Peuterbed versus eenpersoonsbed

peuterbed eenpersoonsbed

Toen we vonden dat Nomi wel klaar was voor een ander bed dan haar ledikantje, bezochten we wat winkels om te kijken wat we nou precies wilden. Nomi zag een bed met een roze dekbedovertrek en dat vond ze natuurlijk geweldig. Ze ging erop liggen en ik dacht ‘jeetje, wat is ze klein in dat grote bed!’. Toen stonden we voor een dilemma; gaan we voor een peuterbed of kopen we meteen een groot bed?

Voordelen van een peuterbed

Een peuterbed is vaak ongeveer 160 centimeter lang en 80 centimeter breed. Een mooi formaat voor een peuter, maar ook na de peuterleeftijd past een kind er nog een hele tijd in. Dit is een stukje groter dan een ledikantje, maar niet meteen zo heel groot. Daardoor is de overgang van een ledikantje naar een peuterbed niet zo groot. Wat ook een voordeel is, is dat een peuterbed minder ruimte inneemt dan een eenpersoonsbed. Dat was een van de redenen waarom ik een peuterbed een goede optie vond voor Lenns kamer. Hij heeft een klein kamertje en het leek mij een goede optie om eerst een peuterbed voor hem te kopen, en als hij wat groter is, een hoogslaper.

Veel peuter- en kinderbedden hebben een opstaande rand waardoor je peuter niet zo makkelijk uit bed valt. In het ledikantje kan je kind er natuurlijk niet uitvallen (oké, tenzij ze gaan klimmen), maar bij een eenpersoonsbed wel. Toen Nomi net een eenpersoonsbed had, is ze er een paar keer uitgevallen en dat is natuurlijk niet wat je wil.

Voordelen van een eenpersoonsbed

Ook een eenpersoonbed heeft verschillende voordelen. Het grootste voordeel is dat je maar één keer een nieuw bed hoeft aan te schaffen. En niet alleen het bed; ook het matras, dekbed, dekbedovertrek en hoeslaken is bij een peuterbed anders dan bij een eenpersoonsbed. Het is financieel gezien dus voordeliger om meteen een eenpersoonsbed te kopen.

Een ander voordeel is dat je kind maar één keer hoeft te wennen aan een nieuw kinderbed. De overstap is dan wel meteen groter en ook het risico dat je kind niet in het nieuwe bed wil slapen is groter dan bij de overstap naar een peuterbed. Bij Nomi hebben we dat opgelost door zowel het eenpersoonsbed als het ledikantje op haar slaapkamer te zetten. Zo kon ze zelf kiezen waar ze ging slapen en zo wende ze langzaam aan haar nieuwe bed.

Onze keuze

Ondanks de voordelen van het peuterbed hebben we voor Nomi en Lenn allebei meteen een eenpersoonsbed gekocht. De belangrijkste reden was voor ons dat je daar langer mee kunt doen. Nomi kreeg gewoon een eenpersoonsbed en Lenn kreeg een half-hoogslaper. Deze heeft een opstaande rand, waardoor hij er niet uit kan vallen. Onder zijn bed heeft hij ruimte om te spelen en er zitten kastjes onder, waardoor het ruimtebesparend is.

Hebben jouw kinderen een peuterbed (gehad)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.