De eerste schooldag na de zomervakantie

eerste schooldag

Gisteren was het zover; Lenn mocht voor het eerst naar de basisschool! Voor de vakantie mocht hij één middag komen kennismaken, maar verder gaat hij niet echt wennen, omdat hij in de zomervakantie vier jaar is geworden. Hij wordt dus meteen in het diepe gegooid en ik vond het best spannend! Nomi ging gisteren voor het eerst naar groep 3 en dat is natuurlijk ook een behoorlijke stap!

Spannend!

’s Ochtends stuiterden ze allebei door het huis. We waren veel te vroeg klaar (want nu konden ze opeens wel opschieten en luisteren) en het liefst gingen ze om kwart voor 8 al naar school. Nomi vond het spannend om naar groep 3 te gaan, maar ze vond het ook erg spannend dat Lenn naar de basisschool ging. En Lenn vond het zelf ook allemaal best spannend.

Naar school

Toen we helemaal klaar waren en de kinderen echt niet meer konden wachten, gingen we de deur uit. Eerst verzamelde de hele school op het grasveld voor een welkomstwoordje. Nomi liep heel stoer te doen en ze zei dat ze het helemaal niet spannend vond. Lenn liep te ouwehoeren met kinderen uit Nomi’s klas en toen hij zijn juf zag, werd hij helemaal verlegen.

Vervolgens werd er gezegd dat de kinderen van Lenns klas met de juf mee mocht gaan. Ik dacht, ik wacht wel eventjes, want Nomi moest nog wachten op haar juf. Maar Nomi zei meteen ‘ga maar mam, ik blijf wel bij mijn vriendinnen!’. Nou ja, oké…

Lenn wilde eigenlijk nog spelen op het schoolplein, maar hij ging toch netjes bij de juf staan. Even later zag ik Nomi met haar juf meelopen. Toch wel fijn om te zien dat dat goed is gegaan. Lenn zwaaide nog naar me en toen ging hij de klas in. Omdat Nomi’s klas nog buiten was, wachtte ik nog even, waardoor ik even later Lenn in de kring zag zitten. Hij was al druk aan het kletsen met andere kinderen en hij zag er hartstikke vrolijk uit.

Naar huis

Toen Nomi ook naar de klas was gegaan, ging ik met Elena naar huis. Ik had me voorgenomen om nuttige dingen te gaan doen, maar mijn hoofd was alleen maar bij Nomi en Lenn. Zouden ze het leuk hebben? Zal het goed gaan met Lenn? Zouden ze elkaar nog gezien hebben? Hoe zou dat gegaan zijn? Ga ik de tijd niet vergeten? En verder vond ik het ook best spannend dat Lenn in meisjeskleding naar school was gegaan, want hoe zou daar op gereageerd zijn?

Nomi en Lenn weer ophalen

Uiteindelijk was het tijd om Nomi en Lenn weer op te halen. Toen ik het schoolplein opliep zag ik Lenn in de klas zitten en hij begon meteen te zwaaien. Hij liep naar het openstaande raam en vroeg wat ik kwam doen. ‘Ik kom je zo ophalen.’ ‘Maar ik ben nog in de klas!’ ‘Ja maar je gaat zo met juf naar buiten.’ Even later kwam hij naar buiten, gaf me een dikke knuffel en hij vertelde dat hij het heel leuk had gehad op school. Verder wilde hij er nog niet zoveel over kwijt, hij had ‘geen zin om te praten’. Je eerste schooldag is natuurlijk ook wel erg vermoeiend.

Even later kwam Nomi de school uit en ook zij zei meteen dat ze het heel leuk had gehad. Vervolgens vroeg ze meteen aan Lenn of hij het leuk had gehad en wat hij allemaal had gedaan. ‘Gespeeld’, zei hij, vervolgd door ‘gaan we nu naar huis?’.

Weer thuis

Eenmaal thuis begon Nomi wat meer te kletsen. Ze had Lenn twee keer gezien en ze wist me meteen te vertellen wat Lenn allemaal gedaan had. Ze wist met wie Lenn had gespeeld, dat hij vadertje en moedertje had gespeeld en dat hij zijn korstjes niet had opgegeten.

Toen we een uurtje later samen in de hangmat lagen, begon Lenn ook wat meer te vertellen. Alleen maar positieve dingen, en hij had het heel erg leuk gehad. De kindjes waren allemaal lief tegen hem geweest en hij had vriendjes en vriendinnetjes gemaakt, hij wist alleen niet meer hoe ze heten. Hij had zin om de volgende dag weer naar school te gaan en hij vond het hartstikke leuk dat hij nu iedere dag naar school mag.

Moe?

Ik had verwacht dat ze ’s avonds hartstikke moe zouden zijn, maar ze vonden allebei dat ze nog wel op konden blijven. Dat leek me geen goed plan, dus ze lagen allebei om 7 uur in bed en ze vielen vrij snel in slaap, ondanks dat ze beweerden dat helemaal niet moe waren!

Hoe vonden jullie kinderen hun eerste schooldag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.