Lenn en zijn jurkjes

jongen jurkje

De laatste tijd hebben jullie op Instagram misschien wel foto’s voorbij zien komen van Lenn in een jurkje of in andere meisjeskleding. Daar kwamen best veel reacties op, die over het algemeen positief waren. Ook worden er veel vragen over gesteld. Ik heb even getwijfeld of ik er wel wat over wilde schrijven, maar ik heb besloten om dat toch te doen.

Een keer een jurkje aan

Eigenlijk begon het vorige zomer al. Lenn was net drie en vroeg of hij ook een keer een jurkje aan mocht. Ja hoor, prima. Hij liep een dag in een oud jurkje van Nomi en hij vond het hartstikke leuk. Maar toen ik hem de volgende dag weer zijn eigen jongenskleding aan deed, vond hij dat ook prima.

‘Ik wil een meisje zijn’

Begin dit jaar begon hij er weer over. Nomi had een jurkje aan en Lenn wilde dat ook. Nou ja, prima. Ik vroeg hem waarom hij een jurkje aan wilde en hij vertelde dat hij een meisje wilde zijn. Dat wilde hij omdat meisjes lief zijn en omdat meisjes mooie kleren aan hebben, zei hij. Prima joh. Ik pakte een bak met oude kleding van Nomi en daar koos hij een jurkje uit. Een aantal dagen achter elkaar liep hij in meisjeskleding en hij vond zichzelf prachtig. Toen we naar een binnenspeeltuin gingen en mensen hem aanspraken met ‘meisje’, was hij helemaal gelukkig.

Toch weer jongenskleding?

Toen Bart hem na een paar dagen weer jongenskleding aan deed, zei Lenn er niks over. Wekenlang liep hij in jongenskleding. Soms vroeg hij of hij weer een keer een jurkje aan mocht, en dat mag van mij altijd wel. Dan liep hij een dag in een jurk en vervolgens vond hij zijn jongenskleding ook wel weer goed. Wel was een groot deel van zijn jongenskleding toch een beetje meisjesachtig, vooral de dingen die hij zelf uitkoos. Hij koos dan bijvoorbeeld vaak voor roze of iets met bloemetjes.

‘Mag ik nou weer meisjeskleding aan?’

Laatst begon hij er opeens weer over. Hij wilde een ‘echt’ meisje zijn en meisjeskleding aan. We kozen samen wat moois uit en hij straalde helemaal. ‘Wat zie ik er mooi uit hè mama?’, vroeg hij. Terwijl het de vorige keren weer een beetje weg ebde, was dat nu niet het geval. Iedere ochtend stond hij te trekken in die bak met meisjeskleding en daarom besloot ik na een tijdje zijn kast eens onder handen te nemen.

Kledingkast opnieuw indelen

We bekeken alle shirtjes in zijn kast en Lenn vertelde hij of hij het nog aan wilde, of niet. De dingen die hij niet mooi vond legde ik apart. Er bleef bijna niks over, alles was ‘stom’ of ‘echt voor jongens’. Vervolgens pakten we de bakken met meisjeskleding erbij en ook daarover mocht Lenn zeggen of hij het mooi vond. Hij vond bijna alles mooi en die kledingstukken hing ik in zijn kast. Nu kiest hij ’s ochtends zelf uit wat hij aan wil. Wel met een beetje hulp, anders loopt hij er wel erg bont bij haha.

Een jongen in een jurkje – de reacties erop

De meeste reacties komen binnen via Instagram. Toen ik laatst een foto postte van Lenn in een bikini, waarbij je zijn gezicht niet zag, zeiden een paar mensen ‘dat is toch Nomi?’. Nope, dat is Lenn in een bikini. Verder vragen mensen wel eens waarom hij jurkjes draagt en of hij daar zelf voor kiest. Nou, hij vindt het mooi en ja, hij kiest er zelf voor. En ik krijg regelmatig van jullie te horen dat jullie het zo leuk vindt dat Lenn van ons meisjeskleding aan mag. Hartstikke leuk om te horen natuurlijk!

Verder komen er vrij veel reacties van kinderen uit Nomi’s klas. Op de peuterspeelzaal schijnt er nauwelijks op gereageerd te worden, maar de kinderen in Nomi’s klas zijn natuurlijk wat ouder en vragen wel eens waarom Lenn meisjeskleding aan heeft. ‘Omdat ik een meisje ben’ of ‘Omdat ik dat mooi vind’, zegt Lenn dan. Vragen vind ik trouwens helemaal niet erg, ik heb veel liever dat mensen er gewoon vragen over stellen dan dat ik via-via hoor dat er door ouders over hem gepraat wordt op het schoolplein…

Laten zijn wie hij is

Ik wil mijn kinderen lekker zichzelf laten zijn en ze daarin vrij laten. Lenn voelt zich momenteel gelukkig in meisjeskleding en dat is prima. Misschien is dat een fase, misschien ook niet. Hij is natuurlijk nog maar drie, dus het kan ook wel weer veranderen. En misschien niet, dan is dat ook goed. Hetzelfde geldt voor het ‘meisje willen zijn’. Ik ga daar bewust niet te diep op in, want dat voelt nu nog even niet goed. Daar willen we eerst zelf wat meer over leren en we willen Lenn wat meer tijd en ruimte geven om te ontdekken wie hij is en wie hij wil zijn. En wat de uitkomst daarvan ook is, voor ons is het allemaal helemaal goed!

9 gedachten over “Lenn en zijn jurkjes

 1. Romy schreef:

  Ik wilde gewoon even zeggen hoe mooi ik het vind hoe je Lenn (en de andere kinderen) vrij laat om te zijn wie ze zijn. Echt heel mooi dat je hem hierin zelf dingen laat ontdekken! <3

 2. Silke schreef:

  Hi Malou, ik reageer bijna nooit op je artikels maar lees ze wel heel vaak (& altijd met plezier). Zelf zit ik nog totaal niet in kindjes-fase, maar toch vind ik zo’n artikels super interessant. En nu vond ik het wel nodig om even te reageren: ik vind het echt zo enorm knap en lief dat je Lenn laat dragen wat hij zelf mooi vindt en gelukkig ook niet al te veel het gevoel hebt dat je je moet verantwoorden (misschien verandert onze maatschappij toch eens beetje bij beetje). Echt een heel mooi artikel, Lenn mag trots zijn met zo’n mama als jou! Liefsç!

 3. Kim schreef:

  Wat een mooie blog, hier kunnen heel veel mensen een voorbeeld aan nemen. Laat kinderen zijn wie ze willen zijn en daarbij maakt het niet uit wat voor kleren ze dragen als ze maar zichzelf kunnen zijn en zichzelf waarderen. Je bent een topper dat ze bij jou die vrijheid krijgen. Liefs Kim

 4. Elise schreef:

  Ik was zo iemand die dacht dat je een foutje maakte, dat je Nomi bedoelde. Het was mij totaal niet opgevallen dat Lenn andere kleding droeg, tot aan een bepaalde foto. Ik vind het heel fijn om te lezen dat hij zelf mag kiezen wat hij wil! Waar ik na het lezen nog wel benieuwd naar ben, wat je misschien zou willen beantwoorden: Als Lenn aangeeft dat iets stom is want dat is voor jongens, leg je hem dan ook uit dat dat niet stom is? Dat je ook die kant positief blijft stimuleren zeg maar? Tuurlijk helemaal goed als hij liever kleding draagt die oorspronkelijk voor meisjes gemaakt zijn. Maar dat maakt jongens(kleding) natuurlijk niet direct stom. Daar was ik nog wel even benieuwd naar!

  • vrolijk schreef:

   Prachtig. Heel herkenbaar. Onze zoon roept vanaf zijn tweede heel duidelijk dat hij een meisje wilt zijn. Hij is nu vier. Ook bij ons mag hij zijn wie hij wilt zijn. En droeg hij dagelijks jurkjes. Soms vind ik het eng. Het stukje “buitenwereld”. Nu is alles nog leuk en schattig qua reacties. Hoe is dat straks? Je hoort soms zulke gekke verhalen. Mooi wat je je kind hierdoor meegeeft iig.

 5. Carmen schreef:

  Dacht je meteen “prima” toen hij meisjeskleding wilde of heb je wel eventjes getwijfeld? Ik vind het bewonderenswaardig en dapper dat je er zo mee omgaat. Het geluk van je kind, of dat nou een zoon of dochter of iets van allebei is, staat voorop. En Lenn (en jij ook!) lijkt me sterk genoeg om om te gaan met eventuele kritiek van mensen die meer bekrompen zijn.

 6. Femke schreef:

  Heel mooi dat je hem zo lekker zijn eigen persoontje laat zijn en zichzelf kan ontdekken. Zelfs als daar door andere (volwassenen nota bene) over wordt gepraat. Dat lijkt mij toch steken.

 7. An-Alice schreef:

  Goeie god, ik moet zeggen dat ik zelf door een rollercoaster van emoties ging toen ik je artikel las. Eerst dacht ik even “oei, ohnee, wat nu?”, maar toen schaamde ik me! Er is niets oei! Hij voelt zich zoals hij zich voelt, en ik vind het zeer knap dat jij hem steunt en hem de kans geeft te ontdekken wat hij echt wil, zonder hem in een hokje te proppen. Respect!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.