Ik mis je, lieve zonwering! (Tips om je zonwering wél mee te verhuizen)

zonwering

In ons vorige huis hadden we een zonwering. Het was een huurhuis en de vorige eigenaren hadden hem eraan laten zitten, wat wij natuurlijk helemaal niet erg vonden. Het was een oud ding, maar het werkte allemaal nog prima. Toen we gingen verhuizen hebben we besloten om hem niet mee te nemen, omdat we vreesden dat hij dat niet zou overleven. Hij begon namelijk scheef te hangen en hij was eigenlijk gewoon ‘op’. En ik moet toegeven dat ik hem soms best wel mis… Mocht jij je zonwering wél mee willen verhuizen, dan heb ik vandaag wat tips voor jullie. Niet van mezelf, want ik heb er geen ervaring mee. Maar in dit gastartikel lees je wat tips!

Het verhuizen van zonwering: zelf doen of een verhuisservice inschakelen

Ben jij van plan om te verhuizen en je zonwering mee te nemen naar je nieuwe plekje? Twijfel je of je deze zonwering zelf van A naar B brengt, of hiervoor een verhuisservice inschakelt? Mijn advies lees je in dit artikel.

Het type zonwering

De eenvoudigheid van de (de)montage van de zonwering hangt af van het soort zonwering. Zo is binnenzonwering een stuk gemakkelijker te verhuizen dan buitenzonwering. Denk bij binnenzonwering aan jaloezieën, rolgordijnen, plisségordijnen, lamellen, vouwgordijnen en shutters. Deze soorten zonwering kan je gemakkelijk losschroeven en in je nieuwe huisje plaatsen. Bij buitenzonwering gaat dit een stuk lastiger. Veel mensen hebben meer moeite met het (de)monteren van een uitvalscherm, knikarmscherm, markies of rolluik.

Zelf buitenzonwering verhuizen

Ben je toch van plan om bovengenoemde soorten zonwering zélf van A naar B te brengen? Lees volgende tips dan goed:

 1. Bepaal voordat je de zonwering gaat demonteren alvast de nieuwe positie van het zonnescherm. Het komt namelijk wel eens voor dat het rolluik wel past in het oude huis, maar niet in het nieuwe. Meet ook alvast of het mogelijk is het scherm hoog genoeg te hangen. Omdat het ophangen van uitvalschermen en knikarmschermen wat complexer is dan bij markiezen of rolluiken, raad ik je aan dit van te voren uit te tekenen. Het zal een hoop tijd, energie en geld kosten om de zonwering wel te verhuizen maar niet te kunnen plaatsen.
 2. Doe deze klus altijd met 2 personen. Door de grootte van de zonwering is dit een gevaarlijke klus als deze door 1 persoon van de muur wordt gehaald.
 3. Reken voor de demontage van het scherm altijd enkele uren. Het is dus niet handig de demontage te doen op de verhuisdag zelf. Doe dit daarom alvast een paar dagen van te voren.

Conclusie

Voor veel mensen is het demonteren van hun binnenzonwering een koud kunstje. Maar als het om het verhuizen van de buitenzonwering gaat is dit andere koek. Heb jij twee linkerhanden en denk je dat je teveel moeite hebt met het verplaatsen van de buitenzonwering? Vraag dan de verhuisservice om dit voor jou te doen. Zij zijn gespecialiseerd in het (de)monteren van bijna alles wat op en in huis hangt.

9 gedachten over “Ik mis je, lieve zonwering! (Tips om je zonwering wél mee te verhuizen)

 1. Natalie schreef:

  Ik heb gelukkig een terras dat de zon een beetje weghoudt tijdens de zomermaanden! Lijkt me ergens wel logisch dat je het niet mee mag verhuizen, tenzij je het zelf opgehangen hebt natuurlijk 🙂

  • Malou schreef:

   Het mocht wel, want we hebben het toen overgenomen van de vorige eigenaren. Maar hij had het waarschijnlijk niet overleefd, en daarom hebben we de huurders na ons het laten overnemen.

  • Malou schreef:

   Helaas is het niet zo dat ik ze voor het uitkiezen heb. Daarnaast heb ik zelf ervaring met dit onderwerp, waardoor ik het goed genoeg vond passen. Ik schrijf namelijk wel vaker over wonen 🙂

 2. Ivan schreef:

  Als zonwering heb ik van die mooie markiezen met groene strepen en toen ik verhuisde, moesten die mee. We hebben hulp voor de demontage moeten inroepen en enige schade aan de oude pui was niet te vermijden. Een dure grap, dus maar wat is er nou mooier dan van die ronde markiezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.