Waar je je als newborn moeder zorgen over maakt

zorgen maken moeder

Inmiddels ben ik ruim drie maand moeder en tot nu toe gaat het me best makkelijk af. Nomi is geen moeilijke baby (natuurlijk huilt ze wel eens, maar niet meer dan een gemiddelde baby) en ik vind het allemaal echt heel leuk. Toch zijn er dingen waar ik me wel eens zorgen over maak, maar ik denk dat iedere moeder dat wel heeft. Daar zal ik je hieronder meer over vertellen.

Waarom huilt ze?

Volgens mij vraagt iedere moeder (en vader) zich dit wel eens af. Je kindje heeft gedronken, heeft een schone luier, je hebt lekker met haar geknuffeld, en toch huilt ze. Nomi heeft vaak aan het einde van de middag of begin van de avond haar huiluurtje en soms wil ze echt helemaal niks. Gelukkig gaat het altijd redelijk snel over, maar het kan best frustrerend zijn.

Waarom huilt ze niet?

Nomi huilt vaak eventjes voordat ze in slaap valt. Soms is dat 10 seconde, soms wel een kwartier. Ik weet eigenlijk niet of je het wel echt huilen kunt noemen, het is meer jengelen. Maar sinds een tijdje geleden doet ze dat lang niet altijd meer, en toen ben ik wel eens bij haar gaan kijken of alles wel goed ging. Een beetje overbezorgd misschien, maar soms kan ik het niet laten..

Zitten haar kleertjes en sokjes niet te strak?

Baby’s kunnen niet praten (joh!). En ik vraag Nomi vanalles, ook of haar kleertjes lekker zitten. Vooral met sokjes is het lastig. Als ze te los zitten, gaan ze uit (en Nomi is heel goed in het verstoppen van sokken). Maar soms laten ze een afdrukje achter op haar benen en ik weet nooit of ze daar nou wel of geen last van heeft.

Heeft ze het niet te warm of te koud?

Je wilt natuurlijk niet dat je baby het koud heeft, maar het schijnt ook gevaarlijk te zijn om teveel dekens over te doen. In het begin gebruik je een kruik, maar ik ben vast niet de enige die daar na een paar weken mee gestopt is. Nomi heeft ’s ochtends vaak hele koude handjes, maar verder voelt ze dan wel warm aan. Volgens de kraamverzorgster hoort dit bij baby’s, maar soms vraag ik me wel eens af of ze daar geen last van heeft. En andersom natuurlijk ook, als ze in de draagdoek heeft gezeten bijvoorbeeld. Ik kan na het wandelen een schoon shirt aandoen omdat ik anders ruik alsof ik een marathon heb gelopen, maar ook Nomi voelt behoorlijk warm. En dat terwijl ik haar al minder aandoe dan goed schijnt te zijn.

Waarom niest/hoest ze?

Dit is ook zo’n lastige. In het ziekenhuis nieste Nomi al regelmatig, en de verpleegster vertelde me dat dat normaal is. Maar nu hoest en niest ze nog steeds wel eens, ook als ze niet verkouden is. Niet vaak, maar soms wel een aantal keren per dag. En dan ga ik me natuurlijk afvragen waarom ze dat doet..

Doet de babyfoon het wel?

Nomi slaapt overdag vaak kort, meestal maar een half uurtje achter elkaar. Soms slaapt ze opeens wel een aantal uur en als ik haar een tijdje niet heb gehoord, check ik altijd even of de babyfoon het nog wel doet.

Heeft ze wel genoeg gedronken?

Ik ben heel blij dat ik borstvoeding geef, maar dit vind ik echt het grote nadeel van borstvoeding; je weet nooit hoeveel je kindje heeft gedronken. Je kunt natuurlijk alles kolven, maar dat zie ik ook niet zo zitten. Soms is Nomi binnen 10 minuten al klaar met drinken en dan vraag ik me wel af hoeveel ze heeft gedronken.

Voor de mama’s, is dit herkenbaar voor jullie?

 

9 gedachten over “Waar je je als newborn moeder zorgen over maakt

 1. Nesrin schreef:

  Heel herkenbaar! Mijn advies volg altijd je moederinstinct.
  En vergeet nooit: zij liggen stil in de wagen en wij bewegen dus zullen zij het sneller koud krijgen.

  Onzekerheid wordt minder, geloof mij 😉

 2. Wytske Bouwma schreef:

  Ik vond ook vooral het voeden een punt van onzekerheid. Ik hoefde nooit bang te zijn dat ze niet genoeg kregen, want ze groeiden als kool. Maar vroeg me wel vaak af of ik nou wel of niet weer moest voeden, of ze nu alweer honger konden hebben, etc. Borstvoeding maakt die dingen wel een stukje onzekerder inderdaad, het is makkelijker even aanleggen dan weer een flesje maken en dat deed ik bij onze eerste dan ook wel snel. Maar net wat Nesrin zegt: vertrouw op je moederinstinct!

 3. Katy schreef:

  Leuk! Mijn zus heeft sinds vorig jaar augustus ook een baby'tje! Ongelofelijk dat het nu alweer zes maanden terug is en hij is al zo snel aan het groeien. Wil er later gauw ook een paar hebben. Maar ja eerst zeker weten dat ik "the one" heb, en een diploma. Daarna trouwen en dan pas kan het =[! Dus moet nog lang wachten, maar ik ben nog 20 haha! Wel leuk artikel en geniet ervan <3!

  xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.