JE BABY OP INTERNET?

De ene moeder zet alles van haar kind op internet, de ander helemaal niks. Sommige moeders zetten alleen onherkenbare foto’s online, of heel soms een fotootje. Iedere ouder heeft er wel een mening over. Hetzelfde geldt voor informatie. Zet je alles online, of houd je er rekening mee dat alles over tien jaar nog terug is te vinden?

In dit online tijdperk is alles voor iedereen te vinden. Natuurlijk ben je trots op je kindje en deel je het liefst alles, maar je zult als ouder goed na moeten denken over wat je precies op internet zet. Het zal een baby weinig kunnen schelen wat er over hem of haar op internet staat, maar over tien jaar staat het er nog steeds op. Wil je dat toekomstige klasgenootjes alles over je kind kunnen vinden, wil je dat google niks vindt als de naam van je kind ingetypt wordt, of ga je er een beetje tussenin zitten?

Dat laatste doe ik. Ik post veel foto’s van Nomi, maar ik zoek ze zorgvuldig uit. Ik heb bijvoorbeeld ontzettend schattige foto’s van Nomi in bad, maar blootfoto’s van haar zou ik nooit op internet zetten. Hetzelfde geldt voor foto’s waarop ze aan het huilen is. Ze vindt het vast niet leuk als haar klasgenootjes straks zeggen, ‘kijk Nomi, je was vast een huilbaby’.

Aan de andere kant denk ik dat het straks heel normaal is dat er foto’s van je op internet staan. 25 jaar geleden, toen ik een baby was, bestond er natuurlijk nog geen Facebook en Instagram. Het is dus wel logisch dat er geen babyfoto’s van mij op internet staan.

Qua informatie ga ik er ook een beetje tussenin zitten. Ik deel best veel en sommige mensen zullen het misschien te veel vinden, maar ik goed na over wat ik wel en niet online zet. Ik ga geen hele verhalen typen over haar poepluiers (ik denk ook niet dat dat interessant is trouwens) en andere dingen die over een paar jaar gênant kunnen zijn voor Nomi. Wel post ik regelmatig updates over haar, omdat ik het leuk vind om over haar te schrijven en ik merk dat jullie het leuk vinden om het te lezen.

Waar veel mensen niet aan denken, is dat het voor je kind over een aantal jaren misschien ook niet leuk is om bepaalde foto’s van zijn of haar ouders tegen te komen. Borstvoedingsfoto’s bijvoorbeeld, waarbij je borsten duidelijk in beeld zijn. Ik vind ze zelf vaak erg mooi, maar ik denk niet dat ik het als tiener leuk had gevonden als ik online foto’s tegen was gekomen waarop mijn moeders borsten te zien zijn. Ik heb wel een aantal borstvoedingsfoto’s, maar die houd ik voor onszelf.

Ik ben heel benieuwd hoe jullie hierover denken! Dus voor de mama’s; hoe gaan jullie hiermee om? En voor de niet-mama’s; denken jullie hier weleens over na? Hoe zouden jullie hiermee omgaan?

Gerelateerde artikelen:
– Hoe is het met mijn goede-baby-voornemens?
– Werkende moeder of thuisblijfmama?

22 gedachten over “JE BABY OP INTERNET?

 1. Kirsten schreef:

  Ik denk dat de meningen hier altijd over verdeeld zullen zijn maar jij weet als moeder het beste wat voor jou kindje kan en wat niet kan! Ik vind het leuk om zo updates te lezen over Nomi maar er zijn natuurlijk altijd grenzen die jij het beste aanvoelt.

 2. Simone schreef:

  Ik denk dat het al heel goed is dat je je hier bewust van bent. Ik denk namelijk dat heel veel moeders in hun trots en enthousiasme helemaal niet nadenken over de gevolgen hiervan. Goed dat je sommige dingen ook voor jezelf houdt. Dat moet toch gewoon ook kunnen! 🙂

 3. Kelly schreef:

  Wat ga je er goed mee om zeg. Ik zou zelf inderdaad net zoals jij selectief gaan kiezen. Foto's op het internet plaatsen vind ik namelijk zeker kunnen, al zou ik bepaalde foto's inderdaad voor mijzelf houden.

 4. tineke schreef:

  Ik heb geen idee wat onze kinderen er later van vinden als ze al vaak op het internet voorbij komen.. Maar ik gok dat dat tegen die tijd 'normaal' is.. Dus hoe ze er dan over denken is eigenlijk niet te voorspellen. Wat dat betreft vind ik dat je je, als ouder zijnde, er gewoon prettig bij moet voelen. Vind je het niet fijn om foto's te delen omdat de hele wereld ze kan zien, prima. Goed van je, dat je je kindje zo privé houdt! En als je wel graag foto's van je kindje deelt, dan is dat ook helemaal prima! 🙂 Zolang jij je er maar goed bij voelt. Jij maakt hele overwogen keuzes zo te horen, volgens mij doen de meeste ouders dat. Hier beland ook maar 20% van mijn foto's op instagram of Facebook, de meeste foto's houd ik liever voor mezelf 😛

 5. Kimsbloglife schreef:

  Interessant onderwerp. Ik ben zelf nog geen mama en vind het een moeilijke vraag, ik weet niet goed hoe ik ermee zou omgaan. Enerzijds vind ik het leuk als anderen alles delen en zou ik het zelf ook graag delen denk ik, anderzijds weet je natuurlijk nooit wat je kind er later van zal vinden en of het er misschien mee gepest zal worden of zo… Lastig! Maar zoals je schrijft, volgens mij is het later inderdaad wel 'normaal' dat er babyfoto's van jou op het internet staan… En bovendien denk ik als je die bv. later van je blog haalt de mensen echt al heel erg moeten gaan zoeken om de foto's nog terug te vinden, dus ergens denk ik dat het 'gevaar' niet zo enorm groot is…

 6. Anoniem schreef:

  Weinig foto's, weinig updates. Aangezien een deel van onze familie in het buitenland woont zetten we soms iets online,maar zeker niet blindelings.

 7. Bertine schreef:

  ik vind het echt leuk als bloggers hun kindje in beeld laten zien, super leuk! maar heel eerlijk: ik zou zelf nooit het gezicht in beeld brengen als ik ooit kinderen krijg. maar dat komt ook omdat ik met een doelgroep werk waarbij het niet handig is!

 8. Sanne dm schreef:

  Interessant onderwerp! Ik denk dat de meningen hierover heel erg verdeeld zijn. Ik denk dat we sowieso in een tijdperk leven dat bijna alles over iedereen op internet terug te vinden is. Toch weet ik niet of ik zelf iets van mijn kind op internet zou zetten. Ik ben zelf nog geen moeder dus ik kan hier eigenlijk helemaal geen antwoord op geven :). x

 9. Minke schreef:

  Ik post geen herkenbare foto's van Luca. Of van de achterkant, wazige foto's of gezicht afgeschermd. Informatie is wisselend, soms wil ik iets delen omdat ik zelf dan zoekende ben. Ik denk dat het later heel normaal is om info op internet te vinden. En zou je echt een klasgenootje gaan googlen? Ik doe dat bijna nooit.

 10. Nesrin schreef:

  Ieder moet dit uiteraard helemaal zelf weten en ik zal ook nooit iemand hierop aanspreken of veroordelen.

  Zelf plaats ik geen herkenbare foto's van mijn kinderen online en heb de namen maar één keer op mijn blog genoemd.

 11. Sas schreef:

  Ik heb geen kindje maar zou ervoor kiezen hem/haar niet met gezicht op internet te zetten 🙂 Goed dat je hier een artikel aan weid. Iedereen moet immers zelf weten wat hij/zij prettig vind voor je eigen kindje, echter moet er wel goed bij stil gestaan worden wat de gevolgen zijn en dat je kindje zichzelf dus wel jaren later kan vinden op internet.

 12. Julia ~Creativenails4fun~ schreef:

  Ik snap het dilemma. Maar weet eerlijk gezegd niet wat ik zelf zou doen. Je hebt inderdaad gelijk als je het hebt over de privacy maar ach aan de andere kant vind ik het ook weer helemaal niet erg en is het leuk om foto's van je baby te delen. Goed dat je dit met ons deelt.

 13. Demelza Brevoord schreef:

  Ik doe dus geen foto's. Wel updates op Facebook, maar die is gesloten. Ieder zijn keus idd. Ik voel me er niet fijn bij en hij kan geen ja zeggen. Maar moet wel eerlijk zeggen dat ik het hartstikke leuk vind om foto's en verhalen te zien van anderen.

 14. Demelza Brevoord schreef:

  Ik doe dus geen foto's. Wel updates op Facebook, maar die is gesloten. Ieder zijn keus idd. Ik voel me er niet fijn bij en hij kan geen ja zeggen. Maar moet wel eerlijk zeggen dat ik het hartstikke leuk vind om foto's en verhalen te zien van anderen.

 15. Linda schreef:

  Tegenwoordig is het eerder uitzondering dan regel als je juist géén babyfoto’s op facebook plaatst.
  Wijzelf kiezen er voor om beperkt foto’s/ informatie te delen. Als ze de kleine willen zien komen ze maar langs haha.
  Eigenlijk ook deels de punten die jij benoemd. Vooral geen blootfoto’s (dat snap ik gewoon niet dat moeders dat doen met alle internet pedo’s).
  Maar goed. Ieder voor zich hoor. En mijn mening is ook 360 gr gedraaid van vóór ik moeder werd. Toen kon ik me niet voorstellen dat ik géén foto’s zou delen. Je wilt je trots toch showen aan de wereld 😉

 16. Wendy schreef:

  Vooral je gevoel volgen hierin! Ik breng Noor op mijn blog nooit helemaal in beeld, alleen van opzij of achter maar op mijn fb zet ik haar soms wel gewoon op. Doen wat goed voelt, en dat is voor iedereen anders 🙂

 17. Linda schreef:

  Ik zet bijna geen (gezicht) foto’s van haar openbaar. Toevallig afgelopen week wel, maar dan met © erop. Misschien dat het in de toekomst nog wel veranderd, maar voor nu vind ik dit beter.
  Op mijn FB en IG voor fam/vrienden natuurlijk wel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.