Stoppen met borstvoeding?

stoppen borstvoeding

Ik heb Nomi 22 maanden borstvoeding gegeven en Lenn krijgt nu bijna 8 maand borstvoeding, maar het lijkt erop dat daar een einde aan gaat komen. Niet omdat ik geen borstvoeding meer wíl geven, maar omdat ik niet genoeg melk meer heb.

Stoppen met borstvoeding?

Ziek

Het begon vorige week, toen ik ziek was. Als je koorts hebt gaat je productie vaak achteruit en dat was bij mij duidelijk het geval. Lenn was ook niet lekker en hij drink minder vaak en korter, wat voor de productie natuurlijk ook niet goed was.

Vrijdag waren Lenn en ik allebei weer beter, maar er was niks meer over van mijn productie. Ik legde hem telkens aan en Lenn begon steeds vaker te weigeren. Alsof hij dacht, ‘er komt toch bijna niks meer uit, dus laat maar’. Verder was hij jengelig, niks was goed en naar mijn idee bleef hij honger houden.

Te weinig melk

Ik probeerde te kolven, maar er kwamen maar een paar druppels uit. Ik gaf Lenn wat gekolfde melk uit de vriezer en daar leek hij heel blij mee te zijn. Het werd steeds duidelijker dat hij gewoon honger had. Als ik hem aan wilde leggen dronk hij óf heel onrustig, of hij gooide meteen zijn hoofd naar achteren en hij vertikte het om te drinken.

Kunstvoeding

Ik heb nog even gedacht dat er misschien iets anders zou zijn, maar het leek er niet op. Geen spruw, niet meer ziek.. Het enige waardoor hij vrolijk werd, was een fles melk. Maar ik heb natuurlijk geen oneindige voorraad gekolfde melk, dus we moesten toch maar aan de kunstvoeding.

Koemelk..

Lenn moest er even aan wennen, maar na twee slokjes vond hij het hartstikke lekker en de fles ging helemaal leeg. Ik vond het best spannend, want Lenn kon de eerste maanden niet tegen koemelk. Ik kan zelf al een tijdje weer gewoon melkproducten eten en drinken zonder dat Lenn er last van heeft en we hebben hem een paar keer een hapje yoghurt gegeven, en ook dat ging goed. Maar een hele fles is natuurlijk wel anders. Gelukkig ging het goed, Lenn had nergens last van en hij heeft er een heerlijk (en lang) middagdutje op gedaan.

Productie omhoog krijgen

Verder heb ik geprobeerd om mijn productie omhoog te krijgen door te kolven en door Lenn vaker aan te leggen, maar het lijkt weinig effect te hebben. Lenn wil niet vaker drinken en met kolven lukt het me niet om een toeschietreflex op te wekken (waardoor de melk gaat stromen), dus mijn productie blijft laag.

Op dit moment combineer ik borstvoeding met kunstvoeding en Lenn is er tevreden mee. ’s Ochtends heeft hij genoeg aan borstvoeding, maar terwijl hij eerst altijd na één borst vol zat, wil hij de andere kant nu ook. De rest van de dag krijgt hij ook borstvoeding, maar als hij er niet genoeg aan heeft krijgt hij een fles.

en verder..

Ik heb geen idee hoe lang ik dit zo kan blijven doen en hoe het verder gaat, maar we zullen het zien. Het belangrijkste vind ik dat Lenn tevreden is, en dat is hij nu. Zelf moet ik er nog behoorlijk aan wennen, maar dat zal vast wel goed komen.

Hoe lang heb jij borstvoeding gegeven?

8 gedachten over “Stoppen met borstvoeding?

 1. Lilian schreef:

  Wauw je mag sowieso al trots zijn dat je het zo lang vol gehouden hebt. Hoe vind je het zelf dat de productie terugloopt? Sta je er zelf ook achter op te stoppen? Bij mij liep het helaas al terug na twee weken waardoor ik moest stoppen.

  • Malou schreef:

   Ah zo snel al? Balen zeg.. Maar dan had je ook weinig keuze dus. Ik baal er aan de ene kant wel van, want ik was nog niet van plan om te stoppen. Maar als het niet anders is, dan is het zo en dan vind ik flesvoeding een prima alternatief.

 2. Ester schreef:

  Ooh 🙁 Ik kan me voorstellen dat je het zeer spijtig zou vinden om nu te moeten stoppen.
  Hier ook moeten stoppen (2x op 6mnd), ik was opnieuw beginnen werken en het afkolven liep niet vlot. Ik kreeg amper 100cc bij elkaar en de productie mindere zoooo snel. Gelukkig ook wel vlot kunnen stoppen erna. Ik ken vrouwen die wéken nadat ze stopten, nog lekkende borsten hadden. Terwijl het hier echt op 2 dagen gedaan was. Niks, noppes, nada had ik nog te bieden. Zonde :(.

  Hopelijk krijg je de productie weer op gang.
  Ik duim mee! x

 3. Elisabeth schreef:

  Ik ben heel vaak ziek geweest toen jim pas een paar maanden was. Uiteindelijk kwam mijn productie wel weer op niveau, maar het was idd wel een werkje. Doe gewoon lekker eat goed voelt voor jou, en zolang Lenn tevreden is is het ok toch?

 4. Angela - Mama met passie schreef:

  Dat moet een raar gevoel zijn als je bedenkt dat je Nomi 22 maanden hebt gevoed. Ik vind dat je het heel erg goed oplost door het op deze manier te doen. Je zoon is tevreden en dan ben jij dat automatisch ook. Wie weet krikt je productie ineens weer op en zo niet, dan werkt dit ook goed! Goed van je dat je zo snel hebt gekeken wat wel werkt voor Lenn. Je mag trots zijn op jezelf! Ik heb 14 maanden gevoed, toen stopte Naomi er zelf mee, ze vond het ‘bah’ 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.