Berichtjes over afvallen na mijn bikinifoto: dat was nou precies níet de bedoeling

bikinifoto

Ik twijfelde er even over, maar toch besloot ik mijn bikinifoto laatst gewoon online te gooien. Ik kreeg er ontzettend veel positieve reacties op, wat ik echt heel lief vond. Maar ik kreeg ook berichtjes waar ik minder blij van werd. Privéberichtjes van vreemde mannen, en berichtjes van health coaches die me afslankproducten aan wilde smeren. En dat was nou precies níet het idee achter mijn bikinifoto.

Body positivity

Je kent de term body positivity vast wel. Het idee hierachter is dat iedereen mooi is, ongeacht welke kledingmaat je draagt. Het moedigt mensen aan om blij te zijn met hun lichaam en het te accepteren zoals het is. Iets wat voor veel vrouwen best moeilijk is, want er zijn natuurlijk altijd dingen die beter kunnen. Althans, bij mij wel!

Het idee achter mijn bikinifoto

Eigenlijk was het de bedoeling om een leuke foto op het strand te maken van mij en de kinderen. Maar Nomi en Lenn wilden niet op de foto, dus het werd een foto van mij en Elena. Van tevoren wist ik nog niet of ik hem op social media durfde te plaatsen, maar ik dacht, laat ik het maar gewon doen.

Want als ik in bikini durf, durven anderen het misschien ook wel. Ik zie bij zwembaden en op het strand zoveel vrouwen die hun kleding aanhouden en zelfs met hun kleding aan het water ingaan. Waarschijnlijk omdat ze zich onzeker voelen over hun eigen lichaam. En ik dacht, mijn lichaam is verre van perfect. En dat is voor veel vrouwen vast herkenbaar. Dus wie weet, misschien is er wel iemand die mijn foto ziet en denk, ‘als zij het durft, durf ik het ook’. Want een dagje strand of zwembad is gewoon veel leuker als je je wat zekerder voelt in je eigen lichaam en gewoon lekker kunt gaan zwemmen met je kinderen! Het interesseert hen echt niet welke maat je draagt, ze genieten gewoon van de leuke dag. En dat is het belangrijkste, toch?

Reacties van mannen

Ik had totaal niet verwacht dat ik reacties zou krijgen van vreemde mannen. Maar het was toch echt zo. Naast likes, kreeg ik ook privéberichten. En op dat laatste zat ik echt niet te wachten. Wist ik veel dat die mannen mijn lichaam aantrekkelijk zouden vinden. Maar goed, ik vatte het maar op als een compliment.

Reacties over afvallen

‘Hartstikke stoer dat je die foto deelt. Heb je misschien interesse om *naam van een product* te proberen om wat af te vallen?’ Nou ja zeg, dacht ik. Natuurlijk kan er wel een paar kilo vanaf en ik zou ook best wat af willen vallen hoor. Maar moet dat nou echt als reactie op die foto? En het bleef niet bij één berichtje.

Ik vond het behoorlijk grof om dit soort berichtjes te sturen. En ik vroeg me af hoe ze bij mijn foto terecht waren gekomen. Ze volgen me geen van allen, dus waarschijnlijk via hashtags. Dat zou betekenen dat ze via hashtags op zoek gaan naar vrouwen die volgens hen wel wat af kunnen vallen en ze vervolgens privéberichtjes gaan sturen. De perfecte manier om iemand onzeker te maken, als je het mij vraagt.

Nou kan ik wel wat hebben en ik heb inmiddels vrij veel vervelende reacties gekregen via social media en mijn blog, waardoor ik er wel tegen kan. Ik trek me er weinig van aan, maar leuk was natuurlijk anders. Maar ik ben vast niet de enige die dit soort berichtjes krijgt, en dat stoort me wel. Terwijl veel vrouwen proberen om hun eigen lichaam te accepteren, maken dit soort mensen weer een deuk in je zelfvertrouwen. En waarom? Om er zelf beter van te worden, want zo verkopen ze hun producten dan weer.

Dus, zullen we dat gewoon niet meer doen? Als iemand wil afvallen, gaat ze zelf wel op zoek naar manieren. En mocht je ook dit soort berichtjes hebben gekregen; trek je er vooral niks van aan!

4 gedachten over “Berichtjes over afvallen na mijn bikinifoto: dat was nou precies níet de bedoeling

 1. Wendy schreef:

  Oooh dit meen je?! Wat een sukkels!! De foto is prachtig en jouw lijf is gewoon mooi! Maar echt. Goed in verhouding en jouw uitstraling is ? en daarbij heeft dat knappe lijf mooi wel 3 kindjes gemaakt en gedragen. Ik vind het niet meer dan normaal hoor om zo’n foto te delen ? Goed dat je dat gedaan hebt en je positief bent, ik weet zeker dat je daar vrouwen mee inspireert ✨

 2. Lisette Kleiweg schreef:

  Ik vind je mooi, je komt over als een zelfverzekerde vrouw en dat is altijd aantrekkelijk.
  Bovendien is de enige die gelukkig met jouw lijf moet zijn, jijzelf ! Plus daarna de mensen die het dichtst bij je hart liggen.

 3. Rachel schreef:

  Je hebt toch een perfect lichaam? Kijk naar wat voor mooie kindjes jouw lichaam op de wereld heeft gezet. Genieten van wat je wel hebt en al die andere dingen. Tja, het is goed als je er iets aan kan doen, maar gezond zijn is zoveel complexer dan gewoon dun zijn.

 4. Milou schreef:

  Ik ben niet van t reageren op blogs, maar moet het nu toch even doen. Naar aanleiding van jouw foto en tekst toen, heb ik ook een bikini besteld. Ik had een oude bikini die ik tot nu toe altijd droeg met een zwart hemdje eroverheen. Dat had ik dan aan op het strand en bij het zwembad. Maar door jouw foto dacht ik f*ck it!!! Ik wil gewoon die mooie bikini hebben! Klaar! Dus gekocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.