‘Ik wil (niet) naar de basisschool!’

basisschool

Nog eventjes, en dan is het zo ver. Lenn wordt 22 juli 4 jaar en na de zomervakantie begint hij op de basisschool. Wat hij daar precies van vindt, verschilt nog al eens. De ene keer zegt hij dat hij absoluut niet wil, en een paar dagen later vraagt hij opeens wanneer hij nou naar de basisschool mag…

‘Ik wil gewoon thuis blijven’

Eerst zei Lenn telkens dat hij gewoon thuis wilde blijven. In die tijd vond hij de peuterspeelzaal niet zo heel leuk en hij zei ’s ochtends vaak dat hij er niet naartoe wilde. Hij zag het toen ook absoluut niet zitten om naar de basisschool te gaan, omdat hij dan vijf dagen per week naar school gaat. Hij wilde liever thuis blijven, zei hij.

‘Ik wil op de peuterspeelzaal blijven’

Toen de peuterspeelzaal laatst weer open ging, vond Lenn het daar opeens heel erg leuk. Het liefst zou hij er iedere dag naartoe gaan. Op de dagen dat hij niet naar de peuterspeelzaal ging, zei hij dat hij zijn juffen miste en hij vroeg telkens wanneer hij er weer naartoe mocht.

Toen ik hem vertelde dat hij niet zo heel lang meer op de peuterspeelzaal zou zitten, vond hij dat niet zo leuk. Hij wilde niet naar de basisschool, want dan zou hij zijn juffen en de kindjes zo gaan missen. Dat er op de basisschool ook hele lieve juffen en lieve kinderen zijn, geloofde hij nog niet zo.

‘Wanneer mag ik nou naar de basisschool?’

Ik dacht, we gaan proberen om het wat leuker te maken. Toen we Nomi naar school brachten, keken we door het raam in de klas waar Lenn in komt. Ik liet hem zien wat voor leuke dingen je daar allemaal kunt doen en daar was hij wel enthousiast over. ‘Oh kijk, prinsessenjurken! Mag ik daar dan verkleden?’. Ook het digibord maakte indruk, zeker toen Nomi vertelde dat je daar filmpjes op kunt kijken.

Vervolgens wees ik zijn juf aan en Lenn liep naar haar toe om even te kletsen. ‘Ik kom in jouw klas!’, vertelde hij. Na even gekletst te hebben, kwam Lenn me vertellen dat de juf heel lief is. Ik vroeg hem of hij zin had om naar de basisschool te gaan en hij zei heel enthousiast ‘ja!’. Vervolgens vroeg hij wanneer hij naar de basisschool mag en of dat nog lang gaat duren.

Wennen

Even later hoorden we dat hij binnenkort een middagje mee mag draaien. Omdat Lenn in de zomervakantie jarig is, gaat hij niet echt wennen. Daarom mag hij vlak voor de zomervakantie even komen kijken. Er is hier op school dan een doorschuifmiddag, dus alle kinderen gaan dan kijken in de klas waar ze na de zomervakantie naartoe gaan. Groep 2 is dan dus in groep 3, dus Lenn ziet dan de kinderen waarbij hij na de zomervakantie in de klas komt.

Oeps, foutje

Toen Lenn vroeg wanneer ‘we’ dan gaan kijken in zijn nieuwe klas, realiseerde ik me dat ik misschien niet helemaal duidelijk was geweest. ‘Nou, jíj gaat volgende week wennen’, vertelde ik. ‘Maar jij gaat dan toch ook mee?’. Ik legde Lenn uit dat ik wel mee ga om hem weg te brengen, maar dat ik niet mee mag naar de klas. Dat vond hij niet zo heel leuk om te horen, maar even later was het toch wel goed. ‘Kom jij mij dan wel weer ophalen?’ ‘Ja schatje, natuurlijk!’

Volgende week mag hij dus een middagje wennen en ik ben heel erg benieuwd hoe hij dat vindt. Ik ga er vanuit dat hij het daar wel leuk vindt, maar met hem weet je het maar nooit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.