de andere x alleen het tsr en dan laat ze los..
  De keren dat ze doorsliep zijn op 2 handen te tellen…
  Misschien eens proberen niets meer te geven dan. Hoewel t me wel goed lijkt voor mn productie!

 2. Iris schreef:

  Herkenbaar, onze jongste heeft met 5 maanden de avond- en nachtvoeding al laten vallen.
  als we haar wakker maakten, dacht ze dat de nacht afgelopen was en kwam ze om de 4 uur.
  Toen we haar niet meer wakker maakten, tukte ze zo het klokje rond, op borstvoeding, ik snap er niks van, maar geniet er wel van. Kon de eerste paar nachten trouwens ook niet slapen, lag steeds te wachten op het honger huiltje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.