Een jaar op de peuterspeelzaal

peuterspeelzaal

In januari 2017 ging Nomi voor het eerst naar de peuterspeelzaal. Inmiddels zit ze er dus alweer een jaar op. Vandaag vertel ik jullie wat Nomi daar allemaal geleerd heeft, hoe ze veranderd is, hoe ze het zelf vindt en hoe het evaluatiegesprek met haar leidster ging.

Leren op de peuterspeelzaal

De peuterspeelzaal is natuurlijk heel wat anders dan de basisschool. Toch leert Nomi er ontzettend veel. Nomi komt regelmatig thuis met nieuwe woorden, nieuwe liedjes, feitjes die ze geleerd heeft, et cetera. En wat misschien nog wel belangrijker is, is dat ze heeft geleerd hoe ze met leeftijdsgenootjes speelt. Ze ziet buiten de peuterspeelzaal niet zo vaak leeftijdsgenootjes, en dat was voor mij één van de belangrijkste redenen om haar naar de peuterspeelzaal te laten gaan.

In het begin vond ze het allemaal wel erg druk en hield ze zich een beetje op de achtergrond. Maar ze is steeds meer met andere kinderen gaan spelen en als ze nu terug komt van de peuterspeelzaal, kletst ze vaak over haar vriendjes en vriendinnetjes. Ook het ‘schoolse’ was nieuw voor haar. Opeens moest ze in de kring gaan zitten, kreeg ze opdrachtjes… En, ze was opeens bij andere mensen! Gelukkig had ze al heel snel een band met haar leidsters.

Hoe Nomi is veranderd

Een jaar geleden vond Nomi vreemde mensen niet zo leuk. Als haar iets gevraagd werd zei ze helemaal niks, of alleen ‘ja’. ‘Hoe heet jij?’ ‘Ja’. Meer durfde ze niet te zeggen. Ook op de peuterspeelzaal moest ze even wennen aan alle nieuwe gezichten. Maar langzaam kwam ze steeds meer los, en nu vertelt ze er hele verhalen. Alleen het praten in de kring vindt ze nog een beetje spannend.

Ook naar andere mensen toe is ze nu veel opener. Oké, ze kletst liever met mensen die ze goed kent dan met een vreemde. Maar ze geeft nu wel antwoord en soms begint ze uit zichzelf wel te kletsen.

Wat vindt Nomi er zelf van?

Nomi vindt het geweldig op de peuterspeelzaal. Ze zegt altijd dat ze het leuk heeft gehad, en ze gaat er met plezier naartoe. Zo nu en dan zegt ze ’s ochtends dat ze niet wil, of wil ze niet dat ik wegga als ik haar breng. Maar dat komt altijd snel weer goed. Ze zegt dat ze de meeste kindjes ook erg lief vindt, en de leidsters zijn zelfs ‘superlief’.

Het evaluatiegesprek met haar mentor

Ik heb geen idee hoe dit op andere peuterspeelzalen is, maar hier heeft ieder kind een mentor. Nomi heeft twee leidsters, en één ervan is haar mentor. Toen ze net drie was geworden heb ik een evaluatie met haar gehad, en ze was erg positief over Nomi. Zij gaf ook aan dat Nomi zo gegroeid is in haar doen en laten, en dat het een goede keuze is geweest om haar naar de peuterspeelzaal te laten gaan.

Ze vertelde me dat Nomi leuk meedoet, goed haar best doet, erg precies is en ook op de peuterspeelzaal blijkt ze echt een meisje-meisje te zijn. Ze is vaak in de poppenhoek, het keukentje of ze zit aan tafel te tekenen. Ze is vrijwel nooit in de bouwhoek te vinden, dat vindt ze maar niks. En Nomi’s leidster merkte ook dat Nomi het erg leuk vindt om op de peuterspeelzaal te zijn.

Gaan (of gingen) jullie kinderen naar de peuterspeelzaal?

7 gedachten over “Een jaar op de peuterspeelzaal

  1. Charlotte schreef:

    Wat fijn dat ze het zo naar haar zin heeft. Onze kinderen gingen/gaan niet naar de peuterspeelzaal. Wel 1 dag naar het kinderdagverblijf en dat komt tegenwoordig aardig met elkaar overeen volgens mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.