Broer en zus samen naar de peuterspeelzaal; zo ging dat bij ons

broer zus peuterspeelzaal

Nomi en Lenn schelen iets meer dan anderhalf jaar. Daardoor hebben we even getwijfeld wanneer we Lenn naar de peuterspeelzaal zouden laten gaan. Lieten we hem meteen na zijn tweede verjaardag beginnen? Of konden we beter wachten totdat Nomi vier was en naar de basisschool zou gaan?

Lenn maakt zelf de keuze

Lenn was nog maar net een jaar toen hij ook wel wilde blijven op de peuterspeelzaal. We hadden hem nog niet eens ingeschreven, dus het duurde nog wel even voordat hij mocht beginnen. Toen was het voor ons wel duidelijk dat we niet gingen wachten totdat Nomi vier jaar was. We besloten om hem na de zomervakantie te laten beginnen, toen was hij 2 jaar en 1 maand.

Samen met Nomi naar de peuterspeelzaal

Nomi vond het geweldig dat ze samen met Lenn naar de peuterspeelzaal zou gaan. Lenn wist natuurlijk niet beter dan dat Nomi daar ook naartoe ging en hij had er ook heel veel zin in. Voor de zomervakantie mocht Lenn een ochtendje komen wennen en meteen vond hij het hartstikke leuk. Hij was heerlijk zichzelf en duidelijk aanwezig, wat een verschil met Nomi!

Je kleine broertje op de peuterspeelzaal

Van tevoren wist ik al wel dat Nomi zich veel met Lenn zou gaan bemoeien. Ik had het er al met haar over gehad en ik had haar uitgelegd dat de leidsters wel op Lenn zouden letten. Maar natuurlijk was ze toch wel heel veel met Lenn bezig. Als Lenn iets deed wat niet mocht of als iets niet lukte, stond ze meteen bij hem.

Gelukkig gingen ze daarnaast ook wel allebei hun eigen gang. Nomi was vooral veel aan het knutselen, terwijl Lenn vaak in het keukentje of in de bouwhoek te vinden was. Maar als er iets was met Lenn, kwam Nomi er meteen aan. Ook als ze met iets anders bezig was, hield ze hem veel in de gaten. Als ze gezamenlijk aan het knutselen waren, ging Nomi naast Lenn zitten om hem te helpen. Heel lief, maar ze was wel erg veel met hem bezig.

Wat vond Lenn ervan?

Voor Lenn was het heel normaal dat Nomi ook op de peuterspeelzaal was. Soms wilde hij samen met haar spelen en de eerste keren ging hij ook vaak aan tafel zitten om te knutselen. Waar hij vervolgens na 5 minuten wel klaar mee was en dan ging hij iets anders doen. Al snel ging hij helemaal zijn eigen gang en hij vond het geweldig op de peuterspeelzaal.

Boos op de leidster

Laatst kreeg Lenn voor het eerst straf, iets wat heel veel indruk maakte op Lenn. Lenn wilde niet stil zijn in de kring en uiteindelijk werd zijn stoeltje omgedraaid. Lenn vond het allemaal niet zo spannend, maar Nomi vond het heel erg. Ze vond dat haar leidster lief moest zijn voor Lenn en ze mocht volgens Nomi niet boos worden op Lenn. Ik legde haar uit dat Lenn wel moet luisteren en dat hij anders soms straf kreeg. Dat begreep ze wel, maar toch was ze het er niet mee eens en ze was boos op haar leidster. Ze is ook wel een heel gevoelig meisje, dus dit was wel te verwachten.

En toen ging Nomi naar de basisschool…

Inmiddels is Nomi vier en gaat ze naar de basisschool. Een grote stap voor haar, maar ook een flinke verandering voor Lenn. Lenn snapte het heel goed en hij leek er geen probleem mee te hebben. Maar ik bleef het toch spannend vinden, want hoe zou hij reageren als hij echt zonder Nomi naar de peuterspeelzaal zou gaan?

We brachten Nomi naar de basisschool en daarna gingen we door naar de peuterspeelzaal. Toen we binnenkwamen vertelde Lenn meteen dat Nomi op de basisschool was. Daarna ging hij lekker spelen. Hij vond het prima dat ik wegging en hij deed niet anders dan anders. Ook de rest van de ochtend ging het heel goed. Hij had nog wel even met de leidsters gekletst over Nomi, maar hij vond het prima om zonder haar naar de peuterspeelzaal te gaan.

2 gedachten over “Broer en zus samen naar de peuterspeelzaal; zo ging dat bij ons

  1. Tineke schreef:

    Verloopt hartige goed toch! Mijn kinderen gaan naar dezelfde kinderopvang en zitten vaak in dezelfde groep. Nu is mijn jongste nog maar zeven maanden, maar het zijn nu eenmaal ook broer en zus. Die mogen best wat extra aandacht voor elkaar hebben.

  2. Kirsten schreef:

    Wat leuk dat ze deze ervaring samen hebben kunnen delen. Ik denk dat het voor beide wel goed is dat ze ervan hebben kunnen leren. Gelukkig vermaakt Lenn zich zonder Nomi ook, je ziet soms ook wel dat het dan juist een drama is als de ander weggaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.