Het einde van de borstvoedingsperiode

Het is alweer bijna 3 maanden geleden dat ik jullie vertelde dat ik zat te twijfelen of ik nog wel door moest gaan met borstvoeding. Terwijl het bij Nomi allemaal heel makkelijk ging, hebben we nu toch wel een paar tegenslagen gehad. Productiedipjes en de koemelkallergie maakten het niet makkelijker, maar ik kon het nog niet over mijn hart verkrijgen om te stoppen. Tot vorige week. Ik was er klaar mee. Lenn dronk alleen nog ’s ochtends bij me, en daarnaast kolfde ik 2 a 3 keer per dag. Maar ook ’s ochtends was hij na de voeding niet meer tevreden en dat was voor mij de reden om er echt mee te stoppen.

De koemelk

Ik heb er al meerdere keren over geschreven, maar voor wie er benieuwd naar is zal ik het nog even kort uitleggen. Toen Lenn een maand of 4 was vermoedde de arts op het consultatiebureau koemelkallergie bij Lenn. Ik besloot te stoppen met het eten en drinken van koemelk en binnen een paar dagen had ik een heel ander kind. Toen Lenn 6 maanden was leek hij er wel weer tegen te kunnen als ik koemelk at of dronk. Rond die tijd liep mijn productie heel erg terug toen Lenn en ik allebei ziek waren geweest.

Hij was pas tevreden als ik hem een flesje gekolfde melk gaf, maar dat raakte natuurlijk een keer op. Voorzichtig gaf ik hem zo nu en dan wat kunstvoeding en eerst leek dat goed te gaan. Toen hij wat vaker koemelk kreeg, leek hij er toch last van te hebben. Hij dronk zijn flessen slecht en hij huilde steeds meer. We besloten dieetvoeding te proberen (Pepti) en vanaf de eerste fles dronk hij het ontzettend goed. Al snel werd het huilen minder en Lenn werd steeds vrolijker.

Afbouwen

Als je het ruikt kun je het je waarschijnlijk niet voorstellen, maar Lenn smult van de Pepti. Blijkbaar doet het hem echt goed. Hij groeit opeens als kool en hij is veel vrolijker (op wat slaapprobleempjes na, maar volgens mij heeft dat niks met de voeding te maken).

Lenn kreeg al een tijdje alleen ’s ochtends live borstvoeding, en als ik genoeg bij elkaar gekolfd had kreeg hij een flesje gekolfde melk. Daar kan hij wel tegen, ondanks de koemelk. Daarom denkt het cb dat hij waarschijnlijk overgevoelig is voor koemelk, en geen koemelkallergie meer heeft. En dat is gunstig, want dan is de kans heel groot dat hij er overheen groeit.

Toen hij na de ochtendvoeding nog honger leek te hebben, leek het me beter om de borstvoeding helemaal af te bouwen. Hij kreeg ’s ochtends een flesje en ik kolfde 2 keer per dag. Dat deed ik een kleine week, en gisteren ging ik naar 1 keer kolven per dag. Het einde is nu dus echt in zicht. Hij drinkt de gekolfde melk nog wel, en ik vind het zonde om de melk die nog in de vriezer staat weg te gooien, dus die ga ik hem ook nog geven. En daarna.. Dan is het klaar met de borstvoeding.

Schuldig?

Jullie weten misschien wel dat ik Nomi vrij lang borstvoeding heb gegeven, namelijk 22 maanden. Nomi en Lenn hebben zelfs nog even samen gedronken en ik had verwacht dat ik Lenn ook minstens een jaar borstvoeding zou geven. Ik heb me wel eens afgevraagd of ik Lenn niks te kort deed als hij minder lang borstvoeding zou krijgen. Maar als ik er rationeel over nadenk, weet ik dat ik hem niks te kort doe. Pepti is hartstikke goed voor hem. En er is sowieso niks mis met kunstvoeding. Maar het verschil is toch vrij groot, 22 maanden of ‘maar’ 10 maanden. Toch denk ik dat dit de beste optie is, en dat we hier allemaal het gelukkigst van worden. Want eerlijk is eerlijk, kolven is ook niet bepaald mijn hobby.

Trots

Aan de andere kant ben ik ook best trots. Ik heb een paar maand lang een koemelkvrij dieet gevolgd en tientallen (als het niet meer is) etiketten gelezen om te kijken wat wel en niet koemelkvrij was. Ik heb hem zeker 1500 keer aan mijn borst gehad, ik heb meerdere keren geprobeerd om de productie weer op te krikken en natuurlijk zijn er vrouwen die er veel meer moeite voor hebben gedaan, maar ik ben toch best een beetje trost op mezelf.

Ik moet zeggen dat het best veel rust geeft, nu ik weet dat de borstvoedingsperiode bijna voorbij is. Ik hoef straks niet meer te kolven, ik weet hoeveel Lenn drinkt, en ik kan wat makkelijker weggaan. En misschien ga ik de borstvoeding wel missen, maar nu heb ik er een goed gevoel bij om ermee te stoppen.

Geef jij borstvoeding, of heb je borstvoeding gegeven?

4 gedachten over “Het einde van de borstvoedingsperiode

 1. Maaike schreef:

  Het klinkt als de goede beslissing. Of Nomi veel langer borstvoeding heeft gehad maakt denk ik weinig uit. 10 maanden is prachtig.
  Daarbij denk ik dat als je elke keer problemen met borstvoeding hebt de beslissing om te stoppen gewoonsoms beter is. Door productiedips die te groot werden heb ik bij beide kinderen rond de 6/7 maanden borstvoeding gegeven. Had het liever langer gedaan maar zoals het ging was het gewoon op.

 2. Carmen schreef:

  Ik vind het al knap dat je zo lang hebt doorgezet. In vergelijking met 22 maanden is 10 maanden inderdaad kort, maar je hebt het toch maar mooi 10 hele maanden gedaan. Ik denk echt niet dat Lenn iets te kort gekomen is. Zelf twijfel ik nog wat ik nu ga doen, mijn eerste zoontje heeft altijd flesvoeding gehad en daar heb ik me nooit schuldig over gevoeld.

 3. Tineke schreef:

  Altijd toch een dingetje om te stoppen. Fedde wilde maar 2 maanden en moest er daarna niets meer van hebben. Dat vind ik nog steeds erg jammer, maar het is niet anders.
  Liefs

 4. janske schreef:

  Ik denk dat je een goede beslissing hebt gemaakt omdat je zelf al aangeeft dat het goed voelt. Ik begrijp je schuldgevoel wel een beetje, maar dat is niet nodig. Je hebt het supergoed gedaan! Je hebt je kinderen ontzettend lang zelf gevoed en er alles aan gedaan om het zo lang mogelijk vol te houden. Petje af hoor! Ik ben nu ook sinds een paar weken van volledig naar alleen ochtend en avond en denk dat het hier ook niet heel lang meer zal gaan duren…dus ik begrijp je gevoel maar al te goed.

  Nogmaals, je hebt het goed gedaan en mag ontzettend trots op jezelf zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.