Hoe houd je je huis koel met warm weer?

huis koel houden

Aan het begin van de week dacht ik nog ‘ach, het is maar een paar dagen warm, het zal in huis vast niet zo heel heet worden.’ Nou, dat had ik even verkeerd gedacht. Vooral boven is het momenteel hartstikke heet in huis en ik heb spijt dat ik niet wat voorzorgsmaatregelen heb getroffen. Voortaan ga ik dat absoluut wel doen als het warm wordt, en vandaag deel ik wat tips met jullie!

1. Gordijnen en rolluiken dicht!

Dit is waarschijnlijk het aller belangrijkste; door je gordijnen, rolluiken of (elektrische) rolgordijnen dicht te laten, houd je de warmte buiten. Als je dit niet doet, is het binnen waarschijnlijk in no time hartstikke heet.

2. Ramen open als het buiten koeler is dan binnen

Als het buiten is afgekoeld, bijvoorbeeld ’s avonds laat of ’s ochtends vroeg, is het heerlijk om de deuren en ramen open te zetten. Zo waait er een fris windje door je huis en koelt het een beetje af. Ook ’s nachts de ramen openzetten werkt erg goed!

3. Ventilator met bevroren flesjes water

Wil je dat het snel een beetje afkoelt, bijvoorbeeld voordat je (of je kinderen) gaat slapen? Leg van tevoren flesjes water in de vriezer en als ze bevroren zijn, zet je ze voor de ventilator. Als je de ventilator dan aanzet, verspreidt de kou van de flesjes zich en koelt de ruimte vrij snel een beetje af.

4. Stekkers uit de stopcontacten

Apparaten waarvan de stekker in het stopcontact zit, geleiden stroom, zelfs als ze uitstaan. En dat zorgt voor warmte, precies wat je niet wil tijdens warme dagen. Zet je apparatuur dus uit als je het niet gebruikt, en doe de stekker eruit.

5. Niet te lang in de keuken staan

Als het gas of je oven aanstaat, wordt je huis nog warmer. Ga dus niet te lang in de keuken staan en kies voor snelle of koude maaltijden. Dan blijft je huis wat koeler, en jij zelf ook! Want lang boven het fornuis staan is natuurlijk absoluut niet prettig als het zo warm is.

6. Was ophangen in plaats van in de droger gooien

Ten eerste wordt de droger behoorlijk heet en daardoor wordt het in je huis nog warmer. Ten tweede zorgt die natte was voor een beetje verkoeling. Zeker als de was ophangt als het een beetje is afgekoeld en je de ramen open zet, zul je een fris windje voelen. Dit is ook meteen een perfect moment om de gordijnen eens te wassen!

7. Airco

En als je je huis echt snel wil laten afkoelen, is een airco een goede oplossing. Niet goedkoop en het verbruikt vrij veel stroom, maar dan heb je wel een koel huis!

Een gedachte over “Hoe houd je je huis koel met warm weer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.