Nomi’s ritme – 6 maanden

Ik krijg best vaak de vraag of Nomi al een beetje een ritme heeft. Mijn antwoord is meestal ‘nee’, maar de laatste tijd begint ze toch iets voorspelbaarder te worden. Ik vind het altijd heel leuk en interessant om te zien hoe het ritme van andere kindjes eruit ziet, en daarom besloot ik er een artikeltje aan te wijden. Het wijkt nog vaak behoorlijk af hoor, maar dit is een beetje een gemiddelde dag.

Het ritme van mijn 6 maanden oude baby

7.00 uur: Nomi wordt wakker. Ik haal haar uit bed en bij mij in bed krijgt ze borstvoeding. Soms valt ze tijdens het drinken weer bijna in slaap en leg ik haar daarna weer in haar eigen bed. Meestal wil ze daarna spelen en blijft ze bij mij in bed.
8.00 uur: We gaan uit bed. 2 a 3 keer per week gaat Nomi in bad. Ik doe haar vaak in bad terwijl ik zelf sta te douchen. We hebben geen douchecabine of douchegordijn, dus het badje staat naast me. Doordat we zo’n zitje in het bad hebben, hoef ik Nomi niet de hele tijd vast te houden, waardoor ik zelf gewoon kan douchen (ik blijf er natuurlijk wel de hele tijd bij).
8.30 uur: Als we klaar zijn met douchen, afdrogen en aankleden, stop ik Nomi soms nog even in bed. Soms slaapt ze best lang, soms wil ze na een kwartiertje weer uit bed.

9.30 uur: Rond deze tijd is Nomi bijna altijd wel wakker. Soms iets eerder, bijna nooit later. Ik haal haar uit bed en ze speelt even in de box. Soms wil ze meteen drinken. Tijdens het voeden kijk ik een serie en daarna spelen of knuffelen we even op de bank.
11.00 uur: Nomi krijgt haar fruithap. Vooral peer en banaan vindt ze heel lekker.
11.15 uur: Ik leg Nomi in de box en daar vermaakte ze zich prima. Het lukt haar heel goed om zelf speelgoed te pakken en ze speelt er heel leuk mee. Als ze een tijdje zelf heeft gespeeld, spelen we vaak even samen op de bank, of ik lees haar een boekje voor.
12.30 uur: Ik voed Nomi en daarna wordt ze vaak moe. Ik probeer haar vaak in bed te leggen, maar soms wil ze dat absoluut niet en leg ik haar in de box.
13.30 uur: Als ze wakker is en het is mooi weer, lopen we vaak even naar de stad om boodschappen te doen enzo.
15.30 uur: Ik voed Nomi op de bank (of onderweg, toen ze opeens honger kreeg en geen seconde meer wilde wachten, maar dat gebeurt niet zo vaak).
16.30 uur (of iets later): Nomi eet haar groentehapje. Ze vindt alles lekker en ze wordt al helemaal blij als ik haar slabbetje omdoe. Daarna speelt ze een tijdje in de box of in de wipstoel. Ze slaapt eigenlijk bijna nooit rond deze tijd.

ritme 6 maanden

18.30 uur: Nomi krijgt weer honger (het maakt haar niks uit hoeveel groente ze heeft gegeten, ze wil na 3 uur gewoon weer bij mij drinken). Soms lopen we ’s avonds nog een stukje en anders speelt ze rond deze tijd op de bank met Bart.
20.00 uur: Rond deze tijd wordt ze moe, maar wil ze niet slapen. Het is regelmatig drama. Soms leg ik haar nog even aan en dan valt ze wel even in slaap, maar na 10 minuten wordt ze weer wakker en dan wil ze niks. Als ik haar in bed leg, gilt ze alles bij elkaar en ook in de box is het niet goed. Dit is vast een fase, maar we zijn momenteel ’s avonds behoorlijk druk met haar (tips zijn welkom!).
21.00 uur: Nomi is nog steeds wakker. Ik voed haar nog maar een keer en dan drinkt ze best goed, maar ze blijft wakker. Soms is ze ook wel heel vrolijk en ligt ze zelf te spelen, maar ze huilt wel meer dan overdag.
21.30 uur: Rond deze tijd valt ze vaak even in slaap. Ik heb geprobeerd om haar, voordat ze in slaap valt, in bed te leggen, maar dat wil ze niet.
22.30 uur: Nomi is weer wakker en ze krijgt de laatste voeding. Daarna brengen we haar naar bed en dan valt ze heel snel in slaap. ’s Nachts slaapt ze gelukkig wel heel goed.

Ook collegablogger Yvette schreef een artikel over het voedingsschema van haar 6 maanden oude baby. Dat vind je vast ook leuk om te lezen!

Heeft jouw kindje (al) een vast ritme?

8 gedachten over “Nomi’s ritme – 6 maanden

 1. Demelza Brevoord schreef:

  Zijn ritme is dat er geen ritme is. LOL.
  Maar jullie hebben al meer ritme dan hier. Alleen de fles en hapjes tijden zijn gelijk. Ook slapen is hier een probleem, alleen overal en hij kan dan echt niet meer zichzelf vermaken, dus is het rondlopen. Pffff. We hadden een kloptechniek en dat werkte paar dagen. 'je leg haar op bed, inbakerdoek/slaapzak/deken en je gaat erbij zitte. Je kijkt haar niet aan, ongeacht hoe hard ze gaat, en je zegt niets. Je ogen en stem zijn een reden om wakker te blijven. Je legt je hand op haar borst en klopt. Ze mag het voelen, maar moet geen mishandeling worden ;), dat moet de hartslag voorstellen. En daarvan zou ze dus rustig moeten worden en gaan pitten. Als je merkt dat ze in slaap valt, klop je steeds zachter en langzamer, tot je hand stil ligt. Wees niet te snel! Blijf nog even zitten, minuutje of zo. Maar wat je ook doet, haal haar er niet uit. Dat is ze gewend, dus ze zal hard haar best doen om te zorgen dat je dat doet. Ze zal nieuwe huiltjes erdoor gooien, driftbui krijgen. Maar blijf consequent. Misschien is dit wel de oplossing voor jullie? Even pittig, maar de eerste keer toen ik het deed, sliep hij in 10 minuten, daarna zelfs direct na inbakeren. Dus het werkt wel. Succes!

 2. Anoniem schreef:

  Als ze niet wil slapen maar t wel moet is het belangijk er niet aan toe te geven. Hier leert ze van dat ze niet altijd haar zin krijgt (ik werk in de kinderopvang haha)

 3. Angela schreef:

  Avondritueel. Ongeveer zelfde tijd naar bed. Verschonen, pyjama aan, voeden en in bed leggen. Slaapliedje zingen, kus en slapen. Ook 1 keer in de 3 dagen in bad bij het avondritueel, wordt ze lekker moe van. In plaats van s ochtends. Na een paar dagen weet ze niet beter. Misschien heeft Nomi dit ook nodig, aangezien ze savonds huilt. Dit kan haar rust en duidelijkheid geven. Elke avond hetzelfde. Succes

 4. d1 schreef:

  Elke avond zelfde ritueel is heel belangrijk. Niet elke keer in en uit bed. Dit hebben ze door. In bed leggen en volhouden. Lastig maar best. Lisse krijsde ook. Maar elke keer even checken en gewoon laten huilen. Huilen hebben ze soms ook nodig om hun energie kwijt te kunnen. Je kunt niet aanwennen dat ze bij jou beneden in slaap valt. Moet ze zichzelf aanwennen. Geloof me.

 5. Susan schreef:

  Vind het een fijn ritme! Hier is dochter en maand jonger. Ik begin ook wel een ritme te ontdekken. Alleen slaapt dochter niet in haar bed. Alleen bij mij. Ik laat haar niet huilen, heb het weleens geprobeerd maar ze gaat over haar toeren en dat wil ik niet. Ik vertrouw erop dat ze op den duur wel in haar bed gaat slapen. s avonds is hier ook onrustig, we volgen haar gewoon. Slaap kun je niet afdwingen. Wij wiegen en voeden in slaap. Badje of douchen savonds net voordat ze moe wordt helpt wel hier!

  Zo heeft iedereen ander advies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.