OVER GRATIS SPULLEN EN GESPONSORDE ARTIKELEN

Ik merk steeds vaker dat er een behoorlijk taboe heerst als het gaat om gratis producten en gesponsorde artikelen. Toen ik begon met bloggen, dacht ik dat alleen hele grote bloggers gratis spullen kregen en betaald werden om artikelen te plaatsen. Toen ik een tijdje blogde, kreeg ik zelf voor het eerst een mailtje met de vraag of ik producten wilde reviewen.

In het begin ging ik overal op in, want het kwam niet vaak voor dat ik zo’n mailtje kreeg. Toen ik vaker de vraag kreeg of ik iets wilde reviewen, werd ik wat kritischer. Ik ga bijvoorbeeld niet een heel artikel wijden aan één armbandje, dat is voor niemand interessant. Daarnaast vind ik dat ik ook echt achter het product moet staan, anders schrijf ik er sowieso niet over.

Toen ik een paar keer had samengewerkt met bedrijven (toen waren het volgens mij alleen nog kleinere webshops) besloot ik zelf eens een mailtje te sturen. Veel bloggers beweren dat ze nooit zelf mailtjes sturen, maar persoonlijk geloof ik daar niet zo in. Er zijn namelijk ook veel bedrijven die zeggen dat ze nooit uit zichzelf een e-mail sturen naar bloggers, dus ergens klopt er iets niet. En het is ook geen schande om een samenwerking voor te stellen, toch? Goed, je vraagt dan – soort van – om gratis spullen, maar een bedrijf kan altijd nee zeggen. Ik krijg eigenlijk bijna altijd hele leuke reacties van bedrijven nadat ik ze een mailtje stuur. Als je zelf nog twijfelt over het sturen van mailtjes naar bedrijven, probeer het dan gewoon eens.

Gesponsorde artikelen is weer heel wat anders. Ik blogde al een hele tijd toen ik voor het eerst werd betaald om een artikel te plaatsen. Ik krijg vaak de vraag waarom bedrijven mij betalen voor zo’n artikel. Nou, dat is reclame voor hun. Vaak willen ze bepaalde woorden en linkjes terugzien, zodat ze beter vindbaar zijn via Google.

Vooral als het gaat om gesponsorde artikelen heerst er een flink taboe. Waarom? Geen idee. Ja, je wordt ervoor betaald. Maar waarom is dat erg? Als ik een dag ga werken, word ik ook betaald. Ik steek heel veel tijd in mijn blog en daarom vind ik het niet gek om een keer gesponsord te worden. Bij mij zijn het trouwens kleine bedragen hoor, het gaat om een paar tientjes.

Sinds vorige jaar zet ik wel altijd onder mijn artikelen dat ze gesponsord zijn. Ook als ik artikelen gratis heb gekregen, vertel ik dat. Dat mogen jullie best weten, maar jullie moeten ook weten dat dat mijn mening absoluut niet veranderd. Ik zou me bijvoorbeeld nooit laten betalen om iets positiefs te schrijven, terwijl ik het artikel niks vind. Als ik dat zou doen, kan ik beter stoppen met bloggen, want dan is er niks persoonlijks meer aan.

Hoe denken jullie over gratis spullen en gesponsorde artikelen?

Gerelateerde artikelen:
– Wat als ik niet zou bloggen?
– Wat mensen vragen over bloggen
– Another blogging tag

16 gedachten over “OVER GRATIS SPULLEN EN GESPONSORDE ARTIKELEN

 1. Anouk S schreef:

  Ik vind het zelf lastig, ik zit in een dilemma, zou ik er nou wel op in gaan of niet? Want voor mijn gevoel is mijn tekst dan minder gemeend dan wanneer ik het product zelf zou aanschaffen. Als ik andere meiden zie die hele gave dure producten opgestuurd krijgen, ben ik wel eens jaloers, maar ik zou echt niet willen, zoals soms voorkomt, dat mijn hele blog bestaat uit gesponsorde artikelen.

 2. Manon Boerakker schreef:

  Leuk dat je dit naar voren brengt. In het begin was ik ook altijd een beetje jaloers omdat al die meiden zulke leuke producten kregen. Ik ben nu ook steeds kritischer, want ik ga voor een klein dingentje, waar ik niet veel over te vertellen heb geen artikel maken. Ik ben het met je eens qua het mailen van bedrijven. Ik ben gewoon eerlijk en ik mail bedrijven en bedrijven mailen mij ook. , ik neem niet alles meer aan omdat ik niet wil dat mijn blog alleen uit artikelen bestaat die ik krijg dan is het niet meer eigen en niet meer uniek.

 3. saskia schreef:

  Wat een leuke en luchtige manier van schrijven, ik kan mij er helemaal bij aansluiten en denk er hetzelfde over. Ook ik geloof niet als bloggers zeggen dat ze nooit zelf bedrijven mailen, vaak komen daar juist leuke samenwerkingen van. Ook ik neem niet alles aan omdat ik soms echt de meest belachelijke voorstellen krijg haha 🙂

 4. lin schreef:

  Leuk om te lezen, en ik ben het absoluut met je eens! Ik blog nog maar 8 weken en ben de blog begonnen omdat ik het erg leuk vind en fulltime thuis ben bij de kindjes en ook graag wat voor mezelf wilde! Nou had ik ook nooit verwacht dat ik binnen deze 8 weken mails zou krijgen van een bedrijf, en wist eerlijk gezegd ook niet eens dat je dit met bloggen ook nog kon bereiken. Nu ik iets heb gedaan voor een bedrijf geeft me dat wel een kick gewoon zo ontzettend leuk dat ze dan je blog leuk vinden en je vragen! Maar het moet persoonlijk blijven inderdaad en ook zou ik daarin eerlijk zijn naar mijn lezers!

 5. Lin mommysworld schreef:

  Oh en ik snap niet dat je daar niet eerlijk in kunt zijn, ik heb zelf ook een bedrijf gemaild omdat ik een geboortecupcake blog wilde maken en die van hun heel mooi vond, ze vonden het ontzettend leuk!

 6. nicolish schreef:

  Heel erg fijn artikel! Eigenlijk snap ik ook niet waarom het zo een taboe is om gesponsorde blogposts te doen. Ik vind het altijd wel leuk om te zien, zeker bij kleinere bloggers dat ze die kans hebben gekregen. Bloggen kost veel tijd, moeite en passie. Dan is het ook wel eens leuk als je zoiets kan doen!

 7. Ilona Stoel schreef:

  spullen vragen vind ik zelf een grote stap om zelf naar een bedrijf te gaan. Vooral met mijn weinig aantal volgers die ik heb. Ik vind het benoemen dat je het gekregen hebt of gesponserd is.

 8. Fleur schreef:

  Ik ben het eigenlijk wel mee eens. Als het bij jouw blog past, je er zelf achter staat en het bedrijf iets in jou ziet; waarom niet? Zo lang het eerlijk blijft!

 9. Nina Simplynspecial schreef:

  Fijn artikel! Ik herken dat wel, ondanks dat ik nog steeds een 'beginnend blogger' ben vind ik zelf. Ik heb inmiddels een paar samenwerkingen achter en ik merk dat je daar wel van leert. Ik vind het super tof dat ik zo af en toe die kans krijg. Hoe speciaal voelt dat, zo'n mail?! Toch heb ik besloten om ook wat kritischer te zijn, maar naarmate je hier mee ervaring mee krijgt zal dit ook wel lukken.

 10. Sanne dm schreef:

  Leuk artikel! Ik heb persoonlijk totaal geen problemen met gesponsorde artikelen of gratis producten. Zolang het maar past binnen het kader van dat blog. Anders kan het wel eens storend zijn. x

 11. Daniëlle schreef:

  Lijkt mij alleen maar leuk, maar inderdaad als het product je bevalt. En soms kan je zo ook aangenaam verrast worden net als je lezers. Dat maakt het bloggen alleen maar extra leuk lijkt mij. Wij zijn net begonnen met bloggen voor ons is het alleen al geweldig als we merken dat onze stukjes ook gewaardeerd worden. Als kleine kinderen zo blij 😉 xx Danielle

 12. Daniëlle schreef:

  Lijkt mij alleen maar leuk, maar inderdaad als het product je bevalt. En soms kan je zo ook aangenaam verrast worden net als je lezers. Dat maakt het bloggen alleen maar extra leuk lijkt mij. Wij zijn net begonnen met bloggen voor ons is het alleen al geweldig als we merken dat onze stukjes ook gewaardeerd worden. Als kleine kinderen zo blij 😉 xx Danielle

 13. Julia ~Creativenails4fun~ schreef:

  Ik vind t Helemaal niet erg als een post gesponsord is of als er samen wordt gewerkt met een bedrijf. Ik werk zelf vooral samen met webshops en heb laatst vaker zelf mailtjes gestuurd, en ik snap wat je Bedoelt. Je hoort daar nooit iemand over maar t is goed ook het heft in eigen handen te nemen!

 14. Arjan Jansen van Rosendaal schreef:

  Top stuk geschreven Malou… Absoluut geen probleem mee dat bloggers dingen gratis aangeboden krijgen om uit te proberen. Een negatieve kijk hierop is imo een vreemde, bekrompen Hollandse denkwijze. Je sluit je blog overigens zelf af met dat wat de meest oprecht intentie moet zijn van elke blogger. En dat zit bii jou dus wel snor.

  Ik lever geregeld spullen aan mensen die dit graag voor mij willen uitproberen en hun OPRECHT enthousiasme daarover willen delen met anderen. So if ur interested? Vooral doorgaan met je blog meid … Gaaf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.