Musthaves bij borstvoeding

Als je borstvoeding geeft (of gaat geven) zijn er een aantal dingen die heel handig zijn om te hebben. Zeker in het begin zijn sommige dingen onmisbaar, als ik bijvoorbeeld geen zoogcompressen zou hebben, zou ik ieder uur en schoon shirtje aan kunnen doen. Maar er zijn meer dingen die het geven van borstvoeding net even makkelijker maken.

 1. Voedingsbh’s
  Ik draag voedingsbh’s sinds ik zwanger was van Nomi, omdat mijn eigen bh’s toen niet meer lekker zaten. Ik vond het zonde om eerst zwangerschapsbh’s te kopen en daarna voedingsbh’s, dus ik kocht meteen een paar voedingsbh’s. Ik vind van die slappe bh’s zonder beugel het fijnst, en dat schijnt ook het beste te zijn bij het geven van borstvoeding.
 2. Zoogcompressen
  Vooral in het begin zijn ze echt onmisbaar. Zeker als de borstvoeding net op gang is, lekken je borsten regelmatig. Melkvlekken in je kleding zijn natuurlijk niet zo charmant en zoogcompressen voorkomen dat. Zelf gebruik ik wasbare zoogcompressen en voor het geval ze een keer allemaal in de was zitten, heb ik ook wegwerp zoogcompressen in huis. Die laatste vind ik wat minder fijn, bij strakke kleding zie je ze soms zitten en ik voel ze vaak ook. Bij wasbare zoogcompressen heb ik dit niet.
 3. Een kolfapparaat
  Ik vind het belangrijk er ook voeding voor mijn kind in huis is als ik er zelf even niet ben. Toen Nomi kleiner was, had ik altijd flesjes gekolfde melk in de koelkast en/of in de vriezer staan. Zo was er altijd voeding voor haar, en kon ik rustig eventjes weggaan. Ook als je weer aan het werk gaat is een kolf onmisbaar. Ik gebruikte de Handkolf van Medela en daar ben ik heel tevreden over.
 4. Bewaarflesjes
  Die gekolfde melk moet je natuurlijk ook ergens in bewaren en ik vond de flesjes die ook in ziekenhuizen gebruikt worden heel handig. Ze zijn van het merk Beldico en ze zijn er in verschillende maten.
 5. Flesjes om uit te drinken
  Weer vrij logisch natuurlijk, maar je baby moet die gekolfde melk ook kunnen drinken. Het verschilt per kind heel erg uit welk flesje ze goed drinken. Wij gebruikten in het begin een flesje van Philips Avent, die in één van de gratis dozen voor zwangeren zat.
 6. Hydrofiele luiers
  Veel baby’s drinken in het begin niet zo netjes. Ze laten opeens je borst los of ze geven tussendoor een mondje terug. Dan is het handig om een (of meerdere) hydrofiele luiers bij de hand te hebben.
 7. Kleding waarin je makkelijk kunt voeden
  Dat hoeft geen speciale voedingskleding te zijn, maar strakke jurkjes zijn bijvoorbeeld niet zo handig. Zelf draag ik eigenlijk altijd een hemdje onder mijn kleding, zodat ik niet zo bloot zit te voeden. Ook shirtjes met een wijde hals of met knoopjes zijn erg handig.

Wat vind of vond jij onmisbaar tijdens het geven van borstvoeding?

7 gedachten over “Musthaves bij borstvoeding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.