Zo neem ik toch heel even tijd voor mezelf tijdens de lockdown

tijd voor mezelf

‘Mama! Nomi doet mij pijn!’ ‘Mama! Ik heb honger!’ ‘Mama! Ik verveel me!’. Je kent het vast wel… En soms heb ik er wel even genoeg van. Vooral Lenn kan er wat van; op het moment dat hij de korstjes van zijn brood op zijn bord legt (want ‘dat lust ik niet’) begint hij al te zeuren dat hij nog meer honger heeft. Maar ook weer niet zoveel honger dat hij fruit wil, want ‘dat is vies’. Nee, koekjes, snoepjes, chips en dat soort dingen, dat is wat hij wil. En daar word ik soms een beetje moe van. Net als van alle ruzies tussen Nomi en Lenn. Daarom neem ik soms heel even een momentje voor mezelf, om heel eventjes rust te hebben en weer op te laden.

‘Mama gaat even naar de wc!’

De makkelijkste manier om heel even een momentje voor jezelf te hebben, is door op de wc te gaan zitten. Wel even aankondigen dat je de deur op slot doet, anders denken ze dat het een uitnodiging is om mijn zijn allen op anderhalve vierkante meter te gaan staan. Dus hop; Elena in de box en even een paar minuten op de wc gaan zitten. Ondertussen speel ik even The Sims en geniet ik van de rust.

‘Mama gaat even de was ophangen!’

Mijn kinderen denken waarschijnlijk dat het een flinke klus is om de was op te hangen, want deze mama doet daar soms heel lang over. Weten zij veel dat ik gewoon nog eventjes op zolder blijf terwijl ik eigenlijk al lang klaar ben. Dit doe ik vaak als Elena in bed ligt, want op zolder kan ik niet goed horen wat er beneden gebeurt.

‘Mama gaat boven even opruimen/schoonmaken’

Mama gaat regelmatig naar boven om op te ruimen, maar nog steeds is het overal een rommeltje. Meestal ruim ik wel echt even iets op, ik was gisteren bijvoorbeeld Elena’s oude kleertjes uit de kast aan het halen. Maar ondertussen geniet ik even van een momentje voor mezelf en ook dan blijf ik wel eens wat langer boven dan eigenlijk nodig is.

‘Ga maar even buiten spelen’

Dit is wel een dingetje hoor. Mijn kinderen zijn het liefst continu in dezelfde ruimte als ik. Ze willen niet zonder mij boven spelen en ze willen meestal ook niet zonder mij naar buiten. Als ik ze vertel dat ze even buiten gaan spelen, vragen ze meteen of ik dan ook mee ga. Terwijl ik dan eigenlijk even een blogje wilde schrijven of een paar mailtjes wilde beantwoorden. Als ik niet mee ga, komen ze iedere paar minuten weer binnen om ergens over te zeuren. ‘Lenn gooit met zand’, ‘Nomi maakt mij zandkasteel kapot’, ‘Lenn doet mij pijn’, en ga zo maar door. Of gewoon ‘Wanneer kom je nou?’. Ik spreek nu regelmatig met ze af dat als ze eerst even lief buiten gaan spelen, mama er dan ook aankomt, maar dat ik eerst even binnen iets moet doen. Soms werkt het, soms ook niet.

‘Papa is thuis!’

Papa moet iedere dag gewoon naar zijn werk, want hij kan niet vanuit huis werken. En als hij dan thuis komt, zijn de kinderen helemaal blij. Alle drie rennen/kruipen ze naar hem toe en opeens plakt er niemand meer aan me. Als ze (en ik) geluk hebben, wil papa ’s avonds ook nog wel even een stukje met ze fietsen. Rust voor mama!

‘Oh kijk nou, het is al heel laat!’

Het voordeel van kinderen die nog geen klok kunnen kijken, is dat ze geen idee hebben wanneer het nou precies bedtijd is. Laatst vroegen ze of ze op mochten blijven en ik zei ‘ja hoor!’. Ik kookte wat eerder dan anders en vervolgens mochten ze nog een tijdje spelen. Dat was opblijven, voor hun gevoel. En hoe laat lagen ze erin? Precies om 7 uur! En ze waren helemaal blij dat ze op mochten blijven!

Gelukkig doen ze ook wel eens iets anders dan zeuren en ruzie maken en hebben we ook heel veel gezellige momenten. Lekker ouwehoeren in de tuin, een stuk wandelen, knutselen, et cetera. Dus ik geniet ook echt wel van al deze tijd met ze samen, maar soms heb ik wel eventjes een momentje voor mezelf nodig.

Herkennen jullie dat?

Een gedachte over “Zo neem ik toch heel even tijd voor mezelf tijdens de lockdown

  1. Tineke schreef:

    Jup, schuldig! Ik neem altijd even een momentje voor mijzelf na het middageten en ga dan altijd even chillen met mijn oudste. Zijn zusje ligt dan op bed, hij mag even filmpje kijken en lees was blogs of schrijf er zelf een.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.