Met je kinderen op vakantie naar het buitenland, waar moet je allemaal aan denken?

vakantie buitenland kinderen

Eindelijk zijn we eruit; we willen volgend jaar met de kinderen op vakantie naar het buitenland. We hebben afgelopen zomer een caravan gekocht en aankomende lente gaan we hem hier in de buurt even uitproberen, en dan willen we in de zomervakantie naar het buitenland. Best spannend, maar vooral hartstikke leuk! De voorpret is inmiddels al begonnen, maar ik kwam er ook achter dat je aan best veel dingen moet denken. In dit artikel heb ik een paar zaken op een rijtje gezet.

Paspoort of ID-kaart

Jullie weten vast wel dat kinderen tegenwoordig een eigen paspoort of id-kaart nodig hebben. Bijschrijven in het paspoort is al lang verleden tijd en zelfs baby’s hebben een eigen identificatiebewijs nodig. Binnen Europa heb je genoeg aan een id-kaart, als je verder weg gaat, kun je een paspoort nodig hebben. Zoek dat ruim van tevoren even uit, zodat je alles op tijd in huis hebt.

Visum

Een tijdje geleden twijfelde ik om dit jaar nog eventjes naar het buitenland te gaan, om de zon op te zoeken. Dan heb je niet alleen een identietijdsbewijs nodig, maar soms ook een visum. Ga je de Turkse zon opzoeken? Dan moet je een visum Turkije aanvragen. En als je naar de VS gaat, moet je van tevoren een ESTA aanvragen.

Andere documenten en papieren

Denk verder aan je verzekeringspapieren en eventuele andere documenten. Als één ouder met het kind op vakantie gaat, heb je soms een toestemmingsformulier van de andere ouder nodig.

(Bad)kleding

Natuurlijk houd je tijdens het inpakken van je koffer rekening met het weer in het land van bestemming, maar houd ook rekening met de cultuur. Meestal maakt het bij jonge kinderen niet zoveel uit wat ze dragen, maar voor oudere kinderen soms wel. En voor jezelf natuurlijk ook!

Ook goed om te weten: in Frankrijk en Italië is het in veel zwembaden verboden om een wijde zwembroek te dragen. In verband met de hygiëne kun je verplicht worden om een strakke zwembroek te dragen, en dat geldt ook voor kinderen.

Autostoelen

In ieder land gelden andere regels met betrekking tot autostoelen voor je kinderen. Als je met de auto op vakantie gaat, zul je hier rekening mee moeten houden. In sommige landen moeten kinderen tot 1.35m. in een autostoeltje en in sommige landen tot 1.50m. Ook voor baby’s zijn de regels verschillend, in steeds meer landen ben je verplicht om je baby, dreumes of peuter achterwaarts te vervoeren.

Vaccinaties

Een gevoelig puntje en natuurlijk is het je eigen keuze, maar verdiep je even in kinderziektes in het buitenland. Soms wordt het aangeraden om bepaalde vaccinaties eerder te geven als je naar bepaalde landen gaat en je kind nog niet geënt is. En voor sommige landen worden vaccinaties aangeraden die anders niet in Nederland gegeven worden. Denk ook aan malaria; in sommige landen wordt het aangeraden om malariapillen te slikken.

Medicijnen

Slikt je kind (of jijzelf) medicijnen? Zorg dan dat je voldoende meeneemt en denk ook aan verklaringen van je arts. Voor sommige medicatie heb je in het buitenland een speciale verklaring nodig.

Kopieën

Dan nog even een extra tip; maak kopieën van je belangrijke documenten. Stel dat je dan iets kwijtraakt, dan heb je er nog een kopie van! Je kunt er ook foto’s van maken met je telefoon, dan heb je ze altijd bij de hand.

5 gedachten over “Met je kinderen op vakantie naar het buitenland, waar moet je allemaal aan denken?

  1. Henk schreef:

    Kinderspeelgoed mag natuurlijk ook niet ontbreken in deze lijst, altijd handig om ze zich te alten vermaken, of als troost als ze iets van heimwee zouden hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.